Angstig halfuur voor Excelsior bij uitstapje naar Rood & Wit

Landskampioen Excelsior heeft gistermiddag in Haarlem het angstige vermoeden gehad dat het halfjaarlijkse 'uitstapje' naar de minder bedeelde broeder Rood & Wit in een nachtmerrie zou eindigen....

Van onze cricketmedewerker

HAARLEM

Niet alleen was de trage start van de landskampioenen hier debet aan, maar ook het uitstekend fielden en het sterke optreden van de Haarlemse aanval via de Australiër Miller, goed gesteund door Van Son en debutant Olivier Barents.

Na de hervatting was echter Haarlem in volledige wanorde. Binnen veertig minuten stelde Excelsior orde op zaken en knalden speler-coach Murray Goodwin Rood & Wit volledig in puin: 223 voor het verlies van 8 wickets in 55 overs.

Goodwin scoorde 109 runs, Gouka 47. En dan te bedenken, dat de titelhouder haar twee belangrijkste spelers miste: Luc van Troost en Carl Schewe. Voor van Troost ziet de toekomst er niet bepaald vrolijk uit: de international zal eind mei een kijkoperatie aan zijn knie ondergaan. 'Deze knieblessure kan men vergelijken met die van Marco van Basten. Zeker is, dat Van Troost dit seizoen niet meer voor ons in actie komt', aldus Erik Dulfer.

Bij de Haarlemse aanval was Colin Miller met 3/16/11 de belangrijkste man, gevolgd door Leyer met 2/10/2. Rood & Wit miste ook in deze strijd good-old Ravenhill vanwege de jaarlijkse trip naar de Grand Prix in Monaco.

Aan bat kwamen de Haarlemmers redeiljk uit de voeten: van Haasteren en Barnhoorn (openingspaar) timmerden respectievelijk 43 en 14 runs bij elkaar. Miller scoorde 34. Feiko Kloppenburg 45 (met 2x een 6, waarvan de laatste een beauty: recht op de kerkdeur aan de Van Oldebarneveldtlaan) en Van Liempt met 14 runs.

Vervolgens was de opruiming bij Excelsior begonnen: binnen een half uur verdwenen Den Hartog (8), Kottman (1), Barents (1), Leyer en Nelissen met 0. Rood & Wit: 189 a.o. Bij de Schiedamse aanval waren Dulfer 5/20/9.5 en Sebastiaan Gokke 3/26/10 succesvol.

Een complete verrassing was de thuisnederlaag van HBS tegen degradatiekandidaat ACC. De Hagenaars kwamen aan bat tot het schamele totaal van 107 a.o. ACC liep daar eenvoudig overheen: 111 voor het verlies van 2 wickets. Uitblinkers aan Amsterdamse kant waren de 45-jarige Aponso (32 n.o.), Ferreira 29 n.o. (in 18 ballen) en de jonge Velsenthal met 37 runs. Overigens speelde Velsenthal sr. jarenlang voor HBS.

VRA kon het niet bolwerken thuis tegen Quick Den Haag. VRA: 187 voor 5, waarvan Houben 107 n.o.; Quick kwam tot 191/7, waarvan de 48-jarige Nolan Clarke 55 runs noteerde (3x6 en 5x4). Hermes DVS klopte VOC gedecideerd: 248/9, VOC 124 a.o. Bij VVC was international Tim de Leede de grote man: 105 n.o., Zulfiqar 53 runs.

De Voorburgse ploeg noteerde 191/4. HCC kwam niet verder dan 185/6. De ontmoeting in Utrecht tussen Kampong en Gandhi kwam door de hevige regenval niet tot een einde en evenmin tot een eindresultaat.

Stand hoofdklasse: Excelsior 3-6, Quick 3-6, Hermes DVS 3-4, VOC 2-2, Kampong 2-2, Gandhi 2-2, VCC 2-2, HCC 3-2, VRA 3-2, ACC 3-2, HBS 3-2, Rood & Wit 3-0.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden