Anekdotes enwielerpoëzie

Titel: De Muur, nummer 11...

Auteurs: Willie Verhegghe, Nando Boers, Bart Jungmann, Peter Ouwerkerk,John Schoorl, Philip Hoorne, Bas Steman, Mart Smeets & Aldo Tonnoir,Fred Segaar, Fred Papenhove, Renate Verhoofstad, Herman Laitem, BertWagendorp.

Ah, een nieuw nummer van De Muur. Nummer 11 alweer. Hebben de schrijversvoor een vast thema gekozen?

Nee. Wel staat Parijs-Tours in twee verhalen centraal. Jungmann bliktmet Erik Dekker terug op de miraculeuze wijze waarop hij vorig jaariedereen 'erop legde' in de koers. Ouwerkerk reconstrueert Parijs-Tours van1988. Peter Pieters won toen met een legendarische traagheid.

Dat klinkt niet als een topverhaal.

Valt wel mee. Vooral de manier waarop Pieters zich op de koersvoorbereidde (liever gezegd: bijna niet voorbereidde), is fraai beschreven.

Hoe dat zo?

Pieters was ontgoocheld dat hij niet mocht starten in de Tour van '88en verreed zijn verdriet bij de Zesdaagse van Amsterdam. Hij moest dat jaarnog één koers rijden: Parijs-Tours. Zijn voorbereiding daarop verliepmoeizaam, omdat hij druk was met zijn voortuin. Het gras stond zo hoog dateen giraf het kon eten.

En toch won Pieters.

Ja. Pieters kon als geen ander beulswerk verrichten. Hij reed het liefst300 kilometer op een trainingsdag. Logisch dus dat hij in Tours 'Jantje'Goessens vlak voor de finish pakt.

Wat valt er nog meer te lezen?

Boers schrijft over de zachtmoedige renner Gerard Peters, Hoorneverwoordt de liefde van de Belgen voor Tom Boonen, Smeets gaat op de koffiebij oud-wielerfotograaf Aldo Tonnoir, Segaar ontmoet Jan Zomer (geweldigeanekdotes), Laitem typeert Raymond Impanis (nog meer anekdotes) enWagendorp waarschuwt dat de Touretappewinst van Pieter Weening nog geenTourzege is. De bijdragen van Verhegghe (tweemaal), Schoorl en Papenhovezijn gedichten.

Leuke gedichten?

Leuk is niet het goede woord. Je moet ervan houden.

Leuke verhalen?

Het ene wel, het andere minder. Het stuk van Boers vereist veelconcentratie, terwijl de bijdrage van Hoorne leest als een trein. Diemaakt, voor hij zijn liefde over Boonen te berde brengt, korte metten metde Belgische talenten die werden vergeleken met Eddy Merckx.

Kopen, deze De Muur?

Welja. Er zijn betere nummers verschenen, maar deze kan er ruimschootsmee door. Zeker als het regent.

Mark Misérus

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden