Anderlecht gaat maar weer op de Hollandse toer

Manager Michel Verschueren van Anderlecht vertelde opgetogen dat hij jarig was en dat het 'schoonste' cadeau naast hem zat. Dat was een voetballer in een keurig pak, met blinkende krullen en een mooi horloge....

Van onze verslaggever

Willem Vissers

BRUSSEL

De Haagse rechtsbuiten bewees afgelopen zomer dat hij niet getrouwd was met Feyenoord, maar zijn avontuur in Lissabon bij Benfica was kort en niet eens krachtig. Anderlecht verloste hem van de Portugese reservebank.

Taument, 27 jaar en zestienvoudig international, is de bekendste van drie Nederlanders die de laatste weken zijn aangetrokken, na Patrick van Diemen (RKC) en Yuri Cornelisse (TOP Oss). En het is denkbaar dat nog minimaal één Hollander volgt; de onderhandelingen met Ruud van Nistelrooy zijn in volle gang, doch het prijskaartje is vermoedelijk een miljoen of zeven. Guldens, wel te verstaan. Overigens is Taument de enige van de nieuwelingen die volgende week, tegen Aalst, al debuteert in paars-wit. De anderen doen dat volgend seizoen.

Anderlecht is een chique club vol traditie, met 24 landstitels en drie Europese bekers op de conduitestaat. Maar de club raakte in verval, was bovendien verwikkeld in een omkoopschandaal en zoekt haar weg terug omhoog.

Opvallende rollen daarbij spelen trainer Haan en scout Ressel. Haan werd in oktober ontslagen bij Feyenoord en tekende niet lang daarna bij een andere topclub in last. Bij Feyenoord trok hij vooral Zuid-Amerikanen aan, nu richt hij zich op Nederlanders.

Haan was niet in de gelegenheid zelf te antwoorden op de vraag waarom zijn gedachten zijn veranderd, want hij had een dagje verlof. Verschueren waagde in zijn plaats een poging: 'We hebben het een tijdje gezocht in Oost-Europeanen en Afrikanen. Stilaan waren we de Hollanders een beetje vergeten. We gaan weer op de Hollandse toer.'

Verschueren benadrukte dat Nederlanders bijna altijd succesvol zijn geweest bij Anderlecht. Afgezien van hun kwaliteiten kwam dat onder meer door het geringe cultuurverschil en het ontbreken van een taalprobleem. Te denken valt aan succesnummers als Jan Mulder, Rob Rensenbrink, Arie Haan zelf en John Bosman.

En Ressels rol dan? Peter Ressel, eveneens Nederlander, was vroeger een snelle rechtsbuiten, onder meer van Anderlecht, en later zakenman. Op de golfbaan ontmoette hij Anderlechts voorzitter Roger VandenStock en van het een kwam het ander. Ressel zoekt nu naar bruikbare spelers voor de Brusselaars, met Nederland als specialisme. Haan wil volgend seizoen met aanvallers op de flanken aantreden, vandaar.

Ressel vertelde dat de club ook al twee keer met Heerenveen heeft gesproken over Ruud van Nistelrooy, die in zijn eerste jaar eredivisie opvalt door zijn scoringsdrift en aantrekkelijke stijl. 'Hij doet een beetje denken aan Rensenbrink', zei Ressel. Een andere mogelijkheid is Dennis de Nooijer van Sparta, doch Van Nistelrooy is 21 jaar en De Nooijer bijna 29. 'Als je voor de toekomst kiest, ben je dus snel klaar.'

Ressel voetbalde van 1976 tot 1978 voor Anderlecht. 'De club moet terug naar haar roots. Al die Nederlandse spelers, dat is inderdaad de invloed van Haan en mij.'

Taument zelf was tamelijk kortaf over zijn uitstapje naar Benfica. Voetballers die toegeven dat ze mislukt zijn bij een buitenlandse club zijn nog nooit gevonden en dus zei ook Gaston Taument dat hij niet is mislukt.

Het vervelende voor hem was dat bij Benfica een tussentijdse machtswisseling plaatsvond en dan gebeurt er ook echt wat: president weg, trainersstaf weg, medici weg, bij wijze van spreken zelfs de ballenjongens weg. De nieuwe trainer, de Schot Graeme Souness, stelde Taument aanvankelijk op doch verkoos later een eigen aankoop, de Tsjech Poborsky.

'Ik was drie keer man of the match', vertelt Taument. Souness prees zijn pupil de hemel in tijdens een tv-interview. 'Sindsdien heb ik niet meer gespeeld.' Als hij vroeg waarom hij toch op de bank diende te verpieteren, zei Souness slechts: 'Ik dacht dat jij terugwilde naar Nederland.'

Het verhaal dat Taument al drie maanden geen salaris zou hebben ontvangen, ontkent de speler in kwestie met klem. 'Onzin', zegt ook zaakwaarnemer Rob Jansen van Sport Promotion, het bureau dat de voetballer begeleidt.

Anderlecht trok dus de rechtsbuitens Cornelisse en Taument aan. Binnen een week. Verschueren: 'Cornelisse is een jonge speler die nog veel ervaring moet opdoen. Taument kan hier de publiekslieveling worden, met zijn grote klasse en techniek.' Hij richtte zich persoonlijk tot de voetballer, noemde hem 'vrind' en zei: 'Bedankt dat je hier bent. Bedankt dat je vertrouwen schenkt in Anderlecht.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden