Anand en Kramnik terecht op podium

Kasimdzjianov - Reinderman 1. e2-e4 c7-c5 2. Pg1-f3 e7-e6 3. c2-c4 Pb8-c6 4. Pb1-c3 e6-e5 5. d2-d3 d7-d6 6. Lf1-e2 g7-g6 7....

GERT LIGTERINK

Van onze schaakmedewerker

Gert Ligterink

WIJK AAN ZEE

Twee grote namen zijn bijgeschreven op de erelijst van het zestig jaar oude Hoogovenstoernooi. Vladimir Kramnik en Viswanathan Anand lieten het recht van de sterkste gelden en deelden de hoofdprijs. Op het erepodium werden zij vergezeld door Dimitri Reinderman die de tweede grootmeestergroep op zijn naam schreef.

Kramnik en Anand bewezen dat zij professionals zijn in de beste zin van het woord. Ook als de topvorm niet aanwezig is, zijn zij in staat toernooien van de hoogste categorie te winnen. Beiden sprongen zuinig om met hun krachten en kozen hun slachtoffers met zorg. Als een goede gelegenheid zich voordeed, waren zij altijd op hun post.

De prestatie van Anand verdient een bijzondere vermelding in de annalen. Vanaf 8 december is hij vrijwel continu in touw geweest. Hij won het WK-toernooi in Groningen, verwerkte op bewonderenswaardige wijze de deceptie van de verloren match tegen Karpov en was in Wijk aan Zee weer helemaal de oude. Uiteraard is hij blij dat hij eindelijk naar huis mag: 'Het is zo langzamerhand hoog tijd de wasmachine aan te zetten'.

Kramnik begon het toernooi met vier winstpartijen. De race leek gelopen maar een nederlaag tegen Sjirov in de vijfde ronde raakte de geweldenaar tot in zijn ziel. Kramnik deed zetten waarvan hij later niet begreep hoe ze uit zijn vingers hadden kunnen komen. Hij begon te twijfelen aan zijn vorm en kon geen vuist meer maken. Met dank aan vaste cliënte Judit Polgar keerde net op tijd het zelfvertrouwen terug.

Veel tijd om uit terusten krijgen Kramnik en Anand niet. Over drie weken wacht hen een nieuwe uitdaging in een dubbelrondige zevenkamp in de Spaanse stad Linares waaraan ook Gari Kasparov zal meedoen. De Hoogovens-winnaars kunnen zich voorbereiden op een warme ontvangst. Na het gunstig ontvangen FIDE-WK is Kasparov er veel aan gelegen duidelijk te maken wie nu echt de allersterkste is.

De andere deelnemers in Wijk aan Zee moesten zich schikken in bijrollen. Jan Timman vervulde die met verve. Door een uitstekende overwinning op Salov klom hij op de slotdag naar de gedeelde derde plaats. Met een tevreden grijns stelde Timman vast dat de oude hierarchie in schakend Nederland is hersteld. Op de internationale ratinglijst heeft hij weer een straatlengte voorsprong op zijn naaste rivalen Piket en Van Wely.

Anatoli Karpov, in 1988 en 1993 winnaar van de Hoogovens, kon ternauwernood een afgang voorkomen. Na negen ronden was hij met drieenhalf punt ruim overbetaald voor zijn matige spel. Met een slotserie van drie uit vier redde hij zijn gezicht maar niet zijn reputatie.

'Onder normale omstandigheden zou ik me intensief hebben voorbereid op een dermate sterk bezet toernooi', verontschuldigde Karpov zich. 'Daar was vanwege de match tegen Anand ditmaal geen tijd voor en dus kreeg ik de rekening gepresenteerd.' Gelet op de prestatie van Anand klinkt Karpovs verweer weinig overtuigend maar hij heeft niet helemaal ongelijk. Een 46-jarige dinosaurus mag in een modern toptoernooi alleen rekenen op succes als hij tot de tanden bewapend is.

De show werd op de laatste dag gestolen door Dimitri Reinderman die door een zege op Rustam Kasimdzjianov winnaar werd van de tweede groep. De Oezbeek was er ondersteboven van. Negen ronden lang heerste hij als een vorst over het veld en stond hij slechts één remise toe. Een nachtmerrie werd werkelijkheid toen hij op de valreep alsnog werd ingehaald.

Kasimdzjianov riep de rampspoed over zich zelf af door in de slotpartij zijn toevlucht te nemen tot betonschaak. Daar wist Reinderman wel raad mee. Hij deed geen gekke dingen, bouwde onverstoorbaar aan een langzame aanval en sloeg zijn slag toen Kasimdzjianov bij de 25ste zet lelijk mistastte.

Even leek het nog fout te zullen gaan toen Reinderman een damevangst verzuimde maar hij had scherp gezien dat ook zijn winstplan sluitend was. Bij de 37ste zet capituleerde Kasimdzjianov. Vechtend tegen de tranen ontvluchtte hij de plek des onheils.

Het was voor Reinderman een droomtoernooi. Hij veroverde de grootmeestertitel, won de gedeelde eerste prijs en verzekerde zich van een optreden in de hoofdgroep in 1999. Maar hij blijft met beide benen op de grond: 'Alles liep hier geweldig maar dat betekent niet dat ik nu ineens een serieuze concurrent van Timman ben geworden.'

Plannen om beroepsspeler te worden heeft Reinderman niet. Vandaag neemt hij weer plaats aan de helpdesk van een Internet-provider - 'de beste die er is' - en van schaken zal voorlopig niet veel komen. Hij hoopt op een invitatie voor het in juni te houden NK: 'Misschien ga ik me een echte topspeler voelen als ik daar nog eens zo'n resultaat behaal.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden