Amsterdamse hoop op een wederopstanding gesmoord: Twente schakelt Ajax uit in strijd om KNVB-beker

Tussen de bizarre 3-3 in de competitie tegen FC Twente en de 1-1 in het bekerduel met fatale afloop na strafschoppen lag voor Ajax een periode van wellicht valse hoop op een wederopstanding. De knappe zegetocht in de eredivisie werd woensdagavond ruw onderbroken in de kolkende Grolsch Veste, waar Twente na een zinderende apotheose de kwartfinales van het bekertoernooi bereikte.

Robert Misset
Assaidi viert de 1-1 met zijn teamgenoten. Beeld ProShots
Assaidi viert de 1-1 met zijn teamgenoten.Beeld ProShots

Tweeënhalve week na de spectaculaire remise in het competitieduel toonde Twente voor rust nog overdreven respect voor Ajax, dat de bal rustig kon rondtikken. Ajax-coach Marcel Keizer koos wederom voor een systeem met slechts drie verdedigers (Dijks, De Ligt en de na een schorsing teruggekeerde aanvoerder Veltman), maar Twente liep opzichtig achteruit. En de juist de defensie is niet de meest betrouwbare linie in de ploeg van de nieuwe coach Gertjan Verbeek.

Keeper Drommel maakte aanvankelijk een onzekere indruk, maar werd met een beslissende redding de held van de strafschoppenserie. Vooral Kluivert was op de linkerflank een kwelgeest voor Twente en de voorsprong voor Ajax kon niet uitblijven. Kluivert had zijn handelsmerk ook al geregeld getoond, maar de zoon van oud-Ajacied bezit de gave om zowel binnenom als over de buitenkant te passeren.

Rechtsback Ter Avest verslikte zich in de dribbel van Kluivert, die bij zijn demarrage ook Bijen simpel van zich afschudde. De afronding was 18-karaats, met een schitterende wreeftrap joeg Kluivert de bal hoog in het doel achter Drommel: 0-1. Het was zo'n doelpunt, die de liefhebber deed zwijmelen van genot.

De arme Ter Avest was dolgedraaid door de ongrijpbare Kluivert, toen hij na een uur uit zijn lijden werd verlost. Invaller Van der Lely hield zich wel staande tegen het Amsterdamse pingelmannetje. Kluivert stond begin deze maand in Enschede ook al model voor de bravoure van Ajax, toen hij zijn ploeg in de slotfase alsnog een 3-2 zege leek te bezorgen.

Kwetsbaar

Coach Keizer zal zijn spelers hebben gegeseld met de videobeelden van 2 december. Thesker kopbal uit een corner. Thesker die knap, maar geheel vrijstaand mag volleren en Boere met een kopbal uit een vrije trap. Drie goals en een oppermachtige luchtmacht bij Twente. Toch ging het opnieuw mis voor Ajax in de slotminuut.

Siem de Jong beleefde een dramatische invalbeurt en gleed uit, toen hij Assaidi trachtte af te stoppen, waarna de behendige aanvaller zijn schot nog zag getoucheerd door Veltman. Prompt was doelman Onana kansloos: 1-1. Ook in het bekerduel benadrukte Twente dus de kwetsbaarheid van de driemansdefensie bij Ajax.

In de ontmoeting voor de competitie was een marge van twee treffers niet voldoende geweest voor Ajax, ook woensdagavond wierp Twente pas in de tweede helft de schroom van zich af. Bij Ajax waren Ziyech en Neres onzichtbaar tot de slotfase, toen hun duet de 0-2 had moeten opleveren. Zo kreeg Twente het gevoel dat het bekeravontuur wellicht kon worden verlengd.

Donny van de Beek in duel met Alexander Laukart. Beeld ProShots
Donny van de Beek in duel met Alexander Laukart.Beeld ProShots

Tweede adem

Na een voorzet van Thesker knikte spits Boere de bal naar de rechterhoek, maar Onana redde fraai. Ook invaller Laukart was al dicht bij de gelijkmaker geweest. Bewust had Ajax-trainer Keizer het bekerduel niet aangegrepen om de reserves te laten spelen. Dolberg nam als spits weer de plaats in van Huntelaar, die zondag het duel met AZ had beslist.

De Deense topschutter werd zelden in stelling gebracht en zocht ook in de Grolsch Veste vergeefs naar zijn topvorm. In deel 1 van de verlenging mocht Huntelaar alsnog opdraven. Maar Twente had een tweede adem gevonden en overleefde het naspel, ondanks een knal van Ziyech op de vuisten van Drommel. Ook Neres vond de opgebloeide doelman op zijn weg.

Enkele weken geleden scoorde Schöne nog twee keer uit een vrije trap, nu had Twente-doelman Drommel in de tweede verlenging een antwoord op de inzet van Ziyech. Huntelaar miste ook in de rebound en Ziyech benadrukte met een verkeerde aanname in kansrijke positie een dramatische strafschop dat het niet zijn avond was.

De frustratie is groot bij Assaidi als hij het duel met Veltman niet weet te winnen en zo een kans verloren ziet gaan. Beeld ProShots
De frustratie is groot bij Assaidi als hij het duel met Veltman niet weet te winnen en zo een kans verloren ziet gaan.Beeld ProShots

Het gold evenzeer voor Siem de Jong, die miste op aangeven van Johnsen, de vierde wissel die toegestaan is in de verlenging van een bekerwedstrijd. Toen moest Twente al met tien man verder na de tweede gele en dus rode kaart voor Lam. Maar de ploeg hield stand en dwong een beslissende serie strafschoppen af.

Assaidi en Holla schoten onberispelijk raak voor Twente, waarna Ajax-doelman Onana de inzet van invaller Tighadouini fraai pareerde. Toen Ziyech de bal vanaf elf meter hoog over het doel joeg, liep Ajax achter Twente aan. Bij een 6-5 voorsprong voor Twente miste De Ligt in de sudden death, waardoor Ajax het seizoen alleen nog met de landstitel kan redden. En die inhaalrace liep in Enschede indirect een flinke deuk op.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden