Amsterdam redt Gay Games met miljoenen aan krediet

Ondanks een dreigend verlies van enkele miljoenen guldens, gaan de Gay Games in Amsterdam door zoals gepland. Het gemeentebestuur van Amsterdam heeft maandag een overbruggingskrediet van vijf miljoen gulden beschikbaar gesteld....

Van onze verslaggever

Weert Schenk

AMSTERDAM

Amsterdam had de Gay Games al gesubsidieerd met een bedrag van een miljoen gulden.

De afgelopen dagen eisten steeds meer ondernemers contante betaling voor hun diensten. Diverse onderdelen van zowel het culturele als het sportprogramma, kwamen daardoor zodanig in moeilijkheden dat afgelasting dreigde.

Loco-burgemeester H. Groen van Amsterdam zei maandag op een persconferentie dat de stad zich een dergelijke afgang niet kan permitteren. 'Met de Gay Games op zichzelf kan het nu niet meer misgaan.'

Het stichtingsbestuur stelt directeur M. Janssens volledig verantwoordelijk voor het debacle. Hij werd afgelopen vrijdag op non-actief gezet toen het bestuur voor het eerst inzicht kreeg in de omvang van de administratieve puinhoop.

Op dit moment gaapt er een gat van twee miljoen gulden. Het is onvoorspelbaar hoe groot het tekort wordt. Er is een achterstand met de betaling van rekeningen, maar er wordt nog gerekend op inkomsten uit bijvoorbeeld toegangsbewijzen en commerciële activiteiten.

De Gay Games staan sinds maandag onder curatele van het gemeentebestuur. Alle inkomsten gaan direct naar de gemeente. Ambtenaren van de gemeentelijke afdeling financiën zitten op het hoofdkantoor van de Gay Games en bepalen waar nog geld aan mag worden uitgegeven.

Het stichtingsbestuur vraagt momenteel grote sponsors als de KLM om een extra bijdrage.

Bij de organisatie wordt weinig van de bedelactie verwacht. Er wordt rekening gehouden met een uiteindelijk verlies van ongeveer vier miljoen gulden.

Zondag werd nog verondersteld dat een kredietgarantie van anderhalf miljoen gulden voldoende was. Maandagmorgen bleek dit veel te weinig, waarna het gemeentebestuur het bedrag verhoogde tot vijf miljoen gulden.

De totale kosten van de Gay Games waren tot nu toe beraamd op veertien miljoen.

Onder druk van het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam besloot de stichting Gay Games afgelopen maandag enige opening van zaken te geven. Pas na aandringen van journalisten kwam het bestuur met de dramatische cijfers.

Volgens het bestuur heeft directeur M. Janssens uitgaven gedaan buiten de begroting. Bovendien sloot hij contracten af met een waarde van meer dan 100 duizend gulden, terwijl hij daarvoor geen bevoegdheid had.

De bestuurders die toezicht op het management houden, laten zich niet aanspreken op hun verantwoordelijkheid.

Voorzitter L. Rempt, oud-Tweede-Kamerlid (VVD), geeft op de persconferentie mede-bestuurder P. Segaar het woord en is niet bereid na afloop ook maar één vraag te beantwoorden.

Segaar zegt dat het bestuur geen verwijt valt te maken, omdat Janssens informatie over de financiële toestand heeft achtergehouden. 'Een maand geleden was er volgens Janssens van de post onvoorziene uitgaven, begroot op 1,5 miljoen gulden, acht ton over. Alles is safe, zei hij. We kregen dertig velletjes financiële verantwoording. Daar vertrouw je op.'

Segaar wil niet zeggen of in de organisatie te weinig mogelijkheden tot controle zijn ingebouwd. Loco-burgemeester Groen wil niet zeggen of het bestuur heeft gefaald. De miljoenenoverschrijding heeft te maken met een te optimistische inschatting van de inkomsten en een te lage berekening van de kosten.

Maar de begroting bevat ook fouten. Zo zijn de kosten van bewaking niet in de ramingen opgenomen, een bedrag dat in de tonnen loopt. Er is niet aan gedacht dat in auto's die sponsors ter beschikking stelden, benzine moet.

Printers, faxen en kopieerapparaten staan in de boeken, maar vergeten is dat bijbehorend papier ook geld kost. Telefoonlijnen zijn begroot, maar gesprekskosten zijn over het hoofd gezien.

Segaar meent dat Janssens als algemeen directeur voor dit soort fouten de volledige verantwoordelijkheid draagt. Over de directeur financiën wil hij het niet hebben, evenmin als over accountant KPMG die geregeld de boeken controleerde.

KPMG bevestigt dat de boekhouding 'scherp' in de gaten is gehouden. Onderzoek moet uitwijzen waar het mis ging, aldus woordvoerder P. van Yperen.

De op non-actief gestelde directeur zelf onthoudt zich van commentaar. Hij wacht het onderzoek van KPMG af.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden