Amsterdam Astronauts pareert aanval onvolledig Den Helder

Het is zo langzamerhand geen verrassing meer dat de Amsterdam Astronauts - samen met EBBC/Den Bosch overigens - de ranglijst in de eredivisie basketbal aanvoert....

Den Helder is, met EBBC/Den Bosch, uitgenodigd voor de Haarlem Basketball Week. In tegenstelling tot de regerende landskampioen, moesten de Noord-Hollanders vormbehoud aangetoond hebben en een vierde plaats op de ranglijst bezetten. Aan beide voorwaarden voldoet Den Helder ogenschijnlijk niet, maar er zijn verzachtende omstandigheden die in het voordeel van de formatie van coach Maarten Tromp kunnen uitpakken. Vanavond beslist de organisatie van De Week daarover.

Den Helder heeft nogal wat geblesseerden op vitale posities in de ploeg. Zaterdagavond ontbraken Cees van Rootselaar (zweepslag) en Erwin Hageman (geopereerd) en konden Rolf Franke en de nieuwe Amerikaan Craig Hodges ook maar zeer beperkt ingezet worden. Hodges arriveerde vorige week in Den Helder en blesseerde zich al tijdens de eerste training. Toch kon de 'rosse' Amerikaan, in de spaarzame minuten die hij speelde, voorzichtig aantonen dat hij geen miskoop is. Hodges kwam pas laat in actie en even zo laat echt op dreef, maar ver in de tweede helft zorgde hij (met 7 punten en een belangrijke rebound) er wel voor dat Den Helder heel lang in de wedstrijd kon blijven. Zijn vijfde fout, bij 59-62, kwam dan ook op een ongelegen moment. Daardoor verloor Den Helder 'lengte' binnen de lijnen.

De Surinamer Vasco Tonch slechtte vervolgens de laatste Helderse obstakels in Amsterdams voordeel. De Amsterdammers misten overigens Oscar Kales op de bank. Met de komst van Milco Lieverst in de Apollohal trok de Amsterdammer daaruit zijn conclusies en trok zich terug.

Den Helder - Amsterdam Astronauts 63-71 (29-29). Scores: Den Helder: Waever 20, Derks 12, Van der Sluis 11. Amsterdam: Tonch 18, Esajas 12, De Vries 10.

Stand erdivisie: Amsterdam Astronauts 14-24, EBBC/Den Bosch 14-24, Donar 14-22, Rotterdam 15-20, Drenthe 13-16, Den Helder 13-16, Weert 15-14, Zwolle 13-12, Dunckers 13-6, Akrides 13-4, Voorburg 15-4, Virtus 12-2.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden