Amper 24 jaar, maar nu al ontzagwekkend

Dat ze niet bij hem weg konden rijden, dat viel nog te begrijpen. Na 259 kilometer voelden de benen vast niet meer fris aan....

Van onze verslaggeefster Marije Randewijk

George Hincapie en Juan Antonio Flecha hoefden niet te vertellen hoe goed ze de Belg uit Balen, vorige week ook al winnaar van de Ronde van Vlaanderen, vonden. Het zouden maar woorden zijn geweest, die ook slechts uit beleefdheid uitgesproken konden zijn. De Amerikaan en de Spanjaard lieten liever op de fiets zien hoe groot hun respect voor Tom Boonen is.

Amper 24 jaar is hij, maar zijn collega’s, hoewel soms meer ervaren en gelouterd, gaan al diep voor hem door de knieën. Vorige week prees Erik Dekker zich in de Ronde van Vlaanderen gelukkig dat zijn carrière er bijna op zit. Met Boonen in het peloton zou het immers een ontmoedigende aangelegenheid worden, de komende jaren in de voorjaarsklassiekers.

Hincapie en Flecha zeiden hetzelfde, maar op een andere manier. Tachtig kilometer hadden ze in de beslissende ontsnapping van de dag voorbeeldig met Boonen samengewerkt en op het Velodrome in Roubaix gunden ze hem zelfs de laatste positie, de meest gunstige om de sprint aan te gaan. Ze bogen het hoofd ver voor de finish en prijsden zich al gelukkig toen ze zichzelf in een kopgroep met Boonen terugvonden.

Ze wisten donders goed wat dat betekende: het bracht de verlangde podiumplek dichterbij. Flecha was zelfs niet te beroerd Boonen op zestien kilometer van de finish de helpende hand toe te steken op de Carrefour de l’Arbre, waar hij met zijn tempoversnelling Lars Michaelsen en Magnus Backstedt de adem afsneed. Drie andere kanshebbers, Peter van Petegem, Leon van Bon en Fabian Cancellara, waren op dat moment door pech achteruitgeslagen.

Het maakte het voor Boonen makkelijker. ‘Twee man is makkelijker te controleren dan vier’, rekende de Belg voor. Voor Flecha en Hincapie werd het in de finale overzichtelijker. In hun ogen stond vast dat Boonen de beste van allemaal was, dus waarom daaraan tornen?

Waarom de rust in de kopgroep verstoren door Boonen alleen het werk te laten doen en daardoor een ereplaats te verspelen? Dat de Belg inderdaad fysiek de sterkste van allemaal was, dat stond ontegenzeggelijk vast. Maar het is een wet in de wielersport dat een renner in elk geval probéért de mentale kracht van de beoogde winnaar te breken.

Zondag legde het peloton zich collectief neer bij de suprematie van Boonen. ‘We hebben nog geprobeerd Hincapie ervan te overtuigen dat de dingen anders zijn in Parijs-Roubaix. Ik denk niet dat hij ons geloofde. George wil ook liever niet worden verweten dat hij een profiteur is’, zei Dirk Demol, de ploegleider van Hincapie.

Hij verdedigde zijn renner, maar Demol, winnaar van Parijs-Roubaix in 1988, wist ook wel dat de Amerikaan zich veel te makkelijk bij een nederlaag had neergelegd.

Maar moest hij dat de boezemvriend van Armstrong verwijten? Net als Flecha stond Hincapie, hij werd al in 1999 en 2001 vierde, nooit in het Velodrome op het podium. Boonen wel. Die werd in 2002, in zijn debuutjaar, derde. Het verleidde winnaar Johan Museeuw er destijds toe Boonen tot diens opvolger te benoemen.

Die vergelijking doet inmiddels lachwekkend aan. Op 24-jarige leeftijd is Boonen de onbetwiste kopman en heeft hij zijn palmares * alleen de groene trui in de Tour en de wereldtitel ontbreken nog * al bijna vervolmaakt. Museeuw moest op die leeftijd nog aan het bouwen van zijn palmares beginnen, merkte Boonen zelf fijntjes op.

Hij gedraagt zich ook volwassener dan zijn illustere landgenoot. Terwijl Hincapie vertelde dat hij tevreden was met de tweede plaats omdat die hem in staat stelde te dromen van een overwinning, en Flecha blij was landgenoot Hugo Poblet, in 1958 de enige Spanjaard op het podium van de kasseienklassieker, op te volgen, zei Boonen doodleuk dat hij de jongste maar ook de kalmste van het stel was.

‘Zij wilden in Roubaix alleen maar op het podium staan. Voor mij was dat niet genoeg.’

Hincapie had nog nooit een klassieker gewonnen en Flecha was vorig jaar de beste in het Kampioenschap van Zürich, maar dat was niet te vergelijken met het rijden van een finale van een ‘klassiek momument’, wist Boonen. ‘Ze zijn niet gewend aan die situatie, ik wel. Als je de Ronde van Vlaanderen hebt gewonnen, is alles makkelijker. Ik was rustig, dat is een van mijn grote kwaliteiten.’

Hij oogt op 24-jarige leeftijd als een routinier. Hij benutte doodkalm de kansen die hem worden geboden en waande zich nooit in een Hel. Het was het verschil met Flecha en Hincapie. Die repten over toekomstige overwinningen in Parijs-Roubaix. Ze rekenden voor het gemak maar buiten Tom Boonen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden