Amerika in rep en roer: de eerste homozoen tijdens NFL live op televisie

Amerika is in rep en roer vanwege een zoen tussen de Amerikaanse footballspeler Michael Sam en zijn partner die afgelopen weekend live op televisie werd uitgezonden. De gebeurtenis was een historisch moment voor Amerika en werd een sensatie op internet. Maar lang niet iedereen was zo blij met de zoen, hij zorgde ook voor een hoop negatieve reacties.

null Beeld ap
Beeld ap

Een sporter die hoort dat hij een contract heeft binnengesleept bij een bekend sportteam en zijn partner zoent uit blijdschap: het is een moment dat al vaak op de Amerikaanse televisie is uitgezonden. Maar als het gaat om de openlijk homoseksuele footballspeler Michael Sam die zijn mannelijke partner zoent, dan wordt het in het Amerika ineens een ander verhaal.

Tijdens de National Football League (NFL) Drafts kreeg de openlijk homoseksuele American footballspeler Michael Sam te horen dat hij een contract kreeg aangeboden bij de St. Louis Rams. De NFL Drafts is een jaarlijks evenement waar American footballteams jonge talentvolle spelers een contract aanbieden. Sam was zo door het dolle heen dat hij zijn partner naast hem een zoen gaf. Hij werd daarmee de eerste openlijk homoseksuele speler die live op tv zijn vriend zoende.

'No bueno'
Hoewel er veel positieve reacties kwamen op de zoen, was lang niet iedereen even enthousiast over de actie van Sam. Veel Amerikanen lieten via Twitter weten dat ze het niet gepast vonden tijdens een programma waar ook kinderen naar kijken.

Ook Don Jones, speler bij het concurrerende team The Dolphins, liet zich afgelopen weekend negatief uit op Twitter over de actie van Sam. Jones verwijderde de tweets vrijwel meteen, maar naar verluidt zou hij 'OMG' en 'Verschrikkelijk' hebben getweet tijdens de uitzending.

Footballteam The Dolphins reageerde snel op de tweets van Jones en legde hem een boete op. Ook is hij tijdelijk geschorst. 'We hebben vandaag met Don gesproken over respect, discriminatie en vooroordelen', liet het team gisteren in een verklaring weten. 'Zijn uitspraken komen niet overeen met de waarden die wij als team willen uitstralen.'

Jones liet gisteren weten zijn uitspraken inmiddels te betreuren, aldus ESPN: 'Ik wil mijn excuses aanbieden aan Michael Sam voor mijn ongepaste opmerkingen op Twitter. Ik neem de volledige verantwoordelijkheid voor mijn uitspraken en ik betreur dat mijn tweets een negatieve klank aan de uitzending hebben gegeven.'

Jones is niet de enige sporter die zich negatief uitlaat over de zoen. 'Het spijt me maar dat Michael Sam dit doet op landelijke televisie is no bueno', tweette voormalig Superbowlkampioen Derrick Ward zaterdag. Ward zou naar eigen zeggen inmiddels een aantal keer bedreigd zijn vanwege zijn tweets.

Generatiekloof
Volgens producer van de Amerikaanse sportzender ESPN Seth Markman zijn de gemengde reacties over de zoen tussen de footballspeler en zijn vriend te verklaren door een generatieverschil: 'We zijn een jong productieteam en eerlijk gezegd was dit gewoon een normale werkdag,' zegt hij tegen AP.

Volgens hem is er binnen de zender nooit discussie geweest over de zoen: 'We hebben ons nooit afgevraagd: 'Wat als hij geplaatst wordt, zijn partner op dat moment bij hem is en ze elkaar zoenen?' In de productiewagen dachten we alleen 'Dit is een mooi, emotioneel moment' we hebben er geen seconde over nagedacht het niet uit te zenden.'

'Stap in de goede richting'
Genoeg Amerikanen sloten de sporter wel in de armen en waren trots op zijn keuze. Ook de Amerikaanse president Barack Obama feliciteerde de sporter en zijn team: 'De president feliciteert Michael Sam, de Rams en NFL met het nemen van een belangrijke stap in de goede richting in de ontwikkeling van ons land', aldus het Witte Huis in een verklaring. 'Homoseksuele Amerikanen bewijzen elke dag dat je beoordeeld moet worden op wat je doet en niet op wie je bent.'

Ook op Twitter lieten veel Amerikanen zich positief uit over de sporter. Veel snapten de commotie niet die was ontstaan. 'Hoe leg ik Michael Sam uit aan mijn kinderen? Een man met TWEE voornamen?', grapte iemand op Twitter.

Steeds gewoner
Sam is nu de tweede speler op het hoogste niveau van Amerikaanse teamsport die uit de kast is. De ander is basketballer Jason Collins, die dit seizoen een contract kreeg bij de NBA.

Wade Davis, directeur van het You Can Play Project, gericht op het bestrijden van homofobie in sport, zegt tegen AP dat de houding van Amerika tegenover homoseksualiteit langzaam aan het veranderen is: 'De definitie van mannelijkheid is aan het veranderen, bewust of onbewust. De NFL en de media hebben het bewustzijn van iedereen over homoseksualiteit vergroot.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden