Amateurs lopen bij koppen ook risico

Vijftig procent van de amateurvoetballers loopt bij het beoefenen van zijn sport één of meer hersenschuddingen op. Van hen houdt 39 procent daar chronische klachten aan over....

Van onze sportredactie

De voor de hand liggende conclusie is dat (amateur)voetballers meer kans op chronische hersenbeschadiging hebben dan andere sporters. Dit wordt veroorzaakt door hersenschuddingen en door talloze kleinere beschadigingen aan de hersenen door kopballen.

Drs. Matser voerde het onderzoek uit in het kader van zijn promotie. De resultaten worden binnenkort gepubliceerd in het toonaangevende medische tijdschrift The Journal of the American Medical Association.

In het onderzoek werden drie elftallen van amateurvoetbalclubs - in totaal 33 spelers - neuropsychologisch getest en geïnterviewd en vergeleken met 27 zwemmers en atleten.

De tests lieten zien dat deelname aan amateurvoetbal in het algemeen en hersenbeschadiging in het bijzonder een negatieve invloed hebben op geheugenfuncties en het vermogen vooruit te denken (planningsvermogen). Chronische hersenbeschadiging bij de spelers bleek sluipenderwijs onstaan door botsingen tussen spelers en kopballen.

Matser deed eerder al een vergelijkbaar onderzoek bij profvoetballers. Daarbij werd aangetoond dat 54 procent van de onderzochte personen in zijn actieve loopbaan één of meer hersenschuddingen opliep. Een aanzienlijk aantal van de aandoeningen bleek ook daar chronisch van karakter. Matser had dat niet verwacht.

Ook in de VS is onderzoek verricht naar hersenaandoeningen, maar dan bij beoefenaren van American football. Bijna vierhonderd (college)spelers aan vier universiteiten werden bekeken door artsen van de Henry Ford Health System in Detroit. Meer dan een derde bleek bij het beoefenen van de sport een hersenschudding te hebben opgelopen, twintig procent zelfs meer dan één.

Dertien procent van deze atleten hadden later leerproblemen gekregen in hun studies. De resultaten van dit onderzoek worden eveneens in The Journal of the American Medical Association gepubliceerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden