Aluminium houdt strijd in Utrecht nog lang spannend

Voor FC Utrecht aan zijn thuiswedstrijden begint, schalt er alijd een strijdlied door stadion Nieuw Galgenwaard. De strijd gaat beginnen, we gaan van ze winnen heet dit wonder van dichtkunst en een strijd was het gisteren tussen de thuisclub en Feyenoord....

BART JUNGMANN

Van onze verslaggever

Bart Jungmann

UTRECHT

Het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Mario van der Ende was nog niet weggestorven of het volgende klonk alweer. Geen duel ging voorbij zonder een overtreding of een poging daartoe. Het was aan de strakke leiding van Van der Ende te danken dat het nog enigszins binnen de perken bleef. Dankzij het scoreverloop kon het matige duel in elk geval nog het predikaat spectaculair krijgen. Helaas voor we gingen ze met 3-2 winnen.

In Utrecht stonden twee trainers tegenover elkaar, die tussentijds aan het roer kwamen. Mark Wotte zat zondag voor het eerst bij Utrecht op de bank in plaats van Nol de Ruiter. Leo Beenhakker is sinds oktober bij Feyenoord aan de slag als opvolger van de ontslagen Arie Haan.

Utrecht noch Feyenoord is al gesmeed naar de inzichten van de nieuwe trainer en dat uitte zich in het rommelige karakter van de wedstrijd: chaotisch spel waarin uit arren moede naar het wapen van de intimidatie werd gegrepen.

Beenhakker is in Rotterdam al een eindje op streek, maar zit met de erfenis van Haan in zijn maag. In Utrecht zat die erfenis naast hem op de bank. Van de vier Argentijnen mocht alleen Julio Cruz uit het trainingspak.

Middenvelder Sanchez mocht voor de winterstop nog een beetje aanrommelen op de rechtervleugel omdat Beenhakker die vleugel aanvallend per se bezet wilde hebben. Maar met de komst van de Georgiër Demetradze is nu beter in de bemanning voorzien.

Sanchez kwam na een klein kwartiertje toch nog in actie als vervanger van de geblesseerde Van Bronckhorst. Hij deed dat verdienstelijk, maar moest zelf ook in de rust opgeven wegens enkelletsel. Zo'n wedstrijd was het gisteren namelijk in Nieuw Galgenwaard. Drie van de zes wissels waren uit nood geboren.

Voor Graff en Picun lijkt bij Feyenoord geen toekomst meer. Ondanks de blessure van Van Wonderen en het vertrek van Zwijnenberg naar Aalborg waren ze tegen Utrecht tot bankzitten veroordeeld. Van Wonderen werd als laatste man vervangen door Van Gastel en Beenhakker ziet voor de backposities vooralsnog meer in Claeys en nieuweling Gyan die het afgelopen halfjaar bij Excelsior aan Nederlands voetbal mocht wennen.

De 19-jarige Ghanees beschaamde het vertrouwen niet. Hij stond aan de basis van Feyenoords eerste doelpunt. Gyan lepelde een vrije trap in het strafschopgebied van Utrecht. Cruz ontving de bal met het doel en Nascimento in zijn rug. Hij draaide langs Nascimento en schoot in het doel. Echte spitsen doen het moeilijke werk simpel lijken.

Het was de tweede treffer van de middag en bovendien de gelijkmaker. Utrecht had nog geen kans gehad toen Mols een door Beekink doorgekopte bal met zijn linkerarm meenam en achter Dudek knalde. Utrecht verdiende die voorsprong in geen enkel opzicht. Voor de winterstop, toen beide ploegen elkaar in de Kuip troffen, zocht Utrecht zijn heil in constructief voetbal, nu in opportunisme.

Wotte zei achteraf met zijn aanpak het Utrechtse publiek op zijn wenken te hebben bediend, maar dat is al te gemakkelijk gesproken. Hij is naar Utrecht gehaald vanwege zijn tactische ideeën. Bovendien is spektakel niet (altijd) hetzelfde als opportunisme. Anders had Utrecht beter Simon Kistemaker teruggehaald. Maar goed, Wotte moet nog beginnen om Utrecht naar zijn hand te zetten.

Beenhakker is, zoals gezegd, al wat verder. Feyenoord zag in de afgelopen periode trainingskampen letterlijk in het water vallen, maar is opvallend weerbaar uit de winterstop gekomen. Zeven minuten na de ongelukkige tegentreffer was het alweer gelijk, veertien minuten later stond Feyenoord voor. Een lage voorzet van Demetradze werd door de inlopende Cruz achter Wapenaar gewerkt.

Tien minuten na rust tekende Henk Vos met een schuiver voor 3-1. Daarvoor had Feyenoord de wedstrijd al kunnen beslissen, maar een slim lobje van Sanchez eindigde op de linkerpaal. Daarna eindigden nog drie van Feyenoords doelpogingen op de omheiningen van het doel.

Dat hield de spanning erin, zeker toen in de 75ste minuut de achterstand werd verkleind. De van Borussia Dortmund overgenomen spits Booth - zijn invalbeurt voorspelt veel goeds - kopte op de paal, waarna Van Mol de terugspringende bal in het doel liep.

Daardoor konden de Utrechters tot aan het eind blijven geloven in een strijd, maar het was niet anders dan rechtvaardigheid dat Feyenoord die strijd na tien vergeefse reizen naar Utrecht eindelijk weer eens won.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden