Altijd in de hoofdrol, maar deze keer niet meer dan een figurant

Blessures bij paarden en dopinggeval bij paard van topamazone Isabell Werth doen hoop op revanche op Nederland vervliegen.

Fluitend struint Sjef Janssen door ‘de tuin van mevrouw de koningin’, zoals hij het wedstrijdterrein op Windsor Castle noemt. De paarden hebben heelhuids de overkant van het Kanaal bereikt, de ruiters weten wat ze te doen staat. En misschien wel het belangrijkste: Nederland is voor het eerst favoriet voor de Europese dressuurtitel.

Zo favoriet zelfs, dat er in Engeland slechts onduidelijkheid bestaat over wie woensdag met het zilver en brons genoegen moeten nemen. Ook bondscoach Janssen spreekt alleen over de kandidaten voor de troostprijzen. ‘Want ik hoor van iedereen dat wij goud gaan winnen.’

Engeland, Denemarken en Zweden zullen het achter Nederland uitvechten, is de voorspelling. En de Duitsers dan? Misschien spelen ze een kleine rol. Maar in het paardensportland bij uitstek wordt er rekening mee gehouden dat het ruim veertig jaar lange abonnement op ereplaatsen deze week afloopt.

Een combinatie van blessures bij de paarden en het dopinggeval bij Isabell Werths rijdier Whisper heeft de recordhouder Europese medailles aan het wankelen gebracht. In een paar maanden is de hoop op een revanche op Nederland, titelhouder sinds Turijn 2007, vervlogen.

De Duitse ploeg die is ingeschreven voor het EK, is geen schim van de ongenaakbare succesmachine die Nederland tot twee jaar geleden altijd onder de duim kon houden. Werth is geschorst vanwege de dopingaffaire waarin ze is verwikkeld. De andere grossen Damen van de dressuur, Kemmer, Salzgeber en Capellmann, ontbreken vanwege blessures bij hun paarden.

Hun vervangers zijn jong en onervaren of ervaren maar veel minder succesvol in grote toernooien. Janssen zal de laatste zijn om zich niet te verkneukelen om de rampspoed bij de grote rivaal. ‘Maar dit is wel erg veel van het goede.’

Heike Kemmer, die brons won achter Anky van Grunsven en Werth bij de Olympische Spelen in Peking, bekende onlangs dat ze zich met angst en beven bij de bondscoach had moeten afmelden. Holger Schmezer moest na de zware valpartij van Ellen Schulten-Baumer zelfs hopen dat hij geen invalster voor zijn invalster hoefde op te roepen. Ze lijkt tot zijn opluchting net op tijd hersteld van haar hersenschudding en whiplash.

Zet er drievoudig Europees kampioene Van Grunsven, Edward Gal met zijn toppaard Totilas, Imke Schellekens-Bartels en Adelinde Cornelissen tegenover en de verschillen met de eeuwige rivaal zijn duidelijk. Een afgang bij het EK doet het toch al getroebleerde imago van de sport in Duitsland geen goed.

De cynici winnen er steeds meer terrein, zegt ook Frank Kemperman. Bij het prestigieuze CHIO werd de Nederlandse toernooidirecteur meer met vragen over doping bestookt dan over de wedstrijden. Het thema wierp een slagschaduw over het evenement, zegt hij.

Hoe kon het ook anders in een periode waarin de Steiner-commissie namens het Duits olympisch comité 53 ruiters en 13 functionarissen ondervroeg over een verband tussen de dopinggevallen bij de paarden van Werth en de springruiters Ahlmann en Beerbaum. Hoewel volgens de commissie geen sprake is van het structureel toedienen van verboden producten door Duitse ruiters, was het kwaad al geschied.

De Duitse tv-zender ARD/ZDF stelde de gesprekken met de Duitse hippische bond over een nieuw eenjarig tv-contract uit tot eind 2009. Het contract is een miljoen euro waard. ‘De sport moet op zijn tellen passen’, zegt Kemperman, die zelf geen grote hinder ondervond bij het CHIO. Het aantal verkochte kaarten bleef gelijk aan 2008 en de tv zond 35 uur live uit.

De uitholling van de nationale ploeg brengt volgens Janssen ook een structureel probleem aan het licht. Hoe kan het dat een land met een enorm ruiterpotentieel en ongeëvenaarde wedstrijdkalender niet op jong talent kon terugvallen toen dat nodig was?

Janssen kent het antwoord. ‘Ze hebben te lang vastgehouden aan de oude hap. Daar zit het geld en de macht. En het ging ook altijd goed. Maar daardoor zijn ze wel vergeten de jeugd fatsoenlijk op te leiden.’

In wedstrijden wordt niet of nauwelijks gescout, zegt Janssen. De 25-jarige Matthias Alexander Rath debuteert volgens hem alleen vanwege de klasse van zijn paard en de faam van zijn stiefmoeder, Ann Kathrin Linsenhoff.

Het bevestigt het gelijk van Janssen. Die voorspelde vier jaar geleden na het EK in het Duitse Hagen al dat de gesystematiseerde Nederlandse opleiding het op termijn van de Duitse zou winnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden