Altijd als monnik voor sport geleefd

Als een van hun renners betrokken was bij een valpartij, stond voor de ploegleiders van de Rabobank-beloften in 2003 en 2004 één ding vast....

Van onze verslaggever Mark Misérus

Het paste bij zijn imago van twijfelaar dat de Oostenrijker had bij zijn periode in de opleidingsploeg van de profformatie. Waar andere renners zwaarder terugkeerden na de zomer, meldde de toch al magere Kohl zich vijf kilo lichter bij de start van het seizoen.

Kuijs: ‘Hij vertelde dat hij zo licht mogelijk wilde zijn om nog beter te kunnen klimmen. Dat hebben we hem gelukkig gauw uit zijn hoofd kunnen praten.’

Nu hij het afgelopen jaar vijf kilo aan spiermassa heeft gewonnen, is Bernhard Kohl de onverwachte naam tussen de beste klassementsrenners in de Tour de France. De namen van Sastre, Schleck, Evans en Mentsjov lagen voor de hand als favorieten voor de eindzege. Voor Kohl gold dat niet.

Hoewel de 26-jarige renner de ronde niet zal winnen, heeft zijn tweede deelname aan het wielerspektakel de verwachtingen overtroffen. Bij zijn aankomst op L’Alpe d’Huez mocht hij zich woensdag al zeker wanen van de bergtrui, waarop hij zo trots is dat hij zijn website met rode bollen heeft aangekleed. In het klassement voor de gele trui telt hij zijn zegeningen tot de 53 kilometer langer tijdrit van zaterdag zich aandient.

Voor Kohl is er geen twijfel mogelijk dat hij aan het eind van de dag is voorbijgestreefd door Cadel Evans en Denis Mentsjov, die nu nog een seconde en 1.05 minuten op hem dienen toe te geven. Volgend jaar moet pas duidelijk zijn of de inspanningen van trainer Michael Rich leiden tot een verbetering van zijn tijdritkwaliteiten.

In samenspraak met de drievoudig zilveren medaillewinnaar bij het WK tijdrijden werd de fiets aangepast die Kohl gebruikt in de race tegen de klok. Hij kreeg een speciaal trainingsschema mee naar huis om te werken aan zijn achilleshiel. Bergop bewees hij deze Tour al met de besten mee te kunnen.

Zijn voorlopige derde plaats in het klassement verbaast, zijn optredens in de bergen waren te verwachten. Kuijs herinnert zich nog de dagen waarin hij Kohl in topvorm zag klimmen. ‘Dan wist je: hij was onverslaanbaar. De Tour is anders, maar hij handhaaft zich wel tussen de besten. En hij wil koste wat kost vol overgave finishen. Voor hem telt elke seconde. Dat zag je op Prato Nevoso.’

De progressie komt voor de renner, die na Rabobank prof werd bij T-Mobile, minder als een verrassing. Hij zegt in zijn laatste twee jaar bij het Duitse Gerolsteiner alles op alles te hebben gezet om in juli te kunnen opvallen. Daarin is hij in elk geval geslaagd.

Op de tweede rustdag trok Kohl anderhalf uur uit om de pers in het Duits, Engels en Nederlands te woord te staan. Zorgen over zijn toekomst hoeft hij zich niet te maken, hoewel Gerolsteiner de sponsoring van de ploeg stopt na dit seizoen.

Tot dopingverdenkingen heeft het optreden van de nieuwe kopman niet geleid, bezweert Hans-Michael Holczer. Dat Kohl deze Tour vijf keer aan een dopingcontrole is onderworpen, is volgens de teammanager ‘niets speciaals’. Die oproepen heeft Kohl vooral te danken aan zijn klassering en aan het feit dat hij op Prato Nevoso de bolletjestrui overnam van ploeggenoot Sebastian Lang, zegt Holczer.

De progressie, die Kohl onderstreepte met de derde plaats in de Dauphiné Libére van 2006, heeft niet tot jaloezie geleid bij Pieter Weening. De winnaar van de etappe naar Gerardmer is drie jaar later meegenomen naar de Tour om zichzelf voor Rabokopman Denis Mentsjov weg te cijferen. ‘Maar wat goed is, komt snel. En hij heeft het verdiend.’

Een half jaar deelden ze samen een appartement in Zuid-Limburg. Voor Kohl was het zijn woonplaats, Weening kwam er alleen vanuit Friesland om bergop te trainen. Hij zag hoe het ‘jonge baasje’ uit Wenen onopvallend zijn entree maakte in de Rabo-opleiding. Maar Kohl leefde als een monnik voor zijn sport. Binnen een jaar had hij zichzelf Nederlands geleerd, om zich zo goed mogelijk verstaanbaar te kunnen maken.

Toen Kuijs eens voor het avondeten werd uitgenodigd, ontdekte hij dat Kohl gerust honderd euro extra per maand uitgaf aan verse groenten en fruit. ‘Terwijl Jukka Vastaranta, toen zijn ploeggenoot, op water en brood leefde om vijf euro te kunnen besparen.’

Misschien wint Kohl, die lachend zegt nog steeds zo voor zichzelf te zorgen, de Tour nooit. De fout zal hij volgens Kuijs niet bij zichzelf hoeven zoeken. ‘Hij heeft nooit iets aan het toeval overgelaten.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden