Alsnog WK-ticket voor Bob de Jong

Bob de Jong heeft de zaak die hij heeft aangespannen bij de geschillencommissie van de schaatsbond KNSB gewonnen. Daardoor is de stayer verzekerd van deelname aan de wereldkampioenschappen afstanden, medio maart in Nagano.

ANP

De KNSB wees recentelijk Mark Ooijevaar aan voor die mondiale titelstrijd en verwees olympisch kampioen De Jong naar een skate-off. Dat besluit is maandag herroepen. Of de uitspraak ook consequenties heeft voor de kwalificatie van Ooijevaar, is onduidelijk.

Indien de bond besluit de gewestelijk schaatser gewoon te handhaven in de WK-selectie, dan zijn de Nederlandse deelnemers op de 10.000 meter bekend en gaat de skate-off (zaterdag) niet door. Sven Kramer was namelijk al gekwalificeerd.

Interpretatie
De kwestie draait om de interpretatie van de reglementen. Daarin staat dat de schaatser die na de wereldbekerwedstrijden in Hamar in de top drie van het ‘geschoonde’ WB-klassement - alleen resultaten op 10.000 meter tellen mee - staat, naar Nagano mag. Mits die stayer ook in Hamar bij de beste drie hoorde. De Jong is op de ranglijst de best geklasseerde Nederlander (tweede) en kreeg in de Noorse stad de bronzen medaille omgehangen.

De schaatsbond beroept zich echter op een paragraaf waarin staat dat de topsportcommissie geen onderscheid maakt tussen de tijden gereden in de A-groep en B-groep. Met dat argument besloot de KNSB Mark Ooijevaar een WK-ticket te gunnen. De gewestelijk rijder noteerde in de B-groep een tijd die 0,11 seconde beter was dan die van De Jong in het hoofdprogramma. Volgens de ‘wijze mannen’ zakte De Jong daardoor naar de vierde plaats in de uitslag. Onvoldoende dus voor directe WK-plaatsing.

Beste drie
‘Het gaat om de beste drie in de uitslag’, sprak commisssie-voorzitter Van der Valk Bouman. ‘De commissie meent dat er geen misverstand kan zijn dat hiermee de uitslag van de A-categorie wordt bedoeld. Als er achteraf in de media wordt gesproken over de nummer drie van de wedstrijd, praat niemand over een schaatser uit de B-groep. In de reglementen staat ook niet vermeld dat men bedoelt de beste drie tijden. Daarom dragen wij de KNSB op om Bob de Jong rechtstreeks te plaatsen voor de WK afstanden.’

Directeur Topsport Hans Gootjes van de KNSB had de uitkomst niet verwacht. ‘We zijn zeer verrast door deze uitspraak’, sprak Gootjes. ‘Maar we respecteren ‘m wel.’ Over de derde startplek geeft de bond dinsdag duidelijkheid. Het heeft er alle schijn van dat Ooijevaar ook gewoon naar Nagano mag en dat de overige rijders zaterdag slechts voor een reserveplek mogen schaatsen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden