Alsnog compromis in Formule 1

Met een onverwacht compromis, gebaseerd op een uitruil van eisen en verlangens, is de dreigende afsplitsing binnen de Formule 1 afgewend. (met video)

Van onze verslaggever

Autosportfederatie FIA heeft de gewenste kostenreductie binnengesleept. De rebellerende teams kunnen uitkijken naar het naderende vertrek van FIA-baas Max Mosley.

De acht in de FOTA verenigde renstallen, waaronder Ferrari en McLaren, zullen in elk geval tot 2012 bij de Formule 1 blijven. Mosley stelt zich niet beschikbaar voor een nieuwe termijn als directeur van de autosportfederatie en legt in oktober zijn functie neer. Hij maakte zelf het akkoord bekend, woensdagmiddag in Parijs: ‘De afspraak is dat we het kostenniveau terugbrengen naar dat van de vroege jaren negentig.’

Vrede getekend
Aanvankelijk eiste de FIA een budgetlimiet van 45 miljoen euro, terwijl de grote teams jaarlijks honderden miljoenen uitgeven. ‘Maar nu is de vrede getekend en kan de Formule 1 een stabiele koers varen. Daarom kan ik met een gerust hart aan het einde van mijn termijn aftreden’, voegde de 69-jarige Mosley aan zijn verklaring toe. De afgelopen dagen wilde hij nog niet van opstappen weten.

Ferrari-baas Luca di Montezemolo, tevens FOTA-voorzitter, reageerde verheugd op de uitkomst van het overleg. ‘We behouden de regels van 2009. Voor iedereen gelijke regels dus. Dat betekent stabiliteit.’ De grote renstallen begroeten de overeenkomst als een overwinning. ‘We hebben op alle punten onze zin gekregen’, valt te lezen in een verklaring van Ferrari. De teams kondigen aan al het nodige te doen aan kostenreductie om de instroming van nieuwe teams te bevorderen.

Winstpunt
Mosley wilde in Parijs niet ingaan op de vraag wie winnaar of verliezer is. ‘Het is misschien een cliché, maar ik denk dat alle partijen hiervan beter worden. Als de FOTA tevreden is, ben ik dat ook. De weg is vrij voor nieuwe teams binnen de Formule 1. Dat is voor mij een groot winstpunt.’

Toch is het vooral het naderende vertrek van Max Mosley dat volgens insiders de breuk zal lijmen. Hij staat sinds 1993 aan het roer van de Formule 1 en maakte zich al op voor een vijfde termijn. Mosley wordt een eigengereid optreden verweten en was vorig jaar het middelpunt van een rel toen foto’s opdoken van een sm-orgie met prostituees. Hij droeg op die foto’s een nazi-uniform.

De FIA presenteert binnenkort de complete deelnemerslijst voor het komende seizoen. Daarop staan alle tien bestaande teams en bovendien drie nieuwkomers: Manor GP, US F1 en Campos.

]]>

Kimi Raikkonen van Ferrari tijdens een kwalificatietraining formule 1. Beeld
Kimi Raikkonen van Ferrari tijdens een kwalificatietraining formule 1.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden