Als Henk weg was, zag je hem niet meer terug

Oud-wielrenner Henk Nijdam overleed donderdag, 73 jaar oud. Hij won twee Tour-etappes en grossierde in kampioenschappen achtervolging.

Bart Jungmann

Twee keer won wielrenner Henk Nijdam een rit in de Tour de France. De eerste, in 1964, was de mooiste, en een hem typerende. Hij sprong in de zevende rit op twintig kilometer voor de finish weg uit het peloton en had aan de streep nog 15 seconden over.

Het was de achtervolger in hem die tot dat kunststukje in staat was. Jan Janssen, die als derde eindigde in Besançon, zegt over Nijdam: ‘Als Henk weg was, zag je hem niet meer terug.’ Henk Nijdam overleed donderdag in Breda op 73-jarige leeftijd.

In 1960 veroverde Henk Nijdam de nationale titel in deze baandiscipline; een jaar later was hij de beste van de wereld. Hij werd uitgeroepen tot renner van de toekomst. De in het Groningse Eelderswolde geboren coureur was op dat moment al 26 jaar, en begon pas een jaar later aan een profcarrière.

Stugge man
Hij gold als een stugge man die volgens de Brabantse ploegleider Kees Pellenaars weinig te zoeken had tussen de betaalde renners. Niettemin kon Nijdam terecht bij het Belgische Faema, de ploeg van Rik van Looy.

Nadat Nijdam verhuisd was naar Brabant, betrok Pellenaars hem bij Televizier, de wielerploeg die halverwege de jaren zestig veel Nederlandse renners op de weg hield. In het boek Bravo les Hollandais zegt Nijdam dat hij niets tekortkwam bij Pellenaars. ‘We hadden veel ruzies. Maar als ik dan mijn excuses aanbood, kwam de fles drank op tafel en ging ik bijna zingend om twee uur ’s nachts de deur uit.’

Ronde van Spanje
Ook als professional bleef Nijdam grossieren in kampioenschappen achtervolging. Op de weg was hij opvallend vaak succesvol in de Ronde van Spanje, met vier ritzeges.

In 1968 maakte Henk Nijdam deel uit van de nationale equipe in de Tour, waarvan kopman Jan Janssen uiteindelijk beslag zou leggen op de gele leiderstrui. Vanwege de geringe verdiensten had Nijdam er op dat moment al de brui aangegeven. Hij maakte die zondag een uitstapje naar Scheveningen en hoorde op de radio van Janssens overwinning.

Henk Nijdam, die de laatste jaren ernstig ziek was, laat twee kinderen na. Zoon Jelle werd ook wielrenner en kon net als zijn vader een jagend peloton in de laatste kilometers voorblijven.

Henk Nijdam (ANP) Beeld
Henk Nijdam (ANP)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden