Als Guus 'thuus' is, moet Peter Bosz toekijken

Peter Bosz moet De Graafschap behoeden voor degradatie. Dat blijkt lastig in een sfeer van roddel en achterklap. 'Er is hier een structureel probleem', weet de trainer....

'Ik zou wel een biertje willen drinken met mijn vrienden', zegt Hiddink even later, duidelijk in zijn element. Als de persdame eindelijk arriveert, verontschuldigt hij zich. 'Sorry, ik wil je werk niet afpakken. Maar ik dacht: ik begin vast even.'

Gelach van velen, verbazing bij sommigen. Kan dit wel? Bosz zegt het zich niet aan te trekken. Maar het is een pijnlijk tafereel: de coach van de bezoekende club die zich van alles kan permitteren - en voor wie zelfs het stoffige lied 'Guus kom naar huus' uit de luidsprekers klinkt, direct na het laatste fluitsignaal - terwijl zijn collega moeite moet doen zijn gezicht in de plooi te houden. Zíjn positie wankelt.

Hiddink, die zijn huis op loopafstand van stadion De Vijverberg heeft aangehouden, waant zich in zijn achtertuin. De teloorgang van zijn oude club doet hem pijn. 'Het geeft toch gemengde gevoelens als je ze met zo'n overwinning dieper de zorgen indrukt. Maar ik ben prof en wil winnen.' En er is geen 'superboer' die hem het succes misgunt.

Een groter contrast met de publieke houding ten aanzien van Bosz is nauwelijks denkbaar. Hij is gedurende deze avond weggehoond door zowel zijn eigen supporters als die van PSV - in koor zongen zij even 'Dag Peter Bosz, dag, dag' - en er was de roep om Simon Kistemaker. 'Ik kan me er iets bij voorstellen', verzucht Bosz na afloop.

Het kan er ook allemaal nog wel bij voor de veelgeplaagde Apeldoorner, die dit seizoen als coach debuteert in de eredivisie. Voorzitter Derk Haank gaf hem twee opdrachten mee, bij het sluiten van de 2-jarige verbintenis: handhaven in het eerste seizoen, daarna doorgroeien naar de middenmoot.

Bosz meent zich zelfs nog te herinneren dat Haank de club dit jaar een twaalfde plaats op de ranglijst had toegedicht. Hij zegt het haast fluisterend. Want dergelijke prognoses kunnen behoorlijk gênant klinken als de realiteit leert dat degradatie haast onafwendbaar is.

Met nog vijf wedstrijden te gaan - Excelsior, Vitesse, Ajax, FC Groningen en FC Zwolle - staat De Graafschap met zeventien punten uit 29 wedstrijden nog altijd laatste. Het gat naar nummer zeventien Excelsior, de opponent van vrijdag, bedraagt vijf punten. Kortom: alles minder dan een overwinning is desastreus.

In zo'n cruciale fase van de competitie lijkt interne steun het minste wat een trainer van zijn bestuur mag verlangen. Bij onrust is immers niemand gebaat, om van roddels nog maar te zwijgen.

Maar in Doetinchem wordt daar toch anders tegenaan gekeken. Daar roept hoofdsponsor Gerard Sanderink al vroeg in het seizoen dat de trainer er niets van begrijpt, wordt de sinds jaar en dag aanwezige scoutingstaf zonder pardon afgeserveerd en pakt routinier Peter van Vossen zijn biezen, omdat de verlaagde contractaanbieding hem niet zint.

En dan deze week. Haank roept dat Bosz moet vertrekken bij degradatie en cultheld Simon Kistemaker meldt dat diezelfde Haank hem heeft benaderd als coach. Daarop roept Haank dat dit 'pure onzin' is, waarna Bosz om uitleg vraagt. Eén van beiden liegt, dat staat voor Bosz vast. Hij besluit de voorzitter daarom maar te geloven.

'Maar dit is geen goede situatie', zegt Bosz, daarmee het understatement van de avond makend. Maar hij wist waaraan hij begon. Een club die sinds 1993 negen trainers aanstelde en geen van allen z'n contract liet uitdienen, mag ook van Bosz 'onrustig' worden genoemd. 'Er is hier een structureel probleem met trainers', zegt hij zonder een greintje zelfspot.

Zoals altijd praat hij zachtjes, formuleert hij bondig en duidelijk, en zoekt hij op correcte manier de dialoog. Hij maakt geen excuses voor het abominabele spel van zijn ploeg, zegt zelfs dat 'we geen schijn van kans hadden tegen PSV'. Alleen als een geheime training in Brummen ter sprake komt, weigert hij commentaar.

In de aanwezigheid van twee 'mental coaches' legden spelers hun ziel deze week bloot. Daar is op zich natuurlijk niets mis mee. Maar als de trainer dit seizoen meerdere malen heeft verkondigd niets te zien in psychologische hulp, komt het uitlekken van zo'n bericht zijn geloofwaardigheid niet ten goede.

Wel zegt Bosz zich 'vergist' te hebben in de kwaliteit van de spelersselectie en geeft hij toe dat het aanwijzen van zeven à acht aanvoerders in één seizoen de hiërarchie binnen de groep niet ten goede is gekomen. Maar heeft hij nog enige hoop op een goede afloop? Bosz: 'De zwakkere broeders moeten we nog krijgen.' Bij Excelsior, FC Groningen en FC Zwolle zullen ze het smalend aanhoren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden