'Alles toegestaan in de kooi? Bull shit'

Voor elke wedstrijd bidt Germaine de Randamie dat haar tegenstander en zij er goed uitkomen. Binnenkort vecht ze om de wereldtitel mixed martial arts, oftewel kooivechten.

null Beeld Zuffa LLC via Getty Images
Beeld Zuffa LLC via Getty Images

In de achthoekige vechtkooi lijken geen wetten te gelden. Vechters mogen armklemmen en verwurgen. Ze mogen slaan met hun ellebogen en doortrappen als hun tegenstander op de grond ligt. Toeschouwers brullen van opwinding bij het zien van de bloedspetters die in het rondvliegen. Maar om te denken dat alles geoorloofd is? 'Bull shit', zegt de Nederlandse vechter Germaine de Randamie, die over twee weken in de kooi stapt voor de wereldtitel in het vedergewicht.

In de kooi geniet De Randamie (bijnaam: The Iron Lady) van de adrenaline, angst en spanning. Maar als hoofdagent in opleiding weet ze als geen ander de wetten van de sport te respecteren. 'We hebben een scheidsrechter die alles in de gaten houdt. Hij springt ertussen als je je niet meer kan verdedigen.'

De Randamie doet aan doet aan mixed martial arts (mma). Op 11 februari vecht ze tegen de Amerikaanse Holly Holm voor de wereldtitel van de UFC (Ultimate Fighting Championship), die is uitgegroeid tot de belangrijkste bond. Miljoenen vechtsportliefhebbers over de hele wereld zijn bereid om via pay-per-view zenders grof geld te betalen om naar het gevecht te kijken.

In de relatief nieuwe sport mma worden boksen, kickboksen, worstelen, judo en jiu-jitsu door elkaar gebruikt. Aan hun handen hebben de vechters handschoenen met kleine stootkussens en open vingers. Daarmee kunnen ze hoeken en stoten plaatsen. Met hun vingers kunnen ze elkaar grijpen om elkaar te werpen. Op de grond gaat het gevecht gewoon door, daar kunnen de vechters elkaar verwurgen of proberen armklemmen te zetten. De gevechten vinden plaats in een achthoekige kooi (octagon) die is afgesloten met doorzichtig gaas.

Het gevecht stopt als de scheidsrechter tussenbeiden springt, tot die tijd mag worden doorgeslagen. Het gevecht is afgelopen bij een knock-out, als iemand aftikt (tap-out), of als iemand niet meer in staat is om zichzelf te verdedigen.

'Duimpje omhoog'

De Randamie: 'Als je in een klem zit, vraagt de scheidsrechter of het nog gaat. Dan moet je een duimpje omhoog geven.'

De één ziet mma als de sport bij uitstek waar de compleetste vechter naar boven komt drijven: staand zijn er (kick)bokstechnieken, de worpen komen uit het judo en wie goed wil zijn in het grondwerk moet zich bekwamen in het Braziliaanse jiu-jitsi. De ander ziet mma als ordinaire straatgevechten - de Amerikaanse senator John McCain noemde de gevechten ooit 'menselijke hanengevechten'.

Toch is de sport aan een opmerkelijke opmars bezig. De belangrijkste bond UFC werd in juli 2016 voor 4 miljard dollar opgekocht door de Amerikaanse amusementsorganisatie WME-IMG. Het overgrote deel van de omzet (in 2015 600 miljoen dollar) haalt de bond uit betaalpassen die liefhebbers kunnen kopen om de gevechten te livestreamen. De wedstrijden worden in 160 landen uitgezonden. UFC zegt 1,1 miljard gezinnen te bereiken.

Het is de uitkomst van een uitgekiende marketingstrategie. De sport heeft slim geprofiteerd van de opkomst van sociale media. Atleten werden opgedragen om actief te zijn op Twitter, Facebook en Instagram. Bovendien lifte mma mee op het succes van gewelddadige videogames en films. Het is niet verwonderlijk dat de gemiddelde leeftijd van het kijkerspubliek tussen de 20 en 30 jaar ligt.

Ook De Randamie is gevallen voor de sport. In het thaiboksen werd ze tien keer wereldkampioen in drie gewichtsklassen (61, 63 en 66 kilogram). Tegenstanders waren er bijna niet meer te vinden voor haar.

De kooigevechten boden uitkomst. Haar eerste gevecht verloor ze nog nadat haar tegenstander haar arm 'in de vernieling had getrokken'. Ze verhuisde naar de VS en bekwaamde zich in zes jaar in de verschillende gevechtsdisciplines. Van de negen gevechten heeft ze er drie verloren. De wereldtitel moet de kroon op haar carrière worden.

In een gesprek in een sportschool in Amsterdam is De Randamie - de bruine krullen strak naar achteren, gouden sneakers aan het voeten - vriendelijk en welbespraakt. In de kooi verandert ze in een vervaarlijke verschijning, inclusief imposante tatoeages. Van haar sport kan ze tot nu toe niet leven. Nadat ze haar mavo-diploma had gehaald ging ze naar het CIOS. Daarna gaf ze sportlessen in justitiële inrichtingen en werkte ze in de psychiatrie. Nu studeert ze om hoofdagent te worden.

De vraag is of ze nog wel ooit hoeft te werken, nu ze is doorgedrongen tot de top van de wereld. Ronda Rousey, voormalig judoka en ster bij de vrouwen, is volgens Forbes magazine na Serena Williams en Maria Sharapova de best betaalde vrouwelijke atleet ter wereld met een inkomen van 14 miljoen dollar.

'Ik heb het nooit gedaan voor het geld. Als klein meisje heb ik altijd gezegd dat ik er voor wilde zorgen dat mijn moeder nooit meer hoeft te werken. Wat ik precies met dit gevecht verdien? Genoeg.'

Holly Holm is 18-voudig wereldkampioen klassiek boksen. De Randamie denkt dat ze sterker is. Tijdens een evenement in Rotterdam beloofde ze de gordel van de wereldkampioen mee naar Nederland te nemen.

Volgens haar is de sport niet zo gewelddadig als het lijkt. Boksen is veel erger door de constante klappen op het hoofd. Toch beseft ze de gevaren van de sport. 'Voor elke wedstrijd bid ik dat mijn tegenstander en ik er goed uitkomen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden