Alles smaakt zoet als je droomt van gouden medailles

 

Na een saai schaatsseizoen wacht nu de opwinding van de contractonderhandelingen. De carrousel is al op gang gebracht: Stefan Groothuis naar Beslist.nl, Irene Schouten naar Clafis, Laurine van Riessen naar het baanwielrennen.

Er zullen alleen weinig schaatsers zijn die er financieel op vooruitgaan. Er is eerder sprake van stevige achteruitgang in salarisniveau. Het tijdperk van de grote betalingen is al een poos voorbij. Alleen 22-voudig wereldkampioen Sven Kramer komt bij Lotto-Jumbo nog voor een contract van vele tonnen in aanmerking.

Met name aan de onderkant van het schaatsgebouw wordt tegenwoordig matig betaald. Er waren het afgelopen jaar opnieuw nul-eurocontracten toegestaan. New Balance, het team van coach Johan de Wit, had ontheffing om het 'minimuminkomen' te betalen. Dat bedraagt in Nederland wettelijk 1.502 euro bruto per maand voor personen van 23 jaar en ouder. Een jeugdtalent kost een team, in die aanpak, 788 euro per maand.

Bob de Jong, de olympisch kampioen van 2006, is 38 jaar oud. Toen geen ploeg hem wilde contracteren, koos hij voor het kleine, niet betalende New Balance en verkocht zijn ene schouderlogo aan een sponsor (Please Payroll). Daarvan kon hij leven als schaatsprof.

En velen ambiëren een dergelijk leven. Nederland telt omtrent vijftig schaatsprofs. Zij zijn bereid daarbij minder geld te incasseren dan hun werkgever, een merkenteam, verplicht is te betalen. Hetteke Frima, jurist van vakbond NL Sporter, ziet veel contracten met rare constructies passeren. 'Er wordt ook wel van het minimumloon afgeweken.'

Ze zegt die sporters te kennen. Die willen maar één ding en dat is naar een WK toe of de Olympische Spelen. 'Die letten dan minder op de lettertjes', aldus Frima.

Daar wordt gebruik van gemaakt. De schaarste aan sponsors drukt de prijs. Heather Richardson maakte het mee bij de bespreking van vorig jaar met Clafis, een nieuwe sponsor in het Nederlandse schaatsen. De wereldkampioen sprint van 2012 kreeg uiteindelijk 20 mille direct en 15 mille via bonussen. Haar aanstaande man, olympisch kampioen Jorrit Bergsma, klaagde in het AD dat het schaatsen op bijstandsniveau is.

Dat leidde tot boosheid van sponsor Bert Jonker. Hij zal ook gezien hebben dat Richardson dit seizoen in zijn ploeg 69.500 dollar (63 duizend euro) heeft verdiend. Een tonnetje in totaal, derhalve.

Richardson deelt als Amerikaanse niet mee in de Nederlandse premiepot. Voor de nationale top is die pot onveranderd hoog: 1,1 miljoen. Daaruit wordt 60 procent aan bonussen betaald; 40 procent is startgelden. In dit model wordt Kramer op een ton premie geschat.

Voor de onderkant van de markt zou er een cao moeten komen, zoals voor voetballers en wielrenners. Bij het schaatsen is dat nooit gelukt. Het risico is wel dat sponsors zullen afhaken. Het verplichte budget van de KNSB van 750 mille geldt al als een grote hindernis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden