Alles is anders in hockey door nieuwe regel

De consternatie was groot bij de twaalf beste hockeyploegen van de wereld toen 24 uur voor het begin van de Champions Trophy bekend werd gemaakt dat de shootregel anders zou worden beoordeeld....

Van onze verslaggeefster Tynke Landsmeer

Juan Antonio Samaranch concludeerde vorig jaar tijdens het WK in Utrecht dat de hockeysport niet televisiegeniek genoeg was. Sneller dan verwacht vond de baas van het IOC gehoor bij voorzitter Caldazo van de IHF. In Brisbane worden de wedstrijden door de nieuwe interpretatie van de spelregels minder vaak stilgelegd. De gemiddelde effectieve speeltijd is daardoor toegenomen van 44 naar 55 minuten.

De officials van de IHF voeren als reden voor de wijziging aan dat het spel nu beter te begrijpen is voor de gemiddelde toeschouwer. Maar juist de meest onduidelijke overtreding - het afhouden met de stick - is onveranderd gebleven. De verwarring, wel of niet doorspelen na shoot omdat er wel of geen opzet in het spel is, is er alleen maar door vergroot.

Hoewel iedereen overtuigd is van de voordelen die de regelwijziging zou kunnen hebben, is de uitvoering ervan te ver doorgeslagen. Niemand heeft zich er gedegen op kunnen voorbereiden. Het was begrijpelijker geweest wanneer de FIH de nieuwe regel in oefentoernooien zou hebben getest alvorens haar bij een belangrijk toernooi als de Champions Trophy toe te passen.

Dat laatste gebeurde bijvoorbeeld wel bij het afschaffen van de buitenspelregel. Ook daar was iedereen in eerste instantie tegen, maar na verschillende testen is die spelregelverandering alom geaccepteerd.

De gevolgen voor het spel zijn opnieuw aanzienlijk, niet in de laatste plaats voor de arbitrale leiding. Nu shoot geen middel meer is om een aanvaller af te stoppen, is het fysieke aspect - vooral bij de mannen - aanzienlijk vergroot. Er worden meer overtredingen gemaakt, terwijl er de afgelopen dagen minder streng tegen is opgetreden. De vergelijking met ijshockey is in dit toernooi al veelvuldig gemaakt, omdat alle teams worden geteisterd door zware blessures.

De verdedigende ploegen zijn daarmee in het voordeel en het is daarom niet verwonderlijk dat landen als Nederland en Spanje fel ageren tegen de spelwijziging. De nummers één en twee van de wereld verloren de afgelopen dagen van landen die ze anders zonder al te veel moeite zouden hebben verslagen. Dat kan niet alleen aan de spelregelwijziging worden toegeschreven. Frustrerend is het wel voor de spelers dat zij hun aanvallende instelling binnen één etmaal volledig hebben moeten bijstellen.

Zowel de aanvoerder van Nederland, Stephan Veen, als die van Spanje, Joaquin Malgosa, gaven de afgelopen dagen aan dat zij het huidige speltype niet ambiëren. 'Als dit regel wordt, dan zullen veel van onze spelers heel snel overstappen naar een andere sport', zei Malgosa zondag. 'Ik speel plotseling met veel minder plezier', zei Veen de dag daarvoor. 'Het lijkt wel een wedstrijd van heren 6.'

De verwarring over de vraag of de huidige interpretatie nu standaard zal worden doorgevoerd is groot. FIH-voorzitter Calzado zal vandaag in Brisbane een toelichting geven op zijn plannen voor de toekomst. Ongetwijfeld zal hij daarbij op veel tegenstand stuitten van spelers en coaches.

Zelfs Korea, de ploeg die bij de mannen na drie dagen verrassend de ranglijst aanvoert, toonde zich geen voorstander van de spelregelaanpassing. De Spaanse coach Forrellat wilde niet eens rekening houden met die mogelijkheid. 'Op deze manier verdwijnt de creativiteit. Ik wil er niet eens aan denken dat zoiets zomaar zou kunnen gebeuren.'

Toch zal er een hele sterke oppositie gevoerd moeten worden, wil de nieuwe regel weer volledig worden teruggedraaid. Juist het fysieke aspect is voor de toeschouwers aantrekkelijk. Het directe gevolg, dat de minder begaafde ploegen kunnen winnen van de olympisch en wereldkampioen, werpt bovendien een heel nieuw licht op de internationale verhoudingen. Dat kan toch nooit de bedoeling zijn geweest van de sport.

Zie ook pagina 19

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden