Alleen voor het team begint Epke eerder aan zijn seizoen

Het is dat Nederland zich nog moet kwalificeren voor de Olympische Spelen, anders was Epke Zonderland zaterdag niet in actie gekomen.

Epke Zonderland Beeld anp
Epke ZonderlandBeeld anp

Epke Zonderland gaat zaterdag in Waddinxveen een interlandwedstrijd turnen. Maar als er geen dringende omstandigheden waren geweest - een olympisch kwalificatietoernooi (OKT) in Brazilië over veertien dagen - dan zou de Fries er niet aan zijn begonnen. Dat hij in de B-lijn wordt opgesteld, zegt genoeg.

Geen zwaar geschut

'Pas als ik twee maanden heb getraind ben ik aan een wedstrijd toe. Dan word ik nieuwsgierig waar ik sta ten opzichte van de concurrentie. Ik ben nog niet zo ver. En bij de olympische kwalificatie ook nog niet. Ik doe het puur als meerwaarde voor het Nederlands team', zo maakte Zonderland vrijdag duidelijk dat hij nog ver verwijderd is van zijn topvorm.

De olympisch rekstokkampioen schatte zijn eigen kunnen op 70 procent. Hij turnt daarom in het omlijstende programma van de wedstrijd tegen Frankrijk twee van drie toestellen in aangepast patroon. Voltige (paard) blijft intact. Op de brug laat hij een zware stut achterwege. Op het hoge rek schrapt hij twee vluchtelementen (Cassina en Gaylord 2) van de normale vier stuks.

Niet fit

Zijn D-score, de uitgangswaarde, is daarmee van de torenhoge 7,7 punten afgewaardeerd naar 6,2. 'Maar daarmee kan hij met een keurige uitvoering nog altijd tot een 15 of een hoge 14 reiken, die bijdraagt aan het teamresultaat. Dat is ons doel', verklaarde de persoonlijke coach van Zonderland, Daniël Knibbeler.

Hij is overtuigd van het nut om zijn pupil in te zetten, die deze winter liefst driemaal het ziekenhuis moest bezoeken voor problemen aan de sinussen, de bijholten van de neus. 'Ik denk dat we door de afstemming van het programma tot een betere bijdrage voor het team kunnen komen dan bij de WK in Glasgow. Al staat hij er qua fitheid niet beter voor.'

Zonderland is pas sinds vorige week maandag (21 maart) weer fit en in staat tot de helft van zijn normale portie training (anderhalf in plaats van drie uur per sessie). Vijf dagen eerder onderging hij in Assen een tweede nabehandeling van de neusoperatie die hij op 10 december had ondergaan.

Epke Zonderland in Glasgow op de rekstok tijdens de kwalificaties voor het WK, oktober 2015. Beeld anp
Epke Zonderland in Glasgow op de rekstok tijdens de kwalificaties voor het WK, oktober 2015.Beeld anp

Noodzaak

Het verruimen van de bijholten had in januari effect. 'Toen ging het fantastisch, toen hebben we grote stappen gemaakt', aldus coach Knibbeler. Maar in februari sloeg de griep toe en raakte de boel weer ontstoken. De hoofdpijn die hem vorig jaar lang plaagde, mede door een hersenschudding, stak de kop weer op. 'De holten werden weer afgesloten', sprak de arts in opleiding zelve. Zonderland is student medicijnen.

Door alle gezondheidsproblemen raakte het olympische traject van Zonderland ernstig verstoord. Het Nederlands team lijkt niet zonder hem te kunnen op het OKT van 16 april in Rio. Zonderland gaat dan op drie toestellen zijn bijdrage leveren, al wordt de beslissing daarover pas volgende week vrijdag genomen. De wedstrijd tegen Frankrijk is noodzaak. Coach en pupil gaven vrijdag toe dat één wedstrijd turnen, na vijf maanden van stilstand, wel het minste is om met enig perspectief de Atlantische Oceaan over te steken.

Epke Zonderland op de persconferentie voorafgaand aan de interlandwedstrijd in Waddinxveen. Beeld anp
Epke Zonderland op de persconferentie voorafgaand aan de interlandwedstrijd in Waddinxveen.Beeld anp

Coach Knibbeler maakte een relaxte indruk bij de voorbeschouwing op de komende weken, waarbij de Britse hoofdcoach Mitch Fenner om gezondheidsredenen afwezig is. 'Ik heb honderd procent vertrouwen in deze jongens en in een goed teamresultaat. Maar we hebben nooit honderd procent garantie dat we daarmee bij de beste vier van het OKT komen', sprak Knibbeler. De nummer vijf grijpt naast de tickets.

Over zijn pupil is de trainer opmerkelijk positief. Als Zonderland toch in Rio geraakt, zal hij met kracht zijn olympische titel verdedigen. De wereldtitels van 2013 en 2014 hebben afdoende diens kwaliteit bewezen.

Knibbeler: 'Ik heb in deze vier jaren geen concurrenten gezien die Epkes D-score (7,7 punten, red.) overtreffen. Dus als hij in vorm komt, is hij kanshebber. Dan gaat hij zijn oefening op rek weer doen die nog steeds voldoende lijkt voor finales, medailles, de droom.' Om daar aan toe te voegen: 'Maar Epke kan niet veel tegenslag meer hebben.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden