ANALYSEcoronavirus

Alleen totale opschorting van het voetbal heeft zin

Spelers van Frankrijk en Nederland (vrouwen) begroetten elkaar dinsdag in Valenciennes volgens het protocol zonder handen te schudden, maar bij een doelpunt vielen ze vol overtuiging in elkaars armen. Beeld ANP Sport
Spelers van Frankrijk en Nederland (vrouwen) begroetten elkaar dinsdag in Valenciennes volgens het protocol zonder handen te schudden, maar bij een doelpunt vielen ze vol overtuiging in elkaars armen.Beeld ANP Sport

De volkssport voetbal moet het in tijden van corona steeds vaker stellen zonder volk. Zonder wedstrijden zelfs. Zonder spelers soms, als die in quarantaine vertoeven. Dat werpt de vraag op wat betaald voetbal nog voor zin heeft op korte termijn, om meer dan medische redenen alleen. Competitievervalsing verspreidt zich bijna sneller dan het virus zelf.

Voetbal is een spel waarop massa’s afkomen, terwijl autoriteiten juist opdragen of adviseren om massa’s te vermijden, nu het virus zich verspreidt over het continent, in het ene land wat sneller dan in het andere. De huidige situatie heeft het voetbal in een spagaat gebracht: wel publiek, geen publiek. Gaat een wedstrijd, een competitie, nu door of niet? Alles afgaand op ontwikkelingen en voortschrijdend inzicht van autoriteiten, en op het samenspel tussen overheden en sportbonden.

De situatie zorgt voor potsierlijke toestanden. In Parijs bleef het stadion leeg voor de achtste finales in de Champions League tussen Paris SG en Borussia Dortmund, omdat een verzameling van deinende mensen de kans op besmetting doet toenemen. Maar buiten de poort stonden duizenden Parijzenaars op een kluitje te feesten na de entree van Neymar en co in de kwartfinales.

Spelers en begeleiders raken geïnfecteerd of verdwijnen in quarantaine, waardoor teams uit elkaar vallen. Landen en provincies zijn min of meer afgesloten. Italiaanse burgers is dringend gevraagd thuis te blijven, maar de spelers van Atalanta Bergamo uit het zwaar getroffen noorden van het land trokken deze week naar Valencia om hun succesreeks in de Champions League voort te zetten. Spelers van Frankrijk en Nederland (vrouwen) begroetten elkaar dinsdag in Valenciennes volgens het protocol zonder handen te schudden, maar bij een doelpunt vielen ze vol overtuiging in elkaars armen.

Nationale competitie

In landen als Denemarken, Italië, Zwitserland en Spanje is de competitie al opgeschort, terwijl de KNVB tot donderdagmiddag alleen de thuisduels uit brandhaard Noord-Brabant uit het programma haalde, terwijl bijvoorbeeld Ajax ook duizenden supporters uit Brabant begroet.

De lijfspreuk van de vroegere sectievoorzitter betaald voetbal Henk Kesler was: es wird gespielt. Een scheefgetrokken stand was hem een gruwel. Burgemeesters en andere buitenlui hadden zich maar te schikken naar de wensen van het voetbal, en het voetbal hield rekening met wensen van autoriteiten. Maar nu is daar een ongrijpbaar virus dat zich niet houdt aan grenzen, clubkleuren en wensen van burgemeesters.

Een tijdje stoppen met voetballen, over het hele continent, lijkt derhalve de enige oplossing om aan de medische en sportieve chaos te ontsnappen, en Europa op adem te laten komen. Dat is een harde beslissing, want voetbal is de vermoedelijk grootste amusementsindustrie van Europa, en in tijden van corona is verstrooiing juist prettig en nodig. Een oplossing kan zijn de mooiste wedstrijden uit het verleden op de buis te brengen, eventueel gekozen via een enquete.

Maar de nadelen van blijven voetballen wegen veel zwaarder dan de voordelen. Die nadelen zijn de mogelijk verdere of snellere verspreiding van het virus, alsmede vergaande competitievervalsing en sfeerloze stadions, de volkssport onwaardig.

Hoe het dan verder moet met de kampioensrace tussen Ajax, AZ en Feyenoord? Met de Klassieker van volgend weekeinde? Met de Champions League, het EK, de titel van Liverpool? Ideale oplossingen zijn lastig aan te dragen. Ze bestaan namelijk niet, ook al omdat niemand weet hoelang het duurt voordat het virus verdwijnt. Tegen overmacht valt niet zo veel anders te doen dan berusten.

Wie weet duurt de onderbreking twee weken of een maand. Dan is dat maar zo. Het verstandigst is gewoon om het totale voetbal in quarantaine te laten gaan, totdat het virus is verdwenen. Mocht dan nog tijd overblijven dit seizoen, dan is het eerlijkst om de clubcompetities op zo goed mogelijke wijze af te werken. De clubs betalen de spelers vorstelijke salarissen en verdienen het op de eerste rij te zitten, als het circus heropent. Eventueel vallen competities te beslissen in play-offs of beslissingswedstrijden, om zo toch kampioenen en degradanten aan te wijzen.

En het EK dan, het feest van de Europese bond Uefa, uitgerekend in 2020 uitgesmeerd over twaalf landen? De oplossing is simpel. De Uefa hoort dienstbaar te zijn aan de leden, niet andersom. Met wat inschikkelijkheid van deze en gene is het best mogelijk om het EK te houden in 2021.

Real Madrid in quarantaine

Het coronavirus verstoort het internationale voetbal steeds meer. De spelers van Real Madrid zijn in quarantaine geplaatst nadat een basketballer van de club het virus bleek te hebben. De Spaanse voetbalcompetitie ligt voorlopig stil om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. De komende twee speelrondes geschrapt. La Liga, de organisator van de competitie, heeft dat de clubs medegedeeld.

Bij de Italiaanse koploper Juventus is Daniel Rugari, een ploeggenoot van international Matthijs de Ligt, positief getest. De Italiaanse competitie was vanwege het coronavirus al stilgelegd tot 3 april.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden