Alleen in België als spits onomstreden

Wesley Sonck denkt dat de Ajax-fans hem niet kennen, maar in de Belgische ploeg is hij een onomstreden spits. Kompaan Thomas Buffel hoopt zich snel weer als basisspeler voor te stellen aan het Feyenoord-legioen....

De in zijn eer aangetaste wisselspeler van Feyenoord is de vanzelfsprekende nummer 10 in de basis van bondscoach Anthuenis en mag ondanks een povere wedstrijd negentig minuten blijven staan. Ja, Charleroi is voor Thomas Buffel geen Rotterdam-Zuid.

Buffel: 'Natuurlijk is dit een vreemde gewaarwording. Maar ik ga hier niet lang bij stilstaan.'

Sonck: 'Raar is het zeker. Maar Thomas en ik vormen een sterk spitsenkoppel. Nou goed, vandaag kwam het er niet zo uit. Maar normaal gesproken vullen wij elkaar goed aan.'

Ach ja, met wedstrijden als België - Litouwen (1-1) moet je spelers van het hoger aangeslagen voetballand niet te lang lastig vallen. Worden ze een beetje chagrijnig van. Dan volgen omslachtige excuses ('We hadden best een overwicht') en loze verwijten ('Zij kwamen hier voor een punt en wilden helemaal niet voetballen').

En dan was Sonck toch al niet als de allervrolijkste Rode Duivel van het veld gestapt. Andrius Skerla - verdediger van Litouwen, nog PSV-speler in een ver verleden - vroeg om zijn shirt, maar werd met een afwerend gebaar weggestuurd. Even opzouten, jij!

En het is dat zijn ploeggenoten naar het publiek zwaaien uit dank voor de steun, maar eigenlijk heeft Sonck helemaal geen zin om het fluitconcert van de Belgische voetbalfans met een gebaar van sympathie te begroeten.

Drie woeste armuithalen en een verongelijkt gezicht maken duidelijk dat hij hier niet van gediend is. Natuurlijk, ook hij weet dat 1-1 tegen Litouwen geen beste start is van de WK-kwalificatie, maar mag er misschien iets meer waardering zijn voor de getoonde vechtlust? 'We hebben ons toch voor honderd procent ingezet?'

De irritatie is een uur later in de mixed zone alweer verdwenen. Sterker nog: de 26-jarige spits van Ajax spreekt zijn waardering uit voor Anthuenis, die hem niet al vroegtijdig naar de kant haalde. Want Sonck, zo meent de oprechte spits ook zelf, heeft wel eens betere wedstrijden gespeeld.

Na ruim een uur wacht het publiek in het Stade du Pays nog steeds op het eerste Belgische doelpunt en lijkt Sonck vervangen te worden. Maar dan, op 25 meter van het doel van Litouwen mag België een vrije trap nemen. Sonck gebaart naar de kant - even wachten - en stuurt Feyenoorder Bart Goor weg bij de bal. Alsof hij zeggen wil: dit doe ik wel even.

Zijn zelfbewuste gedrag wekt hoge verwachtingen bij de toeschouwers. En Sonck stelt ze niet teleur. Een scherp aangesneden boogbal slaat hoog binnen achter doelman Karcemarskas van Litouwen. 'Dat is misschien mijn kracht. Ook al zie je mij de hele match niet, ik kan soms toch iets forceren.' Het blijkt niet genoeg, want Litouwen zal uit een snel uitgevoerde counter gelijkmaken.

Sonck, bij Ajax opnieuw reserve na een eerste jaar vol invalbeurten, heeft zich voorgenomen dat betere tijden zullen aanbreken, móeten aanbreken. Want of het nu RWDM, Germinal Ekeren, GB Antwerpen of Racing Genk was; de start was immer stroef, het vervolg ronduit krachtig.

Bovendien gelooft hij dat ze zijn kwaliteiten nog niet kennen in Amsterdam. 'Ik vergelijk mezelf wat dat betreft met Andy van der Meyde. In Italië weten ze misschien nog niet hoe goed hij is, maar in eigen land hoef je dat niemand te vertellen.'

Het is een opmerkelijke vergelijking van Sonck - zeker als je in ogenschouw neemt dat Van der Meyde in Nederland nou niet bepaald wordt gezien als een begenadigd rechtsbuiten, maar meer als een momentenvoetballer; soms alles, vaak niets.

'Ik rendeer het beste als nummer tien', meent Sonck. 'In de voorbereiding ging dat ook uitstekend samen met Zlatan. Ik vind het spijtig dat hij weg is, want ik kon het goed met hem vinden. Maar misschien krijg ik nu mijn kans in de Champions League.'

Op zo'n kans hoopt Thomas Buffel ook, nu zijn trainer Gullit bij Feyenoord de voorkeur heeft gegeven aan Kalou. Buffel zou zich onvoldoende manifesteren en mocht vorige week tegen Vitesse pas twee minuten voor tijd invallen voor Kalou. Dat was niet de geste, waarop hij had gehoopt.

'Feyenoord wil m'n contract openbreken en ze zullen me toch niet voor niets nummer tien hebben gegeven. Ik denk overigens niet dat ik me in dit soort wedstrijden kan revancheren. Tegen Noorwegen (2-2) scoorde ik twee keer en dat hielp ook niet.'

Misschien moet hij zich vastklampen aan de woorden van technisch directeur Mark Wotte van Feyenoord, die na de wedstrijd tegen Vitesse verklaarde: 'Buffel is hier een gezichtsbepalende speler geweest. Dat is ook Gullit niet ontgaan. En vergis je niet: het seizoen is nog lang.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.