Alleen de trainers uitermate tevreden bij FC Twente - Ajax

Volgens de wetten van het ranglijstwezen was FC Twente tegen Ajax een topper. De nummer twee van de eredivisie speelde tegen de nummer vier, met deelname aan de Champions League als niet denkbeeldige inzet....

Van onze verslaggever Bert Wagendorp

Merkwaardig genoeg vonden de twee betrokken oefenmeesters het een prima pot; op de inzichten van het Nederlandse trainersgilde valt geen peil meer te trekken.

Jan Wouters van Ajax zei dat hij 'uitermate tevreden' was met het vertoonde spel. Vooral 'qua organisatie' was zijn elftal duidelijk weer een 'stapje verder'.

Ook Twentes Fred Rutten glom van tevredenheid. 'Een compliment aan Twente', zei hij. 'We spelen hier tegen de top van Nederland, dus dan moet je tevreden zijn met 0-0.'

Kennelijk rekent Rutten zijn eigen elftal nog niet tot die top, wat van realisme getuigde. Dat hij Ajax wel als top kwalificeerde, was echter geflatteerd. Bij FC Twente-Ajax ging zoveel mis en heerste gedurende lange delen van de wedstrijd zoveel chaos, dat elke verwijzing naar wat voor de top doorgaat dan ook lachwekkend werd.

Ajax kon zondagavond na de verliespartij van Feyenoord weliswaar tevreden vaststellen dat de ploeg nu ongedeeld tweede staat, maar eigen kracht kan daarvoor onmogelijk als reden worden opgegeven: 'top' is in het Nederlandse voetbal een uitermate relatief begrip geworden.

Jan Wouters had zijn elftal voor de verandering weer het veld ingestuurd met twee ouderwetse vleugelspelers. Op links stond Gr & lsquor;nkjaer, en op rechts keerde Babangida na lange tijd weer terug in het team. Tussen dat duo in liep Machlas weer even ouderwets kansen te missen.

Met name Gr & lsquor;nkjaer leek zich langs de krijtlijn tamelijk goed te vermaken, maar dat had minstens even veel te maken met de zwakte van zijn directe tegenstander Hilgerink, als met de creatieve invallen van de Deen zelf.

De aanvoer op het middenveld was bij Ajax in handen gelegd van de Portugese gallery-player Dani en van Knopper, die er beiden weinig van bakten.

Tegen zijn oude collega's had Jan van Halst een verdedigende rol voor zijn eigen verdediging, waarin Verlaat - bij afwezigheid van Chivu ook terug van weggeweest - en Winter het centrum vormden.

Ex-Twenteheld Van Halst viel de unieke eer te beurt om door het thuispubliek eervol te worden toegezongen ('En Jan van Halst, die hoort bij Twente'), een aubade die de kleine speler inspireerde tot een van zijn tot dusver betere optredens in Ajax-shirt. Maar ook Jan van Halst in deze vorm slaagde er desondanks niet in het duel boven de grijze middelmatigheid uit te tillen.

Dat Ajax toch een bijna voortdurend overwicht had, was te danken aan het gestumper van FC Twente, dat kennelijk bloednerveus aan de wedstrijd tegen het grote Ajax was begonnen en de zenuwen ook daarna geen moment onder controle leek te krijgen. Dat resulteerde in een nieuw wereldrecord foutieve passes, hopeloos heen-en-weer geschop en het totale ontbreken van vloeiende combinaties. 'Kunst- en vliegwerk', noemde Twente-trainer Rutten dat kort, krachtig en terecht.

Wouters' tevredenheid berustte op het feit dat er aan Ajax-zijde zo nu en dan nog wel eens een bal te bestemder plek arriveerde. Maar omdat een dreigend vervolg daarna meestal uitbleef, had dat doorgaans weinig effect. En klopte de eindpass voor de verandering eens een keer wel, dan stond Machlas klaar om de kans naar God te helpen.

Het dieptepunt van dat patroon werd bereikt in de 51ste minuut, toen Gr & lsquor;nkjaer de Griek een niet te missen kans bood. Machlas wist voor een verder leeg doel de bal echter toch nog tegen het lichaam van Ten Hag te werken, waarna Dani in de rebound zo mogelijk nog hopelozer over het Twente-doel schoot.

Twee minuten voor tijd, toen Twentes middenvelder Booth in een vlaag van verstandsverbijstering terugspeelde op de volledig vrijstaande Ajax-spits, wist deze met dat buitenkansje andermaal niets vruchtbaars uit te richten. Doelman Boschker plukte de bal knap van de voeten van de in een nog niet eens zo grijs verleden zo trefzekere Griek.

Het begint er inmiddels alle schijn van te krijgen dat Machlas zijn oude voorzitter Karel Aalbers van Vitesse te hulp wil schieten, door te bewijzen dat de negentien miljoen die de Arnhemmers destijds voor hem bij Ajax vingen helemaal niet veel te weinig is geweest, maar juist een fenomenaal bedrag waarover Nuon vooral niet moet zeuren.

FC Twente wist weinig te stellen tegenover de hele en halve kansen van Ajax. Aanvalsleider Vennegoor of Hesselink werkte hard, maar afgezien van een enkele bevlieging van Ajax-huurling Van der Meyde kreeg hij te weinig steun om echt gevaarlijk te kunnen worden.

De jonge Twente-spits lijkt inmiddels zijn verstandige conclusies te hebben getrokken. Hij heeft aangegeven voorlopig bij FC Twente te willen blijven, en voorlopig nog geen behoefte te voelen bij PSV de opvolger van Van Nistelrooij te worden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden