Alleen de trainer van PSV is al gereed voor het seizoen

Aan de hand van een Belgische oud-speler doet de gevallen Brabantse topclub PSV pogingen op te krabbelen. Trainer Erik Gerets heeft zijn strategie bepaald en gaat openhartig te werk....

Van onze verslaggever Paul Onkenhout

In een van de armste (en warmste) landen van Europa kan PSV vanavond een voorschot nemen op talloze miljoenen. Maar hoe sterk PSV dit seizoen is, na het chaotisch verlopen jaar van tussenpaus Robson, weet niemand, zelfs de nieuwe leider Gerets niet.

Gerets heeft wel een vermoeden (behoorlijk sterk), maar kan zijn stelling nog niet met voorbeelden illustreren. De oefencampagne van PSV had weinig op het lijf en bood nauwelijks aanknopingspunten. Naast de serie nederlagen trokken het verzet van Waterreus, de stoïcijnse reactie van Gerets en de daaropvolgende rentree van de eigenzinnige doelman nog de meeste aandacht.

In Chisinau concludeerde Gerets dat PSV nog een lange weg heeft te gaan. Om dat te doen, hoefde hij de eerste wedstrijd tegen de Moldavische kampioen FC Zimbru Chisinau niet te zien. De groep werd door Gerets omschreven als getalenteerd, maar jong, wisselvallig en stilletjes.

Het was alsof de laatste succesvolle PSV-trainer, Advocaat, aan het woord was. Een gebrek aan branie speelt PSV al jarenlang parten.

Gerets kon de verleiding niet weerstaan om de huidige groep te vergelijken met het (zeer succesvolle) Eindhovense elftal waar hij zelf deel van uitmaakte, met luidruchtige en agressieve spelers als Van Breukelen, Lerby en Kieft.

PSV in 1999 leunt sterk op de man die als speler anderhalf decennium lang spelplezier en fanatisme belichaamde.

Nu al kan worden geconcludeerd dat de komst van de Belg op PSV een weldadige uitwerking heeft. Gerets traint doelgericht, schuift niet paniekerig met spelers en heeft een vastomlijnd speelplan.

Dit alles in tegenstelling tot Robson, de oude Brit die door PSV snel is vergeten.

Gerets personificeert het nieuwe PSV en hij speelt zijn rol vooralsnog met een aangename openhartigheid. Wat hij denkt, dat zegt hij ook. Voor verrassingen komen spelers niet meer te staan. Ook journalisten worden nauwkeurig door hem op de hoogte gebracht van de vorderingen, of juist het gebrek daaraan.

Hoewel acht spelers die vanavond de hitte en de onaanzienlijke opponent in Moldavië trachten te trotseren, ook vorig seizoen al deel uitmaakten van de Brabantse selectie, geeft Gerets PSV een nieuw gezicht. Slechts de aanval, Nilis en Van Nistelrooij, blijft ongewijzigd.

Op zoek naar het evenwicht dat vorig seizoen ontbrak wordt een belangrijke rol toebedeeld aan een jonge speler die vanavond door een schorsing ontbreekt, Van Bommel. Stinga, Vogel, Khokhlov, Van der Doelen en Bruggink zijn de voornaamste gegadigden om de overige drie plaatsen op het middenveld in te nemen.

Bovendien heeft Gerets Kolkka en Rommedahl achter de hand voor de vleugels en is hij zeer te spreken over de progressie van Bouma. In de verdediging is Ooijer voorlopig eerste keus als rechtsback, Heintze als linksback en bezetten Faber en Addo het centrum.

Voor enkele spelers betekent de komst van Gerets een verslechtering van hun positie. Iwan, Fuchs, Dirkx en Nikiforov, door Robson veelvuldig opgesteld, zijn buiten beeld geraakt.

Het tot vorig seizoen onbezonnen aankoopbeleid van PSV heeft, evenals dat bijvoorbeeld bij Ajax het geval is, geleid tot een overschot aan spelers. Van spelers als Skerla, Demo, Xavier en Gakhokidze zal dit seizoen weinig worden vernomen. Ze mogen/moeten vertrekken, evenals, maar dat is een verhaal apart, tot voor kort doelman Waterreus.

Zijn vriendschap met voorzitter Van Raaij weerhoudt Gerets er niet van de clubleiders in verlegenheid te brengen. Door Waterreus op te stellen, en niet Lodewijks, geeft hij een duidelijk signaal: hij is de baas in Eindhoven.

De verleiding om iedereen te vriend te houden, lijkt Gerets eenvoudig te kunnen weerstaan. Tegelijkertijd klaverjast hij op weg naar Moldavië in het vliegtuig met Nilis, Waterreus en Lodewijks, omdat hij dat leuk vindt, en omdat hij de afstand tot de spelers niet te groot wil laten worden.

Na de chaos en malaise van vorig seizoen heeft PSV wat het hebben wilde, de trainer en de selectie.

De spelers stelden echter voortdurend teleur in de voorbereiding op een cruciale krachtmeting in de voorronde van de Champions League en de start van de Nederlandse competitie.

PSV heeft inderdaad nog een lange weg te gaan. Het heeft er alle schijn van dat alleen de trainer gereed is voor het voetbalseizoen 1999-2000.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden