Al na vijf kilometer schiet er iets in de kuit van Choukoud; zo eindigt ook halve marathon van Egmond in mineur

Een stijve kuit zette zondag op het koude Egmondse strand een streep door de aspiraties van Khalid Choukoud. Dit was niet de halve marathon waarmee de Haagse atleet de vieze smaak van 2017 van zich af had willen rennen.

Khalid Choukoud (nummer 14) moet Abdi Nageeye (10) en Michel Butter (11) al vroeg in de race laten gaan.Beeld Jiri Buller

Direct na het passeren van de finish ging de hand van Khalid Choukoud (31) naar zijn rechteronderbeen. Hij schudde het hoofd en steunde tegen een hek met daarop het logo van de halve marathon van Egmond. Een man van de wedstrijdorganisatie rende meteen naar de atleet, legde een arm over zijn schouders, opende het hek en hielp hem naar de luwte van een vrijwilligerskeet.

Vervolgens ondersteunde hij hem bij de tocht naar het mobiele onderkomen van het Rode Kruis, zo'n vijftig meter verderop. 'Ik denk niet dat het gaat', was het antwoord op de vraag of Choukoud, die met een van pijn vertrokken gezicht even achterom keek, nog beschikbaar kwam voor journalisten. Twintig minuten later stapte Choukoud in zijn eentje trekkebenend uit de deur.

Stevige zeewind

Er hing een doorzichtige folie om zijn torso, als bescherming tegen de snijdende kou. De temperatuur lag zondag weliswaar drie graden boven het vriespunt, maar door de stevige zeewind voelde het kouder aan. Choukoud wilde graag naar de warmte van het atletenhotel. Toch hield hij even halt voor een praatje. Al op het strand, in de eerste zeven kilometers van de traditioneel zware winterwedstrijd, ging het mis. Choukoud: 'Ik liep ontspannen, voelde me sterk, maar na vijf kilometer schoot er iets in mijn kuit. Daar had ik voor de wedstrijd al een beetje last van.'

In Egmond finishte Choukoud zondag anoniem als 26ste, ruim zeven minuten achter de Keniaanse winnaar Edwin Kiptoo. Zo startte 2018 voor de Hagenaar op dezelfde manier zoals 2017 eindigde: in mineur. De langeafstandsloper zit niet in de gelukkigste fase van zijn loopbaan.

In 2014 debuteerde hij spectaculair op de marathon met een tijd van 2.10.52. Inmiddels heeft hij al bijna anderhalf jaar geen marathon meer uitgelopen. Vorig jaar wilde hij bij de marathon van Rotterdam glorieus terugkeren met een tijd onder de 2 uur en 10 minuten. Die missie mislukte jammerlijk. Na zo'n vijftien kilometer ontstond er een blaar onder zijn voet. Bij kilometer dertig gaf hij op.

Materiaalpech

Nieuwe schoenen waren de boosdoeners. Choukoud, zondag: 'Dat was echt een klap. Als topsporter bereid je je vier maanden voor op die wedstrijd. Uitvallen door materiaalpech is dan echt zuur.' Na Rotterdam kon hij weken niet trainen. Pas in het najaar maakte hij zijn rentree in het wedstrijdcircuit.

Ondertussen zakte Choukoud weg in de pikorde van het Nederlandse langeafstandslopen. Voor de persconferentie vrijdag voor de halve marathon van Egmond waren alleen Michel Butter (32) en Abdi Nageeye (28) - de atleten waarmee Choukoud al jaren de top van het Nederlandse langeafstandslopen vormt - uitgenodigd.

Hun 2017 was stukken florissanter. Nageeye rende in oktober in Amsterdam met een tijd van 2.08.16 het tien jaar oude Nederlandse record op de marathon van Kamiel Maase uit de boeken. Butter finishte een maand later knap als zesde in de prestigieuze marathon van New York. Toch konden ze zich probleemloos inleven in de situatie van Choukoud.

Onvermijdelijke tegenspoed

Ze hebben er zelf ook in gezeten. Hun sport is een grillige conjunctuur van hoogte- en dieptepunten. Toen het Abdi Nageeye in 2015 bij de marathon van Rotterdam niet lukte de limiet te lopen voor deelname aan de Spelen van Rio, werd hij overmand door emotie.

'Ik huilde na de finish zo diep, het was alsof mijn ziel uit me ging', aldus Nageeye. 'Trillingen, dat soort dingen. Zoiets had ik één keer eerder ervaren en dat was na de begrafenis van mijn halfbroer in 2009.' Hij zette zich over de enorme teleurstelling heen. Een half jaar later plaatste hij zich via de marathon van Amsterdam alsnog voor de Spelen.

Michel Butter liep in diezelfde Amsterdamse marathon de Spelen mis op een luttele acht seconden. 'Ja, dat was balen', zegt hij. 'Aan de andere kant: ik zette die dag een onwijs goede prestatie neer. Daardoor kwam de klap voor mij minder hard aan dan veel mensen in de buitenwereld dachten.' Hij benadrukt dat kunnen omgaan met de onvermijdelijke tegenspoed essentieel is voor elke langeafstandsloper.

De Nederlander Abdi Nageeye in actie.Beeld Jiri Buller

Hoop

Butter: 'Volgens mij is dat ook een reden waarom wij met z'n drieën al jaren aan de top staan en waarom je weinig nieuwe toppers ziet. Er haken veel mensen af. Onze sport is groot. Als je even uit de roulatie bent, word je aan alle kanten ingehaald. Daarna moet je jezelf herpakken en vooral niet te lang blijven hangen in tegenslag of euforie. Zoiets moet alleen wel vanuit jezelf komen.' Butter finishte zondag in Egmond als negende, Nageeye werd vierde. Beiden mikken dit jaar op een marathonmedaille bij de EK in Berlijn.

In hun kielzog blijft Khalid Choukoud strijdbaar. Allereerst wil hij zich in Rotterdam revancheren voor de mislukte marathon van vorig jaar. Zijn pijnlijke kuit schopt volgens hem de voorbereiding op die wedstrijd niet in de war: 'Ik heb er vorige week een scan van laten maken. Het is gewoon een stijve kuit, er zit gelukkig geen scheurtje of iets dergelijks in.'

Hij put hoop uit de prestaties van Butter en Nageeye: 'Zij hebben dit ook meegemaakt. Nu ben ik aan de beurt. Tegenslagen maken je sterker. Ik ben nog lang niet versleten.'

Nederlander Michel Butter komt over de finish tijdens de Saucony Egmond Halve Marathon.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden