Ajax voor eenmaal bekerkampioen van de armoede

De oninteressantste en saaiste wedstrijd van het nationale bekertoernooi 1998-'99 was de laatste, de finale waarin Ajax het bloeden stelpte met een triomf over een krachteloze Limburgse opponent....

Van onze verslaggever Paul Onkenhout

De bekerzege is echter niet meer dan een troostprijs voor een club die dit seizoen achter Europese vergadertafels een uiterst krachtdadige indruk maakte, maar op het veld voortdurend uitgleed. Het domein waar Ajax zich het beste thuisvoelt, de Champions League, zal ondanks de uitbreiding van het toernooi volgend seizoen niet worden betreden.

De nietszeggende overwinning (2-0) in Rotterdam op Fortuna Sittard wiste de sporen van de sportieve crisis niet uit. Daarvoor was het niveau van de eindstrijd te laag en zijn de herinneringen aan de diverse nederlagen te vers.

De snelle uitschakeling in de Champions League, de affaire met Frank en Ronald de Boer, het ontslag van Olsen als trainer en de val in de competitie hebben het seizoen van Ajax een zwarte omlijsting gegeven.

Desondanks wordt vandaag de Amsterdam Arena geopend voor een huldiging. Het lijkt een poging om het bekertoernooi, in Nederland van oudsher een schraal evenement, nog enige allure te geven en de gepijnigde supporters een hart onder de riem te steken.

De vreugde van de spelers en de trainer was gisteravond echter oprecht. Vooral voor Van der Sar en Litmanen kwam de veertiende overwinning van Ajax in het bekertoernooi als geroepen. Ze kunnen de club in de zomer de rug toekeren in het geruststellende besef dat deelname aan de UEFA Cup veilig is gesteld.

Dat bewerkstelligde Ajax aan de hand van een aankomende trainer die gisteren voor de eerste maal de zon zag doorbreken. Een makkelijk seizoen is het voor Jan Wouters niet geweest.

Eerder dan de bedoeling was, en schijnbaar vreugdeloos, volgde hij in december Olsen op. Wat volgde was een reeks nederlagen die zijn weerga in de clubgeschiedenis nauwelijks kent, plus aanhoudende geruchten over een sanering van de spelersgroep en onzekerheid bij de beleidsmakers.

Uitgerekend in de wedstrijd met het grootste belang voor Ajax, de bekerfinale, spreidde de ploeg machteloosheid ten toon. De zwakke onderdelen van het elftal werden gecamoufleerd door twee doelpunten in de beginfase. De maker van beide treffers was de Deen Grnkjaer, een van de weinige spelers van Ajax die de supporters die seizoen vreugde heeft geschonken.

Het fletse duel kabbelde na de treffers van de jonge Deen voort en werd allengs vervelender. Gebrek aan passie speelde beide ploegen parten. Ajax en Fortuna Sitard zweepten elkaar niet op, maar kalmeerden elkaar en het gevolg was een wedstrijd waar maar geen einde aan leek te komen.

In dat opzicht paste de finale goed bij de ambiance in Rotterdam, een halfleeg stadion dat werd omringd door honderden leden van de ME. Het blijft behelpen met het nationale bekertoernooi.

Niets voor niets kondigde de KNVB maandag aan dat op een nieuwe opzet van de finale wordt gestudeerd. Vanwege de rellen vorig jaar waren ditmaal slechts supporters van de beide finalisten welkom in de Kuip, plus genodigden van sponsor Amstel. Ze kregen een wedstrijd voorgeschoteld die nimmer tot leven kwam. De enige meevaller was dat het zonnig was in Rotterdam.

Fortuna slaagde er niet in Ajax voor de derde keer dit seizoen te verslaan. Vooral de absentie van Van Bommel kwam de Limburgers duur te staan.

Bovendien betrad Fortuna het terrein van Feyenoord gespannen en onzeker, en allerminst in het vertrouwen dat de eerste bekertriomf sinds 1964 binnen handbereik lag.

Ajax profiteerde in het eerste kwartier twee maal van de schuchtere start van Fortuna en liet daarna zien dat de tuimeling in de eredivisie niet door toevalligheden of pech is veroorzaakt.

Desondanks, en om begrijpelijke redenen, werd uitbundig gereageerd op de zege. De viering van het honderdjarig bestaan van de club zou zonder deelname aan een Europa Cup-toernooi veel van zijn charme hebben verloren.

Ajax dankte het aan twee fouten van de Limburgse defensie dat die vernedering de club in het jubileumjaar bespaard blijft. Als gevolg van de overwinning mag Ajax bovendien op 8 augustus in de Arena met landskampioen Feyenoord strijden om de Johan Cruijff-Schaal, als bekerkampioen van de armoede.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden