Ajax viert tweede plaats uitbundig

Vóór het toernooi was Co Adriaanse bang dat Ajax een pak slaag zou krijgen van Lazio en Arsenal. Vandaar dat zaterdag een zonnetje doorbrak op zijn gezicht toen bleek dat Ajax na de 0-0 tegen Lazio zelfs met 2-0 kon winnen van Arsenal....

Ajax eindigde zowaar als tweede, achter Barcelona, en trainer Adriaanse telde voorzichtig zijn zegeningen. Met enige triomf in de stem somde hij de oefenduels op waarin Ajax geen tegentreffer incasseerde: Greenstars, Meppel, Standard Luik, 'Heracles niet te vergeten', Lazio én Arsenal. 'Dat kan geen toeval zijn.'

Sommige tegenstanders waren amateurs en sommige profclubs waren verre van compleet of kortere tijd in voorbereiding dan Ajax, maar de redelijk solide ogende verdediging viel inderdaad positief op, zeker vergeleken met vorig seizoen.

Opvallend bij Ajax - en eigenlijk is dat niet meer dan logisch na de rampzalige laatste twee seizoenen -, is dat een nieuwe nederigheid door de Arena waart. Van Gaal sprak in de goede jaren van het vorige decennium altijd van een 'fantastisch' Ajax, of een 'geweldig' Ajax. Nu praatte Adriaanse over een 'hardwerkend' Ajax. De omroeper, én een deel van het publiek, vierde de tweede plaats als een nooit verwachte trofee.

En was het niet Adriaanse zelf die het seizoen inleidde door te stellen dat Ajax gaat voor een plaats bij de eerste vijf? Op grond van het vertoonde spel (degelijk, niet uitmuntend) is er trouwens geen aanleiding die prognose al te veel naar boven bij te stellen, omdat met name de ontwikkeling van de jongeren met vallen en opstaan zal verlopen.

Het was ook een beetje het toernooi van de nostalgie, van al die voormalige Ajacieden in buitenlandse dienst die even terug waren in de stad waar ze leerden voetballen. Bergkamp en Kanu, van Arsenal, kregen ovationeel applaus, net als de oud-Ajacieden van Barcelona. Litmanen, helemaal niet meegenomen door de nieuwe trainer in Catalonië, werd geregeld bezongen in een poging van de F-side hem terug naar Amsterdam te lokken. Adriaanse, met enige overdrijving: 'Maar zij verdienen 280 duizend gulden per week plus telefoonkosten. Dat kan Ajax niet betalen.'

Toch lijkt Ajax op de goede weg. Op zijn manier, door zijn opleiding te benutten. Tegen Arsenal stonden de jongelingen Van der Meyde en Van der Gun in de basis. Knopper, Hosé en Bobson vielen in. Het zijn allemaal exponenten van de eigen school, de school die de laatste jaren door tallozen (Cruijff en Co) is bekritiseerd.

Adriaanse liet weten dat bij Ajax, een enkele uitzondering daargelaten, alleen jongens van achttien tot 22 jaar in het tweede elftal zullen spelen. Die leeftijd is de moeilijkste voor voetballers, omdat dan de stap naar het eerste elftal moet volgen. Volgens Adriaanse lukt dat makkelijker in een eigen ploeg, gevuld met jongens die dezelfde dromen koesteren. Mislukte buitenlanders of op een zijspoor geraakte routiniers kunnen alleen afbreuk doen aan de motivatie.

De verdediging staat redelijk. Adriaanse is er na ruim vier weken nog niet uit wie de eerste doelman wordt: Lobont of Grim. Grim greep in de beginfase van het soms leuke, dan weer saaie duel met Arsenal een paar keer goed in, na fouten van Vierklau en Van der Meyde.

Chivu is vol vertrouwen teruggekeerd van Euro 2000, Bergd & lsquor;lmo ontwikkelt zich goed. Vierklau hield met enige moeite stand op de rechterflank. Toch blijft Ajax zoeken naar verdedigers (Pasanen, Biscan), want de spoeling is dun. Adriaanse heeft alleen De Cler achter de hand.

Witschge, die voor de defensie speelt, was zaterdag de beste Ajacied, met zijn flair, passend vermogen, inzicht en wetenschap wanneer het spel te vertragen of versnellen. Het middenveld (Winter, Van der Gun of Knopper, O'Brien) is degelijk. De voorhoede lijkt weer een beetje op een ouderwetse Ajax-aanval, hoewel jong en onevenwichtig. Arveladze heeft het moeilijk, ondanks zijn fraaie doelpunt tegen Arsenal. Aanvalsleider Machlas, bijna fit, bezag het van de tribune.

Het publiek kon het allemaal nauwelijks geloven. Typerend voor de recente staat van Ajax was de devotie voor materiaalman Sjakie Wolfs, die door Adriaanse van de bank naar de tribune is gedirigeerd en voor wie nog net geen actiecomité is opgericht. Adriaanse: 'Het publiek moet schreeuwen om een keeper, of om een linksbuiten, maar niet om een materiaalman. Dát is de kern van de zaak.'

Adriaanse is helemaal niet ontevreden over de arbeid van Wolfs. Hij vraagt zich slechts af wat deze te zoeken heeft op de bank, ondanks het feit dat Wolfs schijnt te denken dat hij op mentaal gebied invloed heeft. Adriaanse wil slechts een duidelijke taakverdeling: 'De buschauffeur stuurt, en Sjakie Wolfs is de noppenkoning.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden