Ajax vermaakt zichzelf tegen Sloveense prutsers

In de Sloveense competitie schijnt het NK Maribor Teatanic voor de wind te gaan. Na het heroïsche en - naar gisteravond te oordelen - wonderbaarlijke gelijke spel van twee weken geleden tegen Ajax boekte Maribor drie zeges op rij in een competitie die kennelijk in kwalitatieve zin kan wedijveren met...

Van onze verslaggever

Marcel van Lieshout

AMSTERDAM

Elf Slovenen van een team-in-the-winning-mood betraden dinsdagavond de Amsterdam Arena, keken eens in het rond naar de welgevulde tribunes, bewonderden de ingenieuze dakconstructie en stonden, eenmaal weer met hun ogen op een bal gericht, onmiddellijk op achterstand.

Achtentwintig tellen was Ajax - Maribor oud toen de Georgiër Arveladze het beginsignaal mocht geven voor een aanval op Ajax' Europese record van 1984. 14-0 werd het indertijd tegen het Luxemburgse Red Boys, gisteravond bleef de teller op 9-1 steken.

Een afstraffing met dubbele cijfers had heel wel mogelijk geweest, maar die ontluistering bleef de arme Slovenen nog juist bespaard. De 9-1 van invaller Benni in de 87ste minuut leidde een hoogst vermakelijke slotfase in waarin zo ongeveer een ieder met een Ajax-shirt als een dolleman naar voren holde, jagend op de feesttreffer en opgejut door het hongerige publiek.

Het smachtende 'Tien! Tien! Tien'-geschreeuw, doelman Van der Sar gaf al dirigerend het metrum aan, bleef uiteindelijk onbeantwoord en het had er zelfs alle schijn van dat enkele Ajacieden na het laatste fluitginaal van scheidsrechter Huzu lichtjes geïrriteerd de grasmat verlieten. Arveladze voorop, de Georgiër had in de slotminuut de tiende treffer voor het intikken, maar zag zich gehinderd door een ploeggenoot met bloed in de ogen.

Ajax-Maribor, de doelpuntenmachine uit de Nederlandse competitie versus een gezelschap prutsers uit Slovenië, was uiteraard helemaal geen wedstrijd en dus besloten vele spelers gisteravond in de Arena tot wedstrijdjes binnen die 'wedstrijd':

Litmanen die na zijn 2-0 uit was op de status van meest doeltreffende Ajacied in de Europa Cup-geschiedenis. Met zijn 23ste treffer evenaarde hij gisteravond het clubrecord van Cruijff, die echter dertien wedstrijden meer nodig had om tot dat totaal te geraken.

Diezelfde Litmanen die een aanval deed op het wereldrecord doelpunten scoren per lobje.

Oliseh en Witschge die ook al op een record uit waren: het aantal serieuze doelpogingen van grote afstand.

De Sloveense middenvelder Grega Zidan die een poging deed tot imitatie van zijn beroemde bijna-naamgenoot met die extra e achter zijn achternaam: telkens stond Zidan gisteravond mooi tactisch opgesteld, zo in het hart van het grote veld, alleen deed hij daar helemaal niks.

Maribor-linksback Frank Fridl was uit op een persoonlijk record 'hoe vaak kan ik de bal onmiddellijk in de voeten van een tegenstander spelen?'

Bij al die persoonlijke wedkampen stond er dinsdagavond in de Arena één Sloveen wel heel erg beteuterd bij. De amper achttienjarige doelman Tomaz Murko sprong en zweefde twee weken geleden dat het een lieve lust was, was er in Maribor zo ongeveer in zijn eentje voor verantwoordelijk dat de Sloveense ploeg het machtige Ajax bedwong, maar beleefde gisteren een persoonlijk drama.

Ajax' tweede (een te zachte lob van Litmanen) en vijfde (kopballetje Babangida uit een rebound) doelpunt konden de bloednerveuze Murko worden aangerekend. Maribor-coach Prasnikar nam wijselijk zijn doelman in bescherming en wisselde hem in de rust voor Sraga. Die vervolgens ook nog eens viermaal de bal uit het net mocht halen en tussen al die treffers door nog een groot aantal kolderieke duikelingen maakte.

Negen tegentreffers (driemaal Arvelazde, Frank de Boer, Benni, Babangida, Litmanen, Witschge en Oliseh) en tóch mag het Sloveense provincieclubje Maribor zich zo vroeg in dit internationale seizoen al een klein beetje trots voelen. Geen andere club slaagde er deze voetbaljaargang namelijk nog in om Ajax een keertje van de winst af te houden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden