Ajax straks met ander elftal verder

Steven Pienaar, Nigel de Jong en Hatem Trabelsi vormden het belangrijkste deel van de Champions League-wedstrijd tegen Arsenal de rechterflank van Ajax....

Want het drietal zal Ajax uiterlijk aan het einde van dit seizoen verlaten, in de wetenschap dat ze de hen toegedichte kwaliteiten slechts sporadisch hebben geëtaleerd. Als de ploeg van trainer Danny Blind eind februari aantreedt in de achtste finale van het meest prestigieuze clubtoernooi zijn ze er mogelijk al niet meer bij. In dat geval verdient Ajax nog wat aan transfergelden.

Door een bizarre speling van het lot stonden ze na een half uur dan toch met zijn drieën op het veld, ook nog keurig op dezelfde flank. Trabelsi verving Grygera al na een kwartier, vanwege een blessure bij de Tsjech. En binnen het halfuur had ook De Jong zijn entree gemaakt, omdat Maduro uit de wedstrijd werd geschopt door Hleb, die een schofterige overtreding beging op de enkel van de neo-international.

De Jong kondigde dinsdag nog zijn vertrek aan bij Ajax, en werd gisteren direct gepasseerd door Blind, die hem als reserve liet beginnen. Volgens de coach lagen aan die beslissing louter tactische redenen ten grondslag, en was er geen sprake van een causaal verband tussen het besluit van De Jong en zijn aanvankelijke reservebeurt.

Na zijn entree was De Jong weer eens zijn eigen, ongedurige zelf. Hij is nog altijd de speler die vol vuur en energie te werk gaat. Maar in zijn enthousiasme vergeet De Jong vaak zijn taken, een hardnekkige kwaal die maar niet lijkt te verdwijnen.

Ook blijkt de 21-jarige middenvelder een incorrect beeld van zijn eigen prestaties te hebben. Tijdens de contractonderhandelingen met technisch directeur Martin van Geel gaf De Jong aan dat hij in zijn ogen een zogeheten sleutelspeler is in de selectie van Blind.

Toen Van Geel hem voorhield dat hij het daarmee bij het verkeerde eind heeft, keken twee donkere ogen verbaasd in het gelaat van de directeur. Over zijn talent bestaat geen twijfel, over de ontwikkeling daarvan des te meer. De ontwapenende speler die in februari 2003 zijn finest hour beleefde op Highbury door te scoren, heeft wat dat aangaat een lange weg te gaan.

Ook zijn boezemvriend Pienaar, die zichzelf meer kwaliteiten toedicht dan hij heeft getoond in Amsterdam, zou eens bij zichzelf te rade moeten gaan.

Ook hij was de gevierde jongen, bijna drie jaar geleden op Highbury, toen tegenstander Patrick Vieira en tv-analyticus Johan Cruijff zijn spel van zeer vleiende commentaren voorzagen. Maar de Pienaar van december 2005 is een ietwat narcistische voetballer, die zijn tijd vooral lijkt te hebben gestoken in het bedenken van potsierlijke dansjes.

Hij had er bijvoorbeeld verstandiger aan gedaan eens aan de slag te gaan met zijn doelgerichtheid. Dan was hij er misschien in geslaagd Wesley Sneijders briljante steekpass, na een klein uur spelen, wel achter doelman Almunia te plaatsen.

Van het drietal op rechts treft Hatem Trabelsi nauwelijks blaam. Tomeloze inzet, onvoorwaardelijke steun aan het elftal, altijd bereid zich de longen uit het lijf te lopen. Zijn aanstaande vertrek is even onvermijdelijk als voorspelbaar, en Van Geel zal dan ook niet de illusie hebben gehad Trabelsi aan boord te houden.

Maar Van Geel wilde duidelijkheid, en die heeft hij nu. Maxwell, Pienaar, Trabelsi en De Jong zullen de club verlaten. En datzelfde mag worden verwacht van Anastasiou, Boukhari, Galasek, Vonk en huurling Juanfran van wie de contracten aflopen. Daarmee lijkt de aangekondigde schoonmaak dus zijn beslag te krijgen.

Het gemis aan transferinkomsten zal pijn doen in Amsterdam, vooral in de portemonnee. Maar goed beschouwd geeft de renovatie in sportief opzicht nauwelijks aanleiding voor treurige bespiegelingen.

De Ajax-selectie die deze week naar Londen reisde zal misschien al in februari, als de eerste wedstrijd in de achtste finale van de Champions League wordt gespeeld, een heel ander gezicht hebben gekregen. En wie de clubleiding de afgelopen dagen beluisterde, kreeg niet het idee dat daarover al te lang zal worden getreurd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden