Ajax kan zich in alle opzichten rijk rekenen

Het jongste elftal uit de Champions League vervolgt op 24 mei in het Ernst Happel-stadion in Wenen de aanval op de oude koning van Europa. Voor de derde maal dit seizoen treft Ajax titelverdediger AC Milan. Aan de herhaling van de finale van de Europese landskampioenen uit 1969 ging gisteravond een vurige triomf vooraf, met bijna unieke cijfers.

Paul Onkenhout
Halve finale Champions League: Ajax-Bayern München. Jari Litmanen loopt juichend weg, nadat hij in de eerste helft 1-0 heeft gescoord. Beeld anp
Halve finale Champions League: Ajax-Bayern München. Jari Litmanen loopt juichend weg, nadat hij in de eerste helft 1-0 heeft gescoord.Beeld anp

Bayern München maakte twee doelpunten in het Olympisch Stadion, Ajax vijf, tot vreugde van de 45 duizend kijkers die in gedachten terugkeerden naar de roemrijke beginjaren zeventig. Financiële vergelijkingen zijn niet op hun plaats: in de Europa Cup nieuwe stijl naderen de inkomsten van de club de dertig miljoen gulden.

Penningmeester Van Os schat bovendien dat de transferwaarde van het elftal door het bereiken van de eindstrijd van tachtig miljoen is opgelopen tot honderd miljoen gulden. Bovenal is Ajax, zo bleek ook gisteren, rijk aan talent. Dat kwam dit seizoen tegen AC Milan twee maal eerder aan het licht. Zowel in Amsterdam als Triëst werd met 2-0 gewonnen.

Het leidt geen twijfel dat Ajax een waardig finalist is. Weinig ploegen in Europa spelen zo aanvallend. Het is vooral vanwege de offensieve stijl dat de club in binnen- en buitenland zo hoog wordt geprezen. Opvallend is echter dat Van Gaal ook een imposant defensief bolwerk heeft opgebouwd.

In de Champions League stond Ajax de tegenstanders in tien duels slechts vier tegentreffers toe. Twee stuks kwamen gisteravond op naam van Bayern dat zelden de aanval koos, maar vooral in de tweede helft wel feilloos de zwakke plekken wist te vinden.

Opstelling Ajax

Edwin van der Sar, Michael Reiziger, Danny Blind, Frank Rijkaard, Winston Bogarde, Jari Litmanen, Ronald de Boer, Clarence Seedorf, Marc Overmars, Nwankwo Kanu 66' (Patrick Kluivert), Finidi 88' (Edgar Davids).

Opstelling Bayern München

Sven Scheuer, Samuel Kuffour, Markus Babbel, Christian Ziege, Dieter Frey, Thomas Helmer 42' (Oliver Kreuzer), Markus Schupp, Christian Nerlinger, Marcel Witeczek, Mehmet Scholl, Alexander Zickler 72'(Alain Sutter).

Eerlijke middelen

De zwakste schakels in de Amsterdamse ketting waren de vleugelverdedigers, Bogarde die de geschorste linksback Frank de Boer verving en vooral rechtervleugelverdediger Reiziger. Het was Reiziger die Bayern in de tweede helft met enkele fouten nog enige hoop gaf.

Getuige ook het aantal gele kaarten, acht slechts, bestrijdt Ajax de tegenstanders met eerlijke middelen. Scheidsrechter Puhl was daar kennelijk van op de hoogte. De achtste gele kaart was voor Blind die daarmee van geluk mocht spreken. In een fase waarin Ajax onzeker opereerde en Bayern uit zijn schulp kroop, ontsnapte de aanvoerder aan een rode kaart en derhalve een schorsing.

Op de doellijn keerde Blind een schot van Scholl met de hand. Puhl negeerde de felle protesten van Bayern en hield de rode kaart op zak, tot vreugde van Blind die aan twee van zijn drie Europa Cup-finales slechte herinneringen heeft overgehouden. In 1987 miste hij de finale van de bekerwinnaars tegen Leipzig door een knieblessure en een jaar later tegen KV Mechelen werd hij na een overtreding al voor rust van het veld gestuurd.

Halve finale Champions League: Ajax-Bayern München 5-2. Frank Rijkaard in actie. Beeld anp
Halve finale Champions League: Ajax-Bayern München 5-2. Frank Rijkaard in actie.Beeld anp

Spektakel

Slechts een enkele speler van de door blessures ontmantelde Duitse ploeg kon zich gisteravond meten met de Ajacieden. Het meeste hinder ondervond Ajax van spelmaker Scholl die Rijkaard tartte met passes en demarrages. Scholl leidde met een voorzet de gelijkmaker in en scoorde zelf vanaf de strafschopstip, maar liet een fraaie kans op 4-3 liggen. Reiziger talmde te lang, maar Van der Sar onderbrak de spurt van de Duitser met een fraaie redding.

Tamelijk chaotisch opereerde Ajax in die fase, maar de marge bleef groot genoeg om te vertrouwen op een goede afloop. De basis voor de triomf legde Ajax in de eerste helft waarin het surplus aan kwaliteiten werd getoond. Het waren 45 spectaculaire minuten waarin Ajax gedoseerd aanviel en drie maal scoorde.

De wedstrijd kwam zijn beloften al in het eerste kwartier na toen een schot van Kanu op de paal landde, een inzet van Rijkaard in het zijnet smoorde en Litmanen scoorde. Een halve omhaal van de Fin mislukte, maar Ronald de Boer bood hem vanaf de achterlijn een herkansing. Koppend en van dichtbij passeerde hij reserve-doelman Scheuer.

André Rieu op de middenstip tijdens de rust van Ajax-Bayern München. Beeld anp
André Rieu op de middenstip tijdens de rust van Ajax-Bayern München.Beeld anp

De verrassende tegenzet volgde in de 36ste minuut, na een ragfijne Duitse counter aan de rechterkant. De voorzet van Scholl was op maat gesneden voor Witeczek wiens kopbal in de linkerhoek verdween (1-1). Dank zij een duet van de vleugelspitsen sloeg Ajax vijf minuten later terug. Overmars zette voor en George tekende met een schot van 22 meter voor zijn eerste Europa Cup-treffer in Amsterdamse dienst.

Het was een cruciale treffer van een speler die samen met Overmars bewees dat vleugelaanvallers in het internationale voetbal nog altijd recht van bestaan hebben. George overtuigde tegen Ziege en aan de ander zijde was Overmars te sterk voor de jonge Ghanees Kuffour. Anders dan in München het geval was geweest, rendeerde Overmars ditmaal wel. Hij scoorde bovendien, in de slotfase op aangeven van invaller Kluivert.

Honderdste zege

De honderdste zege van Ajax in de diverse Europa Cup-toernooien kreeg vorm in de slotfase van de boeiende eerste helft. Bayern werd verder ontmanteld in de 41ste minuut. De kundige organisator Helder liet zich vervangen door Kreuzer. Het tekende de hoge personele nood van de Duitsers dat pas deze week de enkel van Kreuzer van gips werd ontdaan.

In de verwarring die op de wissel volgde scoorde Ronald de Boer, na een zo langzamerhand klassieke Amsterdamse hoekschop. Overmars zette voor, Kanu kopte door, De Boer stond vrij en tikte de bal in het doel. Twee speelminuten later, in de tweede minuut na rust, volgde het fraaiste doelpunt van de avond.

Litmanen schudde Schupp van zich af en liet op de pass van Kanu een hard en hoog schot volgen. Het was in de Champions League de zesde treffer van de Fin die eerder scoorde tegen AC Milan (twee), AEK en Austria Salzburg.

Halve finale Champions League Ajax-Bayern München. Ook de reservebank deelt in vreugde, dit keer na een doelpunt van Ronald De boer. Beeld anp
Halve finale Champions League Ajax-Bayern München. Ook de reservebank deelt in vreugde, dit keer na een doelpunt van Ronald De boer.Beeld anp

Herinnering aan '73

Het sierde Bayern dat het ook bij een 4-1 achterstand niet versaagde en twintig minuten lang de wedstrijd beheerste. Het doelpunt van Scholl vanaf elf meter kwam niet als een verrassing, maar voerde de spanning in het stadion slechts op voor de pessimisten onder de stadionbezoekers.

Definitief traden de Ajacieden in de voetsporen van hun illustere voorgangers uit de jaren zeventig toen Overmars een counter omzette in 5-2. De score is vergelijkbaar met de 4-0 waarmee Ajax in 1973, op weg naar de derde Europa Cup, de kampioen van Duitsland versloeg.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden