Ajax is alweer een blamage verder

Als verdwaasd herhaalde Klaas-Jan Huntelaar telkens hetzelfde zinnetje: Ajacieden moeten de grens opzoeken. ‘Iedereen wil wel, maar dat is niet genoeg.’ Zijn collega-aanvoerder Edwin Linssen schoot te hulp: ‘Sommige Ajacieden zouden eens een tijdje bij VVV moeten spelen....

Van onze verslaggever Willem Vissers

Het zou een stunt zijn: de verwende prof uit Amsterdam, die is opgegroeid met winst, zoekt in elk geval in letterlijke zin de grens op om in Venlo een cursusje arbeidsethos te volgen.

VVV - Ajax eindigde in 2-2 en daarmee kreeg VVV te weinig. De Limburgers waren nochtans dolblij, want de gelijkmaker van Calabro viel in de voorlaatste minuut.

VVV voetbalde zoals Ajax oude stijl: gedurfd, met aanvallers op de vleugels, inschuivende verdedigers en opstomende backs. En Ajax nieuwe stijl voetbalde, ja, als wat eigenlijk? Als een schuchter elftalletje dat vertrouwt op een counter, op een bevlieging van Suarez of Huntelaar.

Een ploeg die domweg weigert VVV onder druk te zetten. Een elftal dat blijkbaar denkt dat het allemaal wel goed komt in De Koel.

Maar natuurlijk kwam het niet goed. Op grond waarvan zou dat moeten gebeuren? Op grond van vier punten in december tegen NAC, Willem II, Excelsior en FC Twente? Het was, zoals Huntelaar het zei: ‘Iedereen wil wel, maar dat is niet genoeg. Je moet de grens opzoeken.’ Wat hij nog meer mist bij Ajax? ‘Slimheid.’ Daaraan voegde hij toe, en dat klonk vrij dodelijk: ‘En kwaliteit.’

Trainer Adrie Koster, wiens positieve invloed op het elftal in de maand december vervlogen is als goedkoop parfum in de oostenwind, had zich zelfs geschaamd voor de eerste helft van Ajax. Linssen hoorde Heitinga telkens roepen dat het een beetje feller kon. Hij constateerde tevens dat tussen de twee leiders van het elftal, Heitinga en Huntelaar, een niemandsland lag dat smeekte om leiding.

‘Onbevangen en voor niemand bang’, oordeelde VVV-trainer André Wetzel over zijn elftal, dat onlangs ook Feyenoord en FC Twente op een gelijkspel hield en vorige week won van Vitesse. Het is een omkering waaraan het moeilijk wennen blijft: onbevangen en voor niemand bang waren eens kenmerken die Ajax typeerden.

Ze hadden bij VVV naar een Ajax-dvd gekeken in de voorbereiding en twee zaken waren opgevallen: dat de backs zoveel ruimte weggeven en dat het middenveld nauwelijks invloed heeft.

Zoals ze verwachtten, zo kregen ze het. Koster wisselde Kennedy al na een half uur voor Maduro, omdat VVV het Amsterdamse middenveld wegblies. Rechtsachter Ogararu was een gevaar voor zijn eigen ploeg en van linksachter Emanuelson bestaat het vermoeden dat hij contractueel heeft laten vastleggen dat zijn broekje smetteloos wit moet blijven.

‘Wij hebben alleen een kans als we kei- en keihard werken. We besloten Ajax 90 minuten lang te laten schrikken’, aldus Linssen.

Bij Huntelaar liep de frustratie hoog op. Ogararu kon inrukken na twee keer geel en ook de aanvalsleider had rood kunnen krijgen. Hij had al geel toen zijn arm bij een springduel in het gezicht van Reekers belandde, hoewel van opzet geen sprake leek. Arbiter Kuipers hield het bij een waarschuwing voor Huntelaar, die in de slotfase tegen zijn zin werd gewisseld.

Het onderhoudende duel kende een schitterend hoogtepunt. Dat was de gelijkmaker van Ofrany, een lob van de rand van de middencirkel, nadat Stekelenburg de bal had weggewerkt.

Dolkomisch, en ontluisterend voor Ajax, was de slotfase. Eerst zou Urzaiz invallen want o ja, die is er ook nog. De Spanjaard moest weer gaan zitten toen Huntelaar schitterend scoorde uit een vrije trap: 1-2 dus. Daarop redde Heitinga op onwaarschijnlijke wijze een inzet van de uitstekend ingevallen El Gaaouiri van de lijn.

Wetzel bracht telkens meer aanvallers, terwijl Koster zich gedwongen zag Huntelaar in te ruilen voor Colin. Als sluitstuk van de grote rondo zette Mampuya voor en stormde een hele lijn spelers in. Calabro kopte raak.

Ajacieden keken elkaar verwijtend aan en maakten woedende gebaren. Slechts een handjevol spelers bedankte de meegereisde supporters. Huntelaar prevelde zijn zin over zingeving.

Ajax is alweer een blamage verder. ‘Ajax moest overleven met de counter. Dat is uniek’, zei Wetzel trots.

Koster hoopt op de spoedige terugkeer van Davids, Vermaelen en Van der Wiel, opdat hij vooral in defensief opzicht meer mogelijkheden heeft na de winterstop. Wetzel wil een verdedigende middenvelder en een spits die vaker scoort dan Oost.

En van die stage in Venlo komt niets terecht, want Ajax gaat voor de centjes naar Dubai.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden