Ajax had weinig zicht op geldstromen uit transfers

Medio 1997 kocht Ajax op voorspraak van toenmalig coach Olsen tien nieuwe spelers. Bij twee transfers rook de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) onraad en deed een inval. De rechercheurs stuitten op onnavolgbare geldstromen.

Van onze verslaggever John Schoorl

Zie hier, twee aankopen van Ajax voor het seizoen '97/'98:

1. Michael Laudrup, een Deense vedette, eerder spelend in Italië en Spanje, werd door bemiddeling van de Turkse FIFA-voetbalmakelaar Bayram Tutumlu, kantoor houdend in Spanje, van de Japanse club Vissel Kobe, met als winstgevende tussenstap de Bosnische club Celik Zenica, aan een Nederlandse topclub verkocht.

2. Shota Arveladze, een Georgische spits, werd via de Kroatische FIFA-makelaar Iwan Benes, kantoor houdend in Denemarken, van de Georgische club Dynamo Tiblisi, die hem had verhuurd aan de Turkse club Trabzonspor, aan een Nederlandse topclub verkocht. (De transfersom werd overgemaakt naar de Duitse rekening van Dynamo, die weer een deel overmaakte naar Trabzonspor.)

Ze hebben elkaar veelvuldig glazig en verward in de ogen gekeken, de onderhandelende Ajax -vertegenwoordigers. Dat het niet meer mogelijk was om voor het nieuwe seizoen in een noodtempo een team op te bouwen met 'Amsterdamse rotjochies', zoals voorzitter Michael van Praag het noemde, dat was bekend. Maar dat spelers via allerhande financiële hinkstapsprongen tot Ajax zouden komen, daar keken ze in de zomer van '97 van op.

De verregaande internationalisering van de voetballerij had Ajax in zijn greep. In de selectie waarmee de toenmalige trainer Morten Olsen in juli 1997 aan de slag ging, zaten veertien buitenlanders uit tien verschillende landen.

En Ajax had haast. De grote uittocht hield maar niet op (in de zes jaar dat Van Gaal trainer was verkasten totaal 37 spelers) en nu waren er weer acht vertrokken, onder wie Kluivert en Overmars. Om in alle rust met jeugdspelers aan een topelftal te werken, die tijd was Olsen niet gegund. De Deen stroopte de wereld af en bracht tien nieuwe spelers aan.

Twee van de tien transfers , die van Laudrup en Arveladze, waren voor de FIOD aanleiding om vier jaar later bij Ajax een grote inval te doen. Documenten werden meegenomen en penningmeester Van Os en ex-directeur Oldenhof werden vastgezet.

Ajax had bewust de belasting ontdoken, meende de FIOD. Uit de miljoenen die waren overgemaakt naar de eigenaren van Arveladze en Laudrup, was ook een gedeelte naar de spelers gevloeid. De fiscus beschouwt dat als een verkapte vorm van inkomen en Ajax had dus hierover belasting moeten inhouden.

Ajax wist dat er onduidelijkheid was over die twee transfers . Tijdens de jaarlijkse controles had de belastingdienst al om opheldering gevraagd. Maar na langdurige correspondentie en overleg met de fiscus werd het stil. Totdat jaren later opeens de FIOD binnenviel.

Follow the money, volg het geld, dat is wat de financieel rechercheurs van de FIOD altijd doen. Hoe lopen de geldstromen, naar wie gaat wat toe. Ajax maakte de transfersommen van Arveladze en Laudrup over naar rekeningen in het buitenland. Dat die miljoenen vervolgens werden verdeeld over diverse partijen was voor Ajax moeilijk in de gaten te houden.

Maar de club had zelf ook zo zijn twijfels gehad. Bij de overgang van Laudrup voelde de clubleiding zich belazerd omdat zijn zaakwaarnemer opeens met een Bosnische constructie op te proppen kwam. En Arveladzes komst was eveneens omgeven met schimmigheid. Want ook na uitgebreide correspondentie met de betrokken clubs bleef er onduidelijkheid over de eigendomsrechten van de Georgiër.

Ajax had haast. Er moest een nieuw topteam worden gevormd. Dat de geldstromen daardoor onnavolgbaar werden, nam de club op de koop toe.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden