Ajax-directeur Overmars speelde zwager werk toe

Bij voetbalclub Ajax is onrust ontstaan over mogelijk onethisch handelen van directeur Marc Overmars. Overmars gunde dit jaar de inrichting van de nieuwe school op jeugdcomplex De Toekomst aan het bedrijf van zijn zwager. Daarnaast schakelde hij in 2013 voor de verbouwing van het kleedcomplex een bouwbedrijf uit zijn woonplaats Epe in waarmee hij met zijn privévastgoedbedrijf ook zaken doet.

Uit interne mails blijkt dat Overmars de projectleider van de club opdroeg het bouwbedrijf in te huren. Beeld anp
Uit interne mails blijkt dat Overmars de projectleider van de club opdroeg het bouwbedrijf in te huren.Beeld anp

Volgens de regels die gelden voor beursgenoteerde bedrijven levert de transactie met de zwager van Overmars een tegenstrijdig belang op. Medewerkers van Ajax die het niet eens waren met de gang van zaken, rapporteerden de omstreden aanbesteding bij de raad van commissarissen van de club. Die liet volgens de medewerkers weten niet op de hoogte te zijn van de gang van zaken en zou hebben aangegeven maatregelen te treffen. Zichtbare stappen zijn vervolgens niet ondernomen.

Met de Algemene Vergadering van Aandeelhouders op komst, aanstaande vrijdag, laait de kampenstrijd in de club weer op. Inmiddels zijn er drie kampen ontstaan. Inzet is de uitvoering van het 'Plan Cruijff', dat door leidinggevenden niet strikt genoeg zou worden gevolgd. Vorige maand ruimden voorzitter van de raad van commissarissen Hans Wijers en adviseur Tscheu la Ling al het veld. Een reden voor hun plotselinge vertrek gaven ze niet.

Overmars laat in een reactie weten dat hij het bedrijf van zijn zwager, ZO!interieurprojecten uit Waalwijk, bij Ajax heeft aangedragen en dat zijn relatie met het bedrijf bij de overige directieleden - Jeroen Slop, Edwin van der Sar en de inmiddels opgestapte Michael Kinsbergen - bekend was. 'Daarna heb ik er niets meer mee te maken gehad, het was aan anderen om te besluiten wie het zou worden', aldus Overmars.

Lees ook: Goed voor zichzelf en zijn vrienden

Ruim baan voor de jeugd, voetballers in de leiding en Ajax weer aan de top: Johan Cruijff zou een revolutie ontketenen. Maar niet alleen uit clubliefde. Hoe Ajax als uithangbord diende voor Cruijffs bedrijf. (+)

Op de hoogte

De raad van commissarissen was volgens Ajax wel op de hoogte van de transactie. Desondanks is deze niet opgenomen in het jaarverslag over 2014/2015, zoals de code Tabaksblat voorschrijft. In de Code, die in 2003 van kracht werd om wangedrag van bestuurders te voorkomen, staat dat bij mogelijke tegenstrijdige belangen in het jaarverslag moet worden uitgelegd waarom de belangenverstrengeling gerechtvaardigd zou zijn.

Bij het inschakelen van bouwbedrijf Braakman & Pannekoek uit Overmars' woonplaats Epe heeft de directeur zich volgens Ajax ook niet met de uiteindelijke besluitvorming bemoeid. Uit interne mails, die in het bezit zijn van de Volkskrant, blijkt echter dat Overmars de projectleider van de club opdroeg het bouwbedrijf in te huren.

Op 6 juni 2013 vroeg de projectleider per mail om opheldering over de verbouwing van de kleedkamers en het gunnen aan de duurste en minst professionele ondernemer. 'Naar aanleiding van onze meetings waarin toch was afgesproken dat het om de prijs-kwaliteitverhouding zou gaan, snap ik deze beslissing niet', schrijft hij. Volgens hem zijn de twee andere bedrijven die een offerte uitbrachten beter: 'Op basis van het offertetraject is mijn conclusie dat TBP en A3 veel professioneler zijn (meer initiatief, meedenken, groter, snel in aanleveren gegevens) en dus ook veel goedkoper.'

Overmars had geen boodschap aan de bezwaren van de projectleider. 'Braakman & Pannekoek heb ik het meest vertrouwen in, ook met geen achteraf gezeur en meerwerk. Dus laat ze maar beginnen met mijn goedkeuring', antwoordde hij.

Trainingscomplex De Toekomst van Ajax. Beeld anp
Trainingscomplex De Toekomst van Ajax.Beeld anp

Lees ook: Wat is er waar van de Slowaakse jubelverhalen?

Wie met oud-voetballer Tscheu la Ling een interview heeft, krijgt er een advocaat bij. Want Ling houdt zich bezig met gevoelige zaken. Hij moet het Plan Cruijff vlottrekken bij Ajax en heeft grootse plannen met zijn Slowaakse voetbalploeg. 'Worden jullie aangestuurd?' Lees hier het interview. (+)

Bekende

Het bouwbedrijf Braakman & Pannekoek is een goede bekende van Overmars. Het bedrijf voert zo nu en dan opdrachten uit voor zijn vastgoedbedrijf, zoals de verbouwing van een winkelpand in de Hoofdstraat in Epe.

De opdracht die het bedrijf in 2013 van Ajax kreeg, had blijkens de offerte een waarde van 103 duizend euro. Dat jaar maakte het bouwbedrijf een winst van 11 duizend euro en kampte het met een negatief eigen vermogen van 144 duizend euro. In het jaarverslag staat dat door het negatieve eigen vermogen en het negatieve werkkapitaal de continuïteit onzeker lijkt.

Hoogleraar Ruud Pruijm, verbonden aan het Corporate Governance Instituut van Universiteit Nyenrode, vindt het 'een vreemde situatie'. 'De raad van commissarissen had het tegenstrijdig belang in het jaarverslag moeten vermelden. Pas de richtlijn toe of leg uit waarom je dat niet doet. Dat doen ze niet en dat hoort niet.'

Bij de opdracht die Overmars zijn zwager gunde, is volgens hem sprake van een tegenstrijdig belang. De opdracht van Overmars aan het bouwbedrijf vindt Pruijm 'uitermate onverstandig'. 'Je moet je afvragen of hij hiermee het belang van Ajax dient.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden