Ajax - ADO Den Haag uitgesteld tot januari

Het competitieduel tussen Ajax en ADO Den Haag wordt zondagmiddag niet op neutraal terrein en zonder publiek gespeeld. Dat is het resultaat van het kort geding op vrijdag dat beide eredivisieclubs en de supportersverenigingen van beide clubs tegen de voetbalbond KNVB hadden aangespannen...

ANP

Beide clubs treffen elkaar nu waarschijnlijk op 7 januari volgend kalenderjaar in de ArenA. De gemeente Amsterdam verwacht geen problemen op die datum, maar onderzoekt nog wel of supporters van ADO Den Haag dan per trein kunnen worden vervoerd.

De KNVB laat na het weekeinde weten of het beroep tegen de uitkomst van het kort geding aantekent. De nationale voetbalbond vindt het principieel onjuist dat een rechter een datum voor een voetbalwedstrijd prikt.

De wedstrijd tussen Ajax en ADO Den Haag stond aanvankelijk voor zondag in de ArenA op het programma. Burgemeester Cohen van Amsterdam verbood het duel vanwege de vele evenementen in de hoofdstad. Sail, Gay Pride, de Uitmarkt, Dancey Valley, Mystery Land, de Parade, het Kwakoefestival en Prinsengrachtconcert vergen de inzet van veel agenten. Daarbij speelde Ajax eerder deze maand al tegen PSV en ontmoet het over twee weken Feyenoord in de ArenA.

De KNVB stelde de wedstrijd vervolgens een dag eerder voor zaterdag 13 augustus vast, maar daar ging Cohen ook niet mee akkoord. Opmerkelijk is dat de voetbalbond het duel ook op 8 september wilde afwerken. In dat geval had bondscoach Marco van Basten een dag eerder tijdens de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Andorra niet over spelers van Ajax kunnen beschikken.

De Amsterdamse club zou op 8 september echter ook geen beroep op de vele buitenlandse internationals kunnen doen. Uiteindelijk wilde de KNVB Ajax en ADO Den Haag zondag zonder publiek en op neutraal terrein laten spelen.

Voorzieningenrechter Rullmann van de Amsterdamse rechtbank oordeelde tijdens het kort geding dat de gemeente Amsterdam eerder bij de KNVB had moeten aangeven dat het vanwege de vele evenementen in de hoofdstad ook nog niet eens op zondag 14 augustus tegen ADO Den Haag kon voetballen.

De KNVB hield bij het vaststellen van het competitieprogramma maar liefst rekening met 451 knelpunten. De nationale voetbalbond vernam niet tijdig van de gemeente Amsterdam dat het in augustus zo weinig mogelijk risicoduels van Ajax in de hoofdstad wilde laten afwerken. Tot groot vermaak van de aanwezige Ajax-supporters hechtte de voorzieningenrechter echter een groot belang aan het gegeven dat voetbalduels voor publiek moeten worden gespeeld. Daarom stelde ze de wedstrijd onder voorbehoud voor 7 januari volgend jaar vast.

‘We betreuren deze uitspraak’, aldus directeur Kesler van de KNVB. ‘Nu loopt de competitie vanaf de eerste dag tot en met de zeventiende speelronde scheef. De winterstop van 31 december tot 14 januari komt ook nog eens helemaal te vervallen. Dat is niet de bedoeling. Wij en de andere eredivisieclubs kunnen er weinig aan doen dat de gemeente Amsterdam niet tijdig aangeeft wanneer Ajax wel en niet kan voetballen.’

Ajax-directeur Van Eijden kan goed leven met de uitspraak. ‘Voetbal speel je voor de supporters. Gelukkig hoeven we niet zonder publiek te spelen. In dat geval waren we gestraft voor iets waar we niets aan kunnen doen. Niet alleen de fans waren de dupe geweest. Het spelen zonder publiek had ons zo'n 1 miljoen euro gekost.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden