Afstappen

Sjors Fröhlich is officieel wereldrecordhouder radio-presenteren: 44 uur...

Volgens mij klopt daar geen bal van. Wanneer ik Radio 1 aanzet hoor ik Fröhlich. In praatprogramma's, nieuwsprogramma's, sportprogramma's en andere programma's. Dat record staat dus veel scherper. Fröhlich is al maandenlang 24 uur per etmaal in de lucht.

In het vroege voorjaar van 1998 reed ik in een barre sneeuwstorm in de omgeving van Blairgowry in de Schotse Highlands. Het was stervensdonker en ik was ten prooi aan een hevige inzinking, want ik kon mijn hotel niet vinden en vreesde elk moment te zullen verongelukken.

Om het wanhopige gevoel de baas te worden, zette ik Radio Fröhlich aan, middengolf 747. Sjors interviewde in het programma Nieuwspoort de politicus Leen van Dijke. Hij deed dat zo goed, dat ik alle ellende even vergat en pas weer in paniek raakte toen het was afgelopen.

Sjors Fröhlich is een vakman die pakkende programma's kan maken. Als interviewer is hij beter (want brutaler en vasthoudender) dan Witteman. Ik bewonder hem zeer.

Maar dat is natuurlijk allemaal geen reden om hem dan ook maar gelijk voor Radio Tour de France op de motor te zetten in de Ronde van Frankrijk!

De man op de motor is van cruciaal belang. Hij zit erbovenop, leest de koers, ziet de gezichten van de renners, hoort de ploegleiders. Hij moet ons duidelijk maken welke tactieken worden gevolgd. Hij moet zien wat de luisteraar niet kan zien, zelfs niet op tv. Sjors Fröhlich kan dat allemaal niet. Vermoedelijk te weinig wieler-feeling én voorbereidingstijd: veel te druk.

Fröhlich zet de volumeknop al op maximaal als in de eerste kilometer een Nederlander demarreert. Als de kopgroep op dertig kilometer van de streep nog acht minuten voorsprong heeft, twijfelt Sjors of ze het gaan halen.

Hij adviseert de renners: 'Je moet net doen alsof je niet wegrijdt, en dan wel wegrijden.'

Sjors over iemand van de Farm Frites-ploeg: de Farm Friet.

Sjors Fröhlich spreekt de wielertaal niet. Hij doorziet de koers niet. Hij legt de verkeerde accenten. Hij denkt dat je als sportverslaggever opeens nationalistisch moet gaan ronken.

Fröhlich zit de hele middag te kraaien op de motor en je schiet er als luisteraar niets mee op.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden