Afstand van aardse genoegens voor het grote doel

Het bed opschudden, een kopje thee drinken. Details in het leven van een sterveling, voor Laurens Jan Anjema een bewuste manier van denken....

Overtuigd van zijn richtsnoer heeft hij, een jongeling van twintig, als een kloosterling afstand gedaan van aardse genoegens. Dit alles om in 2007 een hoger doel te realiseren, de beste van alle squashers ter wereld te zijn.

Anjema is neergestreken in Londen, waar hij na een geslaagde toelatingstoets werd opgenomen in het sterrenklasje van de geroemdetrainer en coach Neal Harvey.

Aan diens kennis en opvattingen behoeft dan ook niet in het minst te worden getwijfeld. Harvey immers maakte Peter Nicol wereldkampioen. 'Twee jaar lang heb ik als een gek niks anders gedaan dan squashen', legt Anjema uit. 'Het geeft mij het gevoel dat ik nu het goede pad volg en van alle topspelers kan winnen.'

Tijdens de Dutch Open in Maastricht, waar nationale squashtrots Vanessa Atkinson de finale bij de vrouwen verliest van de Australische Natalie Grinham, voegt Anjema de daad bij het woord. Fysiek sterk, goed vollerend en agressief spelend zet hij zijn tegenstanders onder druk. Zo wint hij van John Williams, de fitste deelnemer van het gezelschap, om in de kwartfinale voor een sensatie te zorgen door Simon Parke te verslaan, de nummer één geplaatst in Maastricht.

Pas in de halve finale strandt Anjema op James Willstrop, twee jaar geleden wereldkampioen bij de junioren en zondag in de eindstrijd met 15-11, 10-15, 15-9 en 15-5 overtuigend de meerdere van de Nederlander Tommy Berden. 'Hij was beter en in squashjaren gemeten meer ervaren.'

Ze zijn weliswaar leeftijdsgenoten, maar terwijl Willstrop in Engeland een uitgebreide squashopleiding onderging is Laurens Jan Anjema (vader Robert Jan werd twaalf keer Nederlands kampioen) de sport pas vanaf zijn zestiende gaan beoefenen.

Veel succes boekte hij niet. 'Nou ja, een keer juniorenkampioen onder negentien.' Pas na zijn vertrek naar Engeland in 2001 werd het menens. Onder leermeester Harvey is Anjema een andere squasher geworden. 'Ik heb alles veranderd, voetenwerk, techniek, alles. Ik ben compleet gestript.' Hij traint zes dagen per week, vijf uur per dag.

Het loont de moeite. 'Als het resultaat wordt omgezet in een overwinning op een toernooi dan geeft dat veel bevrediging.'

Squash is voor Anjema een levensstijl geworden. Hij gelooft er heilig in dat dit nodig is om de wereldtop te bereiken. 'Ik heb één talent en dat is squash. Mijn doel is over vier jaar wereldkampioen te worden. Daarvoor ben ik bereid te leven zoals ik nu doe. Zonder sociale contacten en elke dag keihard trainen. Om zo het optimale uit mijn mogelijkheden te halen.'

'Dat zal wel lukken', voorspelt Erik van der Pluijm, voormalig bondscoach en organisator van de Dutch Open. 'Anjema is een groot talent.' Volgend jaar wil Van der Pluijm het EK organiseren en in 2005 ook het WK. Niet in zijn squashschool in de Maastrichtse binnenstad, daarvoor is de voormalige bioscoop Lux te krap, maar in een transparante tent buiten op het Vrijthof.

Hoewel hij een nederlaag moeilijk kan verdragen is Anjema tevredenover zijn optreden. Hij verwacht te stijgen op de wereldranglijst. In maart 2002 maakte hij als nummer 211 zijn opwachting in het profcircuit en haalde meteen de finale bij de Swiss Open en in Oklahoma en won in Rennes. Nu staat hij 58ste, negentien plaatsen achter de hoogst genoteerde Nederlander, Tommy Berden.

Toch ontbrak Anjema vorige maand in het Nederlands team dat in Oostenrijk bij het WK voor landenteams elfde werd. Daar lag een meningsverschil met bondscoach Jonah Barrington aan ten grondslag. Om te worden uitverkoren moesten play-offs worden gespeeld. Anjema had geen trek.

'Na Berden ben ik nummer twee van Nederland. Dan weet je toch wie je moet selecteren? Ik was geblesseerd aan mijn pols en wilde geen risico nemen door een extra wedstrijd te spelen. Ik speel graag voor Nederland, maar als het zo moet dan hoeft het niet voor mij.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden