Afspel bepalend voor rangorde bij Generali

Het deelnemersveld van de zesde Generali World Masters in Verona was van hoog niveau: louter bridgers met wereldtitels en internationale ereplaatsen op hun palmares....

Bob Hamman, nummer één van de ranglijst van de Wereld Bridge Federatie, de Braziliaan Gabriel Chagas, de tot Amerikaan genaturaliseerde Pakistaan Zia Mahmood, Bobby Wolf, Patrick Huang, die al veertig jaar een vaste kracht in het team van Taiwan vormt en de ijzersterke Noor Tor Helness vormden de topbezetting.

Natuurlijk ontbraken Italiaanse kopstukken als Versace, Duboin en Bocchi. Jan Jansma was als enige Nederlander uitgenodigd in een veld van 52 mannen. Bij de vrouwen (28 speelsters) waren Bep Vriend en Anneke Simons van de partij.

Het Generali-toernooi werd gespeeld volgens de individuele formule. Geen vaste partnerships maar om de twee spellen een nieuwe partner. Iedereen maakte gebruik van een eenvoudig biedsysteem. Het bieden op topniveau boekte veel vooruitgang maar het blijft interessant te zien hoe de spelers het er met natuurlijke methodes vanaf brengen. De meeste beslissingen in de Individual vielen niet in gecompliceerde conventionele biedseries. Naast een logische en praktische aanpak waren de bepalende factoren het afspel door de leider en het begrip dat tegenspelers voor elkaar aan de dag legden.

Het mannentoernooi leek lang een prooi te worden voor de Engelsman Andrew Robson. Maar op het allerlaatste spel blunderde zijn partner en ging de winst en de 'voor bridgebegrippen' forse cheque van tienduizend dollar naar de Italiaan Norberto Bocchi. Bij de vrouwen won de Amerikaanse Tobi Sokolow. De Nederlanders kwamen in het stuk niet voor: Jansma (46ste), Vriend (22ste) en Simons(27ste).

Zia Mahmood zag razendsnel de winnende speelwijze van de aardige schoppen deelscore in diagram 1.

Zie diagram 1 west noord oost zuid ----pas pas pas 1SA pas pas pas pas pas pas --Noord zag er niets in om 1SA te laten spelen en bood met beide hoge kleuren aan. Zuid, Zia, gaf met de driekaart schoppen voorkeur wat leidde tot in de minuscule drie-vier fit. West had misschien zin om dit voor straf te doubleren maar was een moment later tevreden dat hij daarvan had afgezien.

De uitkomst tegen was KH gevolgd door een kleine schoppen voor KA in oost die klaveren naspeelde. De leider won met HA, speelde een kleine ruiten naar I10 gevolgd door IA en IH. Daarop volgde harten naar JA, een klaveren getroefd en harten naar J10. West kon nemen, de leider maakt daarna altijd JV en JB in noord. West kon duiken, de leider speelt klaveren en maakt ook twee slagen in de dummy. (Mocht oost onverhoopt JH hebben dan wordt ook gemaakt omdat oost alleen klaveren kan spelen).

Zia speelde als het ware met open kaarten. Hij wist dat oost geen vierkaart harten had, dan was na wel geboden. Uit het vallen van de schoppen concludeerde hij dat west een vierkaart had. West opende wat op drie of vier kaarten in die kleur duidde. West kon nooit meet dan een singleton of doubleton klaveren hebben. Ook de honneurs waren vrijwel zeker bekend. West twaalf of meer punten, oost zes tot negen. Oost liet in de tweede slag KA zien plus daarna waarschijnlijk een honneur in klaveren. Dat plaatste west met JH.

Andrew Robson bleef in diagram 2 niet stilzitten.

Zie diagram 2 west noord oost zuid ----1SA pas pas pas pas ------Het is vrijwel altijd goed om de tegenpartij niet rustig 1SA te laten spelen. Als je maar enigszins kunt verzin je daartegen een bod. Nu is de positie direct na de 1SA-opening het gevaarlijkst omdat je nog niet weet hoe sterk de partner van de 1SA-openaar is. Het 2K-volgbod van zuid, Robson, kwam van heel diep. Noord deed met begrijpelijk een poging voor de manche wat voor zuid de druk in het afspel verhoogde.

West kwam tegen uit met een kleine klaveren voor HA in oost die klaveren doorspeelde, getroefd in zuid. De leider speelde direct ruiten voor IH en IA. Een ongevaarlijke speelwijze met de wetenschap dat de ruiten tweetwee verdeeld zaten; west zou zeker met een singleton ruiten uitkomen en de 1SA-opening toonde een regelmatige verdeling, geen singleton. Oost speelde ruiten voor I10 in de dummy. Nu volgde KV voor KA in oost die een kleine schoppen vervolgde. De leider koos goed en speelde KH waaronder KB bij west viel. De leider speelde harten, west een kleine harten, en zag de positie goed (oost had HA plus HV of HB, IA en KA al laten zien en kon daarnaast JA niet hebben) en zette JH. Toen die hield was het goede werk af. Met K10 de laatste troef opgehaald, IV en IB meegenomen, met een introever naar zuid voor I9 als negende slag.

De leider raadde het spel gunstig maar bevond zich in veilige wateren. Eén down voor min 50 was ook uitstekend, oost-west noteerden op negen van de dertien tafels +90, +120 of +150 in 1SA. Zelfs twee ongedoubleerde niet kwetsbare downslagen voor min 100 scoorde boven het gemiddelde.

In diagram 3 kreeg Norberto Bocchi de volle medewerking van de tegenspelers. Zie diagram 3 west noord oost zuid ------2SA pas pas pas 3SA pas pas pas ------West kwam tegen 3SA uit met H10 voor de secce HB in de dummy. De leider, Bocchi, speelde O niet helderziend O ruiten naar IA gevolgd door IH. Hij ging met IB van slag naar IV in oost die klaveren naspeelde. West gooide op de twee ruitenslagen intussen een klaveren en een harten af. De leider nam HA, HH en HV mee, een schoppen en een harten uit noord en uit oost K8 (hoog=aanmoedigend). Voor de negende slag kon zuid schoppen naar KH spelen. Hij zag daar vanaf. Met I7 naar de dummy voor de vijfde ruitenslag. Uit zuid een kleine schoppen; oost gooide K7 en J4, west zette JA sec en gooide de laatste O vrije -klaveren weg. De leider speelde harten uit noord, oost J7, zuid J10 en west JA. West, met alleen KVB5 over speelde KV, klein in de dummy en K10 in oost. De volgende schoppen was voor KA in oost die JV moest inleveren aan JH in zuid, de onwaarschijnlijke negende slag.

Zowel oost als west konden het beter doen. Oost door KA107 vast te houden en west door KVB sec te zetten en H9 te bewaren.

Op de tafel met Zia als west had het spel een heel ander verloop. Hij kwam tegen 3SA uit met KV voor vier schoppenslagen, waarna de leider ook IV afstond en tot slot de harten verkeerd raadde voor drie down!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden