Afscheid van politieman, Italië verkeert in shock

De dood van een politieman bij de supportersrellen in Catania is de druppel die de emmer doet overlopen. Heel Italië is gechoqueerd....

Duizenden mensen waren gisteren present bij de uitvaartdienst en de begrafenis van Filippo Raciti. De kist van de vrijdagavond bij de rellen omgekomen ME’er werd begeleid door een lang applaus.

Raciti’s weduwe zei in de kathedraal van Catania: ‘Mijn echtgenoot was een opvoeder in het leven. Ik wens dat hij ook in de dood een opvoeder zal zijn. Ik hoop dat zijn overlijden werkelijk veranderingen in de maatschappij en het voetbal teweegbrengt.’

In een telegram veroordeelde de paus ‘elk gebaar van geweld dat het voetbalspel bezoedelt’. Benedictus XVI vraagt van de supporters in het bijzonder en van de voetbalwereld in het algemeen ‘strenger respect voor de gezonde competitiviteit, legaliteit, loyaliteit en solidariteit’.

De president van de Italiaanse republiek, Giorgio Napolitano, verklaarde: ‘Het land heeft harde normen nodig om de stadions weer civiel en leefbaar te maken. De waarden van de sport zijn met voeten getreden en het Italiaanse geweten is beledigd.’

De autopsie heeft uitgewezen dat Raciti niet, zoals aanvankelijk werd aangenomen, is overleden door de explosie van een vuurwerkbom. De agent is bezweken aan interne bloedingen in de maag- en leverstreek, die waarschijnlijk zijn veroorzaakt door slagen met een stang.

Het aantal arrestaties in Catania is inmiddels opgelopen tot 30. Tien van de aangehouden personen zijn minderjarig. ‘Twee zijn kinderen van medici, een is zelfs de zoon van een politieman’, zei onderzoeksrechter Renato Papa maandag. Bij doorzoekingen in clubhuizen van de Catania-aanhang heeft de politie wapens en harddrugs gevonden.

Het Italiaanse voetbal verkeert in een shock. ‘Iedereen in onze wereld moet zijn emoties en fanatisme temperen. Er hangt een permanente sfeer van geweld boven het voetbal. Misschien is het beter de bal lek te prikken om goed na te denken waar we in hemelsnaam naartoe gaan’, aldus Cesare Prandelli, trainer van Fiorentina.

Volgens Sergio Campana, de voorzitter van de Italiaanse spelersvakbond ACI, heeft de Serie A een denkpauze van een jaar nodig. ‘Het geweldprobleem heeft gigantische proporties. We moeten de tifosi een sportieve cultuur bijbrengen. Dat kost veel tijd en geduld.’

De enige valse noot in de commentaren kwam gisteren van Antonio Matarrese. ‘Een lange competitiestop is onaanvaardbaar. The show must go on. We zijn een industrie die moet blijven produceren’, aldus de president van de Lega Calcio, het overkoepelende orgaan van de Serie A en B.

Matarrese zei ook dat het ‘onvermijdelijk’ is dat in het Italiaanse voetbalsysteem doden vallen. Premier Romano Prodi reageerde verontwaardigd en noemde Matarrese’s woorden het ‘standpunt van een gek’. Het Italiaanse Olympische Comité (CONI) heeft zich bij Raciti’s weduwe verontschuldigd voor de mening van de preses.

De minister van Sportzaken, Giovanna Melandri zei maandag: ‘We werken aan een zwaar pakket van maatregelen om de zaak definitief op te lossen. Het geweld moet worden uitgeroeid. De reparatie wordt serieus en rigoureus.’

Maandagavond voerde de regering in Palazzo Chigi, het Italiaanse Catshuis, overleg met de voetbalbond FIGC en het CONI. De straffen op stadiongeweld worden aangescherpt. De door FIGC-toezichthouder Luca Pancalli besloten competitiestop krijgt algemene steun. De Serie A zal op zijn vroegst op 18 februari weer van start gaan.

In de tussentijd moeten de Italiaanse steden en clubs de stadions op orde maken. Slechts zeven van de twintig stadions in de Serie A beantwoorden aan de veiligheidseisen van de UEFA. Wie de zaak over twee weken niet voor elkaar heeft, zal achter gesloten deuren moeten spelen.

Italiaanse politieagenten dragen de kist van collega Filippo Raciti tijdens diens begrafenis. De 38-jarige agent werd vrijdag op Sicilië gedood tijdens voetbalrellen na een wedstrijd tussen Catania en Palermo. (AP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden