Opinie

Afscheid van een helemaal-niets-generatie

Toen de zon nog scheen: In maart van dit presenteerde de Nevobo Edwin Benne als opvolger. Bert Goedkoop, technisch directeur van de Nevobo, Henk Jan Held, Edwin Benne en Nevobo-directeur Marcel Sturkenboom (vlnr). Beeld anp

Onder leiding van de vorig jaar opgestapte Peter Blangé wisten de Nederlandse volleyballers zich niet te kwalificeren voor de Spelen van Peking én het WK. Een dieptepunt werd bereikt toen de ploeg in september 2010 door het modale Estland van het EK-podium werd geduwd. Het kon nog erger.

Met de onervaren Edwin Benne als bondscoach zette de nationale ploeg zichzelf voor schut door in de pre-olympische kwalificatie (pre-okt) zelfs van Kroatië, de nummer 59 van de wereld, te verliezen. Geen WK, geen EK en weer geen Spelen; de reeds als net-niet-lichting ontmaskerde volleyballers mogen nu definitief worden afgeschreven als een helemaal-niets-generatie.

Op weg naar Peking reikte het team van oud-spelverdeler Blangé nog tot de halve finales van het Europese kwalificatietoernooi, waarin het topland Servië te sterk was. Nu acteert Nederland op het niveau van de Spring Cup in de jaren tachtig, voordat de familie Selinger van volleybal een topsport maakte.

Het was al veelzeggend dat Nederland moest buigen voor Finland, de nummer acht van het vorige EK. Maar zelfs een simpel ploegje als Kroatië met welgeteld één vedette, hardhitter Omrcen, wist een 2-0-achterstand tegen het Nederlandse team te repareren. Het was niet alleen pijnlijk om te zien hoe de volleyballers wederom onder de druk bezweken. De chaos in het veld verried een gebrekkige voorbereiding, waardoor elke structuur ontbrak.

Na vier gemiste matchpoints demonstreerden de Nederlandse volleyballers het toppunt van klungelen in de verlenging van de vierde set tegen Kroatië. Op 34-33 kwam eerst de pass niet aan bij spelverdeler Nimir Abdelaziz, die vervolgens een onmogelijke set-up afleverde bij Jeroen Trommel. De invaller liep zo ongeveer door de netpaal heen, waardoor de Kroaten een beslissende vijfde set afdwongen: 35-33.

De apotheose liet zich raden. Alleen Horstink wist de zwak passende Kroaten te pijnigen met zijn opslag. De anderen serveerden zo beroerd dat in de slotfase van de vierde set maar liefst vier servicefouten op rij konden worden genoteerd. Coach Benne gokte vergeefs op het blok en de service van de jonge Abdelaziz.

Maar die mist de ervaring om als spelverdeler de juiste strategie te bepalen. Zo werden de middenaanvallers slechts 14 keer aangespeeld in vijf sets, waardoor het Nederlandse spel statisch en voorspelbaar werd.

Natuurlijk was allang bekend dat deze ploeg niets te zoeken heeft op de Spelen van Londen. In dat opzicht was het onbegrijpelijk dat Benne opnieuw een beroep deed op spelers, die al eerder hadden gefaald of reeds afscheid hadden genomen van het nationale team.

De knieval voor de geblesseerde Kooy, die de selectie deze zomer nog hooghartig de rug had toegekeerd, leverde niets op. En de openhartige Horstink liet al voor het pre-okt weten dat spelen voor het Nederlandse team hem zeker tienduizend euro had gekost. De aanvaller van het Italiaanse Sisley Belluno is na het echec in Kroatië vast niet te verleiden tot verplichte nummers als de EK-kwalificatie en de European League.

Met terugwerkende kracht rechtvaardigden de volleyballers het omstreden besluit van technisch directeur Bert Goedkoop om Nederland uit de World League te halen. Twee bondscoaches (Blangé en Selinger) en directeur Sturkenboom werden ontslagen om het tij te keren.

Nu moet de stuurloze Nevobo eerst zelf worden gereanimeerd alvorens een nieuw beleid te kunnen ontwikkelen. Goedkoop, die bij het pre-okt tot woede van de speelsters pontificaal de plaats innam van Selinger, lijkt te veel krediet te hebben verspeeld om de regie te voeren.

Een rigide koers zal moeten worden gevolgd om het volleybal, vijftien jaar na de gouden medaille in Atlanta, een nieuwe impuls te geven. Als icoon van die ploeg mag jeugdcoach Ron Zwerver nu de toppers van de toekomst opleiden. En Benne heeft voldoende argumenten om zijn selectie ingrijpend te saneren, voor wie het nog interesseert.

Volleybal is allang geen A-merk meer, ook niet bij de vrouwen, die ondanks hun afgang op het pre-okt in Kroatië, nog een olympische herkansing krijgen. Wie niet overtuigd is, moet een potje in de A-League bekijken. Zaalvolleybal sterft een zachte dood en een wedergeboorte is niet voor 2020 te verwachten. Tot die tijd is radiostilte gepast.

Dick Kooy. Beeld anp
Beeld anp
Peter Blangé. Beeld anp
Dick Kooy smasht de bal langs de Portugees Tiago Violas tijdens een EK-kwalificatiewedstrijd in 2010. Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.