Afrikanen verpulveren wereldrecords aan lopende band Kipketer opnieuw sneller op 800 meter

Het record dat Sebastian Coe in 1981 op de 800 meter (1.41.73) vestigde, hield liefst zestien jaar stand. Sinds Wilson Kipketer het op 7 juli 1997 in Stockholm evenaarde, is het echter snel gegaan....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De Weltklasse van Zürich op 13 augustus jongstleden werd na afloop 'een van de mooiste atletiek-avonden uit de geschiedenis' genoemd. Er werden drie wereldrecords bij de mannen (Kipketer: 800 meter, Kipketer II: 3000 meter steeple en Gebreselassie: 5000 meter) gevestigd.

Nog geen twee weken verder, of deze drie records zijn al weer verleden tijd. In Brussel snelde Daniel Komen vrijdag naar een nieuwe tijd op de 5000 meter, in Keulen brak Kipketer gisteren zijn eigen record op de 800 meter en snelde de Kenyaan Bernard Barmasai naar een nieuwe mondiale tijd op de 3000 meter steeple (7.55.72).

Met de opzienbarende recordrace op de 10.000 meter van Paul Tergat in Brussel staat de teller deze hete nazomer op zeven wereldrecords binnen elf dagen. En de koek hoeft nog niet op te zijn: Morgen volgt nog de finale van de Golden Four-wedstrijden in Berlijn.

Wilson Kipketer (24) wordt dit jaar ongetwijfeld 'atleet van het jaar', al worden Daniel Komen ook de nodige kansen toegedicht. Maar laatstgenoemde wordt nog wel eens geklopt (door Haile Gebreselassie bijvoorbeeld in Zürich; de wraak kwam vrijdag overigens al in Brussel). Kipketer is simpelweg van een andere planeet. Hij verloor dit jaar nog geen enkele wedstrijd, werd in maart wereldkampioen indoor in Parijs en was ook in de Griekse buitenlucht begin deze maand de beste van de wereld.

Kipketer had in Keulen de 21ste Ivo van Damme-Memorial van vrijdag al niet meer in de benen. In Brussel liep hij 1.42.20, de vijfde tijd ooit (voor de statistici: alleen Kipketer zelf tweemaal, Sebastian Coe en Joaquim Cruz waren sneller). In Keulen liep hij gisteren op een hete zondagmiddag ruim een seconde vlugger dan in Brussel. Hij eindigde in 1.41.11.

In het Letzigrund-stadion van Zürich werd Kipketer gegangmaakt door Josef Tengelei. De eerste 400 meter kwam het tweetal door in een ongelooflijke 48.10 en werd de eindtijd 1.41.24. In Keulen was de Kenyaan David Kiptoo haas van dienst. De eerste 400 meter gingen in exact 49 seconden. Toch was de Keulse eindtijd sneller dan die van Zürich.

In Zwitserland moest Kipketer het na de eerste ronde alleen doen, in Keulen had hij tot 600 meter gezelschap van Patrick Konchellah, die getraind wordt door de Nederlander Paul Wernert. Daarna snelde 'Kip' alleen op de finish af. Konchellah werd tweede in 1.42.98, de Zuid-Afrikaan Hezekiel Sepeng derde (1.43.19).

Kipketer had vooraf geen plannen gehad om zijn eigen wereldrecord te breken. 'Het gejuich van het publiek deed me echter wel wat. Ze wilden een record, dus deed ik mijn best. Zelf denk ik niet meteen aan wereldrecords. Maar als er dan toch een record volgt: ook goed. Maar de meeste voldoening volgt als ik mijn persoonlijke records breek.'

Dat die persoonlijke records tegenwoordig ook wereldrecords zijn, is mooi meegenomen. Met zijn eerste rondje van Zürich, plus dat tweede snellere rondje van Keulen zou de Deense atleet een nog snellere tijd kunnen neerzetten. Insiders verwachten dat Kipketer - Kenyaans voor geboren op de veranda - 'in de 1.40' kan lopen.

De Deense Kenyaan, die sinds 'een wedstrijd ergens in 1995' niet meer verloren heeft, tilt niet zo zwaar aan tijden. 'Misschien zou ik sneller kunnen lopen, maar ik ben geen machine bij wie je het gaspedaal maar in hoeft te drukken. Eigenlijk ben ik meer geïnteresseerd in het lopen op zich, dan in het winnen en de competitie.'

De atleet die door de Pool Nowak getraind wordt, loopt dit seizoen alleen nog de Grand-Prix-finale in het Japanse Fukuoka, volgende maand, waar hij één van de kanshebbers is voor de hoofdprijs van 250 duizend dollar. Gisteren verdiende hij met zijn nieuwe record opnieuw ruim honderdduizend gulden. Hij neemt nu even gas terug en zal dus morgen ook niet in Berlijn aan de start verschijnen.

Kipketer mag nu Deen zijn, in Kenya wordt hij nog altijd als een van hen beschouwd. De atleten uit het Afrikaanse land beleven een glorieuze maand, met zes van de zeven wereldrecords van de laatste maand achter hun naam, incluis dan die twee met een Deense achtergrond. Het zevende wereldrecord, dat op de 5000 meter, stond even op naam van de Ethiopiër Haile Gebreselassie, de grote verliezer van 'Brussel'.

Een van de Kenyaanse wereldrecordhouders, Wilson 'Boit' Kipketer II, (óók wereldkampioen in Athene, geen familie van I) was gisteren in Keulen niet aanwezig. Hij was ziek en zag een landgenoot zijn kersverse steeple-record van Zürich (7.59.08) met meer dan drie seconden breken. Bernard Barmasai (brons in Athene) snelde samen met Moses Kiptanui op de finish af en was net iets sneller (7.55.72).

Kiptanui, die als eerste de laatste horde nam, was achteraf niet teleurgesteld. 'Ik bleef met 7.56.16 ook binnen het oude wereldrecord en hielp Bernard aan zijn eindtijd. Daar kan ik best mee leven. Bovendien, er kan op de steeple en ook de 10.000 meter nóg sneller gelopen worden. Het is allemaal nog niet voorbij', aldus de opgewekte aartsvader van de Kenyaanse steeple.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden