Afgang dwingt hockeyers tot bezinning

Zelfs negen strafcorners waren voor het Nederlandse Hockeyteam vrijdag niet voldoende om het verschil te maken met de Engelsen. Het werd een 2-1-nederlaag.

Robèrt Misset

De afstraffing door Spanje bleek geen incident. Na de 2-1-nederlaag tegen Engeland rest coach Michel van den Heuvel slechts een nieuw duel met Spanje om het brons. Meer dan een troostprijs valt er niet te halen voor een ploeg, die twee jaar geleden onder leiding van Roelant Oltmans nog de Europese titel veroverde.

Zelfs negen strafcorners waren voor het Nederlandse team vrijdag niet voldoende om het verschil te maken met de Engelsen. Bondscoach Jason Lee herinnerde zich nog al te goed hoe zijn ploeg vier jaar geleden bij het EK ontsnapte aan degradatie. ‘Toen stonden we tegen Schotland met 4-2 achter, nu hebben we tegen Duitsland met 4-2 voorgestaan en konden we zelfs Nederland verslaan. Wij leven in een andere wereld.’

Zijn moeder had het in een sms al voorspeld. ‘Zorg dat je Taekema afstopt en je staat in de finale.’ Lee, lachend: ‘Ik raad jullie niet aan om met mijn moeder over hockey te praten, maar ze had wel gelijk.’

Nederland - Engeland zou een confrontatie worden tussen twee strafcornerspecialisten, die hun kunsten allebei in de Nederlandse hoofdklasse vertonen. Taeke Taekema mocht maar liefst negen keer aanleggen en scoorde slechts één keer. Eens te meer leunden de hockeyers te nadrukkelijk op de corner van Taekema, die echter wanhopig naar zijn ritme zocht.

Volgens libero Van der Horst, de vaste stopper in de nationale ploeg, spatte de door Derikx aangeschoven bal twee keer door een oneffenheid op het veld van zijn stick. Vijf maal onderscheidde de Engelse keeper James Fair zich met sublieme reflexen. ‘Kwestie van de videobeelden goed analyseren’, sprak hij, grijnzend.

Pas bij de negende poging van Taekema moest Fair zich gewonnen geven. Dit keer mikte de verdediger de bal rechts van de Engelse doelman. Van den Heuvel besefte meteen dat het te lang geduurd had alvorens zijn ploeg de 1-0-achterstand had gerepareerd. Met een prachtige backhand had Tindall een Britse trend bevestigd. Zij komen eenvoudiger aan hun veldgoals dan het wederom stroef spelende Nederlandse team.

HGC-schutter Ashley Jackson kreeg slechts één kans om zijn specialiteit te tonen en zag zijn push gestopt door teamgenoot Guus Vogels. Engeland had vrijdag ook geen strafcorners nodig om voor het eerst sinds 1987 weer een EK-finale te bereiken.

Met een tip-in maakte Jackson in de tweede verlenging – met nog 47 seconden op de klok – het belangrijkste doelpunt in zijn carrière, de gouden treffer die volgens bondscoach Lee de veranderde psyche bij de Engelsen illustreerde.

De wijze waarop Jackson zijn team naar een historische finale loodste, was typerend voor de gemoedstoestand van de Nederlandse hockeyers. Toen de dominantie in het tweede bedrijf niet kon worden verzilverd, overheerste de behoudzucht in het naspel.

Volgens coach Van den Heuvel vloeiden de krachten weg bij zijn spelers. Het was ook zichtbaar dat de angst voor een Britse counter in de benen sloeg. Na een gemiste kans bleef Jackson op zijn hurken in de cirkel zitten, bij de herkansing sloeg hij genadeloos toe.

Van een bondscoach die zijn debuut zo ziet mislukken, zou een deemoedige knieval mogen worden verwacht. Maar voor enige zelfkritiek was geen plaats in de analyse van Van den Heuvel, die geforceerd blijft volhouden dat hij een ‘ploeg in opbouw’ begeleidt. Zelfs Ties Kruize, bestuurslid technische zaken, moet lachen om die merkwaardige interpretatie.

Ondanks het afscheid van aanvoerder Delmee na de Spelen van Peking – volgens Van den Heuvel ‘het geweten van de ploeg’ is de ervaren selectie goed voor ruim 1800 interlands. De enige ploeg in opbouw op het EK is Duitsland, dat zich door een 2-1 zege op Spanje wél plaatste voor de finale.

Van de door Van den Heuvel beloofde modernisering en dynamiek is weinig te bespeuren in het Nederlandse spel. Het middenveld functioneert niet en aanvoerder De Nooijer voedt de eeuwige discussie over zijn ideale positie. In de spits lijkt de recordinternational minder invloed te hebben dan als middenvelder.

Misschien is het tijd voor een grondige renovatie. Deze ploeg zal geen hoofdrol spelen op het WK in 2010, laat staan op de Spelen van Londen. Gepikeerd wees Van den Heuvel de suggestie om drastisch te verjongen van de hand. De vraag of zijn spelers niet te gelaten hadden gereageerd op de afgang tegen Engeland noemde hij zelfs ‘beledigend’.

Maar als Van den Heuvel in de spiegel kijkt, ziet hij een coach die krampachtig vasthoudt aan een generatie die over zijn hoogtepunt heen is. En de hockeybond zal vermoedelijk wél concluderen dat de mannen en hun nieuwe trainer hebben gefaald op het EK.

Hockey (Martijn Beekman) Beeld
Hockey (Martijn Beekman)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden