Affiches kunnen allemaal in de prullenbak

Bijna alle toptennissers mijden het toernooi in Rotterdam. 'Ze klagen over vermoeidheid en straks zie je ze allemaal weer terug in Dubai', zegt de geblesseerde Sjeng Schalken....

Van onze verslaggever Robèrt Misset

De affiches kunnen worden verscheurd en de reclamespotjes moeten uit deether worden gehaald. Van het aanvankelijk ijzersterke deelnemersveld inhet ABN Amro World Tennis Tournament is na de afmelding van maar liefsttwaalf topspelers niets meer over.

Zondagmiddag viel op de radio nog de volgende reclame met RichardKrajicek te beluisteren: toptennis in Rotterdam met Nadal, Ljubicic,Baghdatis en Schalken. En vergeet de Rotterdamse inbreng niet Richard, zeieen olijke Raemon Sluiter.

Op dat moment was die informatie al voor de helft achterhaald. Ljubicichad vrijdagavond al afgezegd voor het toernooi in Rotterdam, Baghdatis enSchalken trokken zich zondag na de training terug. Gisteravond volgde degrootste deceptie voor toernooi-directeur Krajicek. Ook de als eerstegeplaatste Nadal achtte zich niet in staat om te spelen in sportpaleisAhoy'.

De voorverkoop voor het toernooi was beter geweest dan ooit. Geenwonder, want vorige maand kon Krajicek nog pronken met de komst van Federeren Nadal, de nummers een en twee van de wereld. Het Russische fenomeenSafin zou naar Rotterdam komen en met Davidenko, Ljubicic en Ferrer zoudenin Rotterdam nog eens drie spelers uit de toptien hun opwachting maken.

Het Nederlandse publiek kent Davidenko nu tenminste van zijn optredenin de Davis Cup. Maar wie is David Ferrer? Een leuke quizvraag voor de ruim100 duizend toeschouwers, die van plan waren om - al dan niet opuitnodiging van de hoofdsponsor of hun eigen bedrijf - een dagje Rotterdamte doen.

Hoe de directie van ABN Amro denkt over het komende toernooi laat zichraden. 'Maar de evaluatie volgt pas na het toernooi', zei Krajicek. Hijhoudt in elk geval miljoenen euro's aan startgeld over, al was dat niet debedoeling.

Elke dag weer met een rood potlood een deelnemer wegstrepen; het wasvoor Krajicek om gek van te worden. En de loting hielp ook al niet mee. Departij Tim Henman - Thomas Johansson, twee voormalige finalisten inRotterdam, zou wederom een aardige finale kunnen zijn. Maar de Brit en deZweed treffen elkaar al in de eerste ronde.

De directeur verschijnt nog net niet in korte broek op de baan, al hadKrajicek nu wellicht niet misstaan als speler. 'Het is pure overmacht', zeihij gisteravond op een ingelaste persconferentie, waar Nadal beleefdvertelde over een spierblessure aan zijn bovenbeen. Krajicek had de buivrijdag al zien hangen. 'Nadal heeft verloren in Marseille, ik moet hemeerst zien in Rotterdam.'

De soap was in volle gang. Krajicek: 'Ik durfde op een gegeven momentmijn e-mail niet meer te lezen. Mijn contactpersoon bij de ATP gebruikteals afgekort mailadres gae. Elke keer als ik gae zag verschijnen inoutlook, wist ik genoeg. Weer een afmelding.'

Twaalf keer verscheen gae in het scherm bij Krajicek, al bracht Schalkenhet ook voor hem frustrerende bericht mondeling over. De reeks aanbedankjes heeft niet alleen de status van het tot vorig jaar best bezochteindoortoernooi ter wereld ondermijnd. Volgens Schalken hebben sommigespelers met hun afmelding voor 'Rotterdam' de tennissport in diskredietgebracht.

'Ik noem geen namen, je kunt ze zelf verzinnen', zegt Schalken. 'Maarik begrijp niet waarom sommige spelers Marseille verkiezen boven hetprestigieuze toernooi in Rotterdam, waar ook nog meer valt te verdienen.Marseille wordt gespeeld vlak na de Davis Cup. De toppers hadden dan eenweekje rust kunnen nemen. Nu klagen ze over vermoeidheid en straks zie jeze allemaal weer terug op het toernooi in Dubai.'

Toernooi-directeur Krajicek acht het voor de toekomst van 'Rotterdam'echter van levensbelang dat ook het evenement in Marseille een sterkebezetting kent. 'Tennissers spelen graag een circuitje', aldus Krajicek.'Het indoorcircuit in februari bestaat in feite alleen nog uit Marseilleen Rotterdam. We zijn min of meer van elkaar afhankelijk. Topspelers komenniet voor één toernooi naar Europa.'

De blessuregolf in Rotterdam zal de Association Tennis Professionals(ATP) definitief de ogen hebben geopend. De nieuwe topman De Villiers heeftal aangekondigd dat de kalender zal worden ingekrompen om overbelasting tevoorkomen. Voor 2007 staat het programma al vast - en blijft alles bij hetoude - in 2008 zullen toernooien moeten verdwijnen.

Krajicek zegt zich nog geen zorgen te maken over de toekomst van hetevenement. Maar hij zal in maart in Key Biscayne wel de ATP-vergaderingbezoeken om de nieuwe plannen te vernemen. Krajicek kan de stemming welvoorspellen. 'Iedereen pleit voor veranderingen, behalve als het zijn eigentoernooi betreft.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden