Affaire Lars Boom toch ook smet op wielersport

De Tourorganisatie wees naar de internationale wielrenunie. Die zei niet anders te kunnen dan het reglement van het internationale dopingagentschap te volgen. En de Astana-ploeg schaarde zich op zijn beurt pal achter zijn eigen renner.

Beeld ANP

Er was niemand die Lars Boom ervan kon weerhouden om aan de Ronde van Frankrijk te beginnen. En nog altijd is er geen overeenstemming of dat wel of niet had gemoeten. De lage cortisolwaarde die vrijdag bij de Nederlander werd aangetroffen, toont vooral de lacunes in de dopingregels aan, juist op momenten dat de sport behoefte heeft aan een eensluidend oordeel.

Bij zijn ploeg wisten ze het antwoord wel. Volgens teamarts Joost De Maeseneer duidt niets erop dat er iets mis is met de gezondheid van Boom, hoewel een lage cortisolwaarde wel in die richting wijst. De Belg kondigde voor de zekerheid extra controles bij zijn renners aan. Net als Boom was hij verrast door het resultaat dat L'Equipe vrijdagavond laat naar buiten bracht.

Met het bericht van de huiskrant van de Tour was de boot aan. De regels van de Mouvement Pour un Cyclisme Crédible schrijven voor dat ploegen een renner met een verlaagde cortisolwaarde acht dagen aan de kant houden. Boom wordt niet verdacht van het gebruik van een verboden middel en voert het gebruik van zijn astmapuffer als verklaring aan. Na zijn 23ste plaats in de proloog door Utrecht zei hij dat de onrust zijn voorbereiding had beïnvloed.

Als lid van de zelfverklaarde geloofwaardigheidsbeweging van het wielrennen moest Astana wel in actie komen. Maar teambaas Aleksandr Vinokoerov piekerde er niet over om maar met acht man aan de ronde te beginnen. Zijn belangrijkste troef, Vincenzo Nibali, kan zijn ploegmaats goed gebruiken om de achterstand op Froome en Contador in te lopen. Dat het Astana zijn plaats in de MPCC kost, heeft Vinokoerov er graag voor over.

Alsof er in het wielrennen nog enig krediet over is van de bonte verzameling van eerste en tweederangsploegen, zal de Kazach hebben gedacht. Vorige maand nog stapte het Nederlandse Lotto-Jumbo uit de MPCC, nadat de Nieuw-Zeelandse renner Bennett ten onrechte acht dagen aan de kant was gehouden vanwege een laag cortisolgehalte. De ploeg had dat ook al eens met Theo Bos gedaan.

Uit metingen van de ploeg bleek dat de cortisoltest van de MPCC rammelde. De suggestie om op een andere manier op cortisol te controleren, sloegen de Fransen in de wind. Zo stelde teambaas Richard Plugge voor om niet alleen 's ochtends te testen, om zo vals positieve gevallen te voorkomen. Toen hij hoorde dat het onderwerp pas op z'n vroegst in oktober bij de jaarlijkse MPCC-vergadering op tafel komt, trok hij zijn ploeg terug.

Lars Boom fietst de finish over, afgelopen zaterdag in Utrecht.Beeld epa

De reactie van Astana komt het toch al niet onbevlekte imago van de ploeg niet ten goede. Het team stelde na een reeks dopinggevallen zijn WorldTourlicentie ternauwernood veilig. Die is nodig om aan een Tour deel te nemen, hoewel de ronde een aantal wildcards verstrekt en Astana de winnaar van vorig jaar, Nibali, in zijn midden heeft.

Toch berokkende de onrust rond Boom de ploeg weinig schade. Dat kon niet worden gezegd van de MPCC, in de Tour van 2007 voorgesteld als een soort eliteclub voor Duitse en Franse ploegen die fel gekant zijn tegen doping. Bij de twee Duitse teams, Gerolsteiner en T-Mobile, bleek het gebruik van verboden middelen al snel wijdverbreid.

De geloofwaardigheid van de MPCC stond de laatste dagen opnieuw op het spel. De voor doping gestrafte Jörg Jacksche vatte het op Twitter bondig samen. 'Heeft ooit iemand geloofd dat de MPCC niet werd geleid door een stelletje hypocriete leugenaars die erop uit waren om de schuld van hun handen te wassen?', schreef de oud-renner.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden