ANALYSE

Advocaat als klankbord is een teken van armoe

Er is meer nodig dan tips van de 'kleine generaal' voor een trainer in nood.

Robert Misset
Dick Advocaat gaat technische staf Feyenoord ondersteunen. Beeld ANP
Dick Advocaat gaat technische staf Feyenoord ondersteunen.Beeld ANP

Dick Advocaat was nooit speler of trainer van Feyenoord, maar na een catastrofale serie van zeven nederlagen op rij moet de 68-jarige oud-bondscoach een toverstokje overhandigen aan de technische staf. De Haagse coach in ruste zal tot eind dit seizoen de dolende hoofdtrainer Giovanni van Bronckhorst ondersteunen. Advocaat kent 'Gio' nog uit zijn periode bij Glasgow Rangers, alweer 15 jaar geleden. Ze hebben een band, zegt Advocaat, op de website van Feyenoord.

Technisch directeur Martin van Geel had uiteraard voldoende argumenten om Van Bronckhorst weg te sturen, nu Feyenoord het lachertje van de eredivisie is geworden. Zeven keer achter elkaar verliezen in de competitie, een schamel punt uit de laatste acht duels; bij FC Den Bosch werd trainer René van Eck om minder de laan uitgestuurd.

Dick Advocaat. Beeld ANP
Dick Advocaat.Beeld ANP

Bekerfinale tegen AZ

Feyenoord klampt zich vast aan de KNVB-beker, de halve finale tegen AZ op 3 maart in de Kuip moet een treurig seizoen redden. Maar wie zegt dat Feyenoord het opgebloeide AZ opzij zet om vervolgens in eigen huis de bekerfinale te winnen?

Niet alleen beleeft Feyenoord een historisch slechte reeks, de ploeg is onherkenbaar vanwege de voortdurend wisselende spelsystemen. Het verkrampte spel verraadt de hand van een coach in nood met te weinig bagage. De ploeg creëert nauwelijks kansen en kan niet verdedigen, de spelers missen vorm.

Dat mag de coach zich aanrekenen. In arren moede grijpt de Feyenoord-directie terug op het 'PSV-model' van 2014, toen Guus Hiddink tijdelijk als souffleur optrad voor Phillip Cocu. Een slimme actie, omdat Hiddink als voormalig PSV-coach kind aan huis was op trainingscomplex De Herdgang. Als erkend people's manager was het Hiddink wel toevertrouwd om prikkelende gesprekjes te voeren met de vedetten van PSV.

Giovanni van Bronckhorst ziet met lede ogen aan hoe zijn ploeg voor de zevende keer op rij een nederlaag moet incasseren. Beeld ANP
Giovanni van Bronckhorst ziet met lede ogen aan hoe zijn ploeg voor de zevende keer op rij een nederlaag moet incasseren.Beeld ANP

Teken van armoe

Het vrijwilligerswerk van Advocaat in de Kuip is eerder een teken van armoe. Hij heeft niet alleen geen binding met Feyenoord, zijn benoeming kan worden uitgelegd als een diskwalificatie van de huidige trainersstaf. De ervaren Jan Wouters was aangetrokken om als klankbord te dienen voor Van Bronckhorst, die van assistent meteen tot hoofdtrainer werd gepromoveerd. In die rol heeft Wouters geen meerwaarde, hij staat nu in feite met Van Bronckhorst onder curatele.

Van Bronckhorst mag slechts om politieke redenen aanblijven. Hij heeft als boegbeeld van de club veel krediet bij de achterban, die de directie verantwoordelijk stelt voor de huidige malaise. Technisch directeur Van Geel beseft dat hij met het ontslag van Van Bronckhorst tevens zijn eigen vonnis ondertekent. Hij koos immers voor een oud-international die - in tegenstelling tot zijn generatiegenoten De Boer en Cocu - zelfs geen jeugdteam heeft begeleid.

Jan Wouters. Beeld ANP
Jan Wouters.Beeld ANP

Aankoopbeleid

Ook het aankoopbeleid van Van Geel voor dit seizoen staat ter discussie. Elia begon aardig, maar is ver teruggezakt. Van der Heijden flopte in het hart van de defensie, Botteghin blijkt een stramme, trage verdediger, Vejinovic een fletse spelverdeler. Gustafson is als schaduwspits uit beeld verdwenen. Aanvoerder Kuijt zal zich hebben afgevraagd, waarom hij naar zijn oude liefde is teruggekeerd.

Van Geel en algemeen directeur Eric Gudde hebben Feyenoord met succes door een harde sanering geloodst. De florerende jeugdopleiding heeft de club in die donkere periode overeind gehouden. Nu is meer nodig dan de adviezen van een 'kleine generaal' voor een radeloze trainer.

Een nieuwe revolutie in Rotterdam-Zuid lijkt noodzakelijk om het verval te stoppen. Tot die tijd blijft een landstitel voor Feyenoord nog zeldzamer dan de Elfstedentocht.

Martin van Geel. Beeld ANP
Martin van Geel.Beeld ANP

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden