Adriaanse moet AZ de weg naar boven wijzen

Co Adriaanse verstopte zich achter de gordijnen; hij vertoefde in zijn huis in Frankrijk; hij had het voetbal de rug toegekeerd; hij kon het in zijn ogen onterechte ontslag bij Ajax niet verwerken....

Van onze verslaggever Willem Vissers

Adriaanse en Van Geel waren al eens een koppel bij Willem II, dat onder Adriaanse in 1999 tweede werd achter Feyenoord en de Champions League haalde. Adriaanse maakte naam door zijn onorthodoxe aanpak: hard trainen, een ijzeren discipline tonen waarin het collectief altijd belangrijker was dan het individu. Hij had ook oog voor de schoonheid van het spel, voor de aanval, soms tot in het naïeve toe. En hij was rechtlijniger dan Louis van Gaal, gaf hij eens toe.

Directeur Kales zag in de Amsterdammer de trainer die de sportieve sanering bij Ajax moest doorvoeren, een hels karwei dat in feite nog altijd niet is afgerond door een overschot aan spelers. Adriaanse strandde in zijn tweede seizoen. Van Eijden en Beenhakker, nieuwe directeuren met nieuwe bezems, pruimden hem niet. De topspelers voelden zich behandeld als kinderen, Adriaanse deed smalend over Ajax-icoon Van Basten, het publiek had genoeg van bescheiden prognoses.

En dus spatte de jeugddroom eind november 2001 uiteen en verdween die opvallende, soms ook humoristische man uit het voetbal, verbitterd als hij was door de volgens hem schandelijke behandeling door Ajax en de media.

Bijna een jaar later zegt Martin van Geel: Wij bij AZ vinden dat Co de man is met wie we de weg naar boven kunnen inslaan.' AZ, dat een nieuw stadion bouwt, wil hogerop. Want AZ, zo is de opvatting in Alkmaar, presteert beneden zijn kunnen. Dirk Scheringa, de ijdele, steenrijke voorzitter, is goed van betalen. Hij legde spelers voor jaren vast: Wijker, Buskermolen, Moens, Van Galen.

Het goede, rijkbeloonde Alkmaarse leven dooft de motivatie, zo is de gedachte. Een van de vorige trainers, Gerard van der Lem, zei vorig jaar in De Volkskrant: 'Bij AZ heb ik in de rust wel eens gevraagd: waarom voetbal je nou? Ik zie geen plezier.'

Ook de woensdag opzij geschoven Van Stee ergerde zich een ongeluk aan spelers met een miljoenensalaris die in hun bolides het parkeerterrein oprijden, anderhalf uur een balletje naar elkaar schieten en weer huiswaarts keren. Het liefst zou hij ze definitief naar huis sturen, maar zo makkelijk gaat dat niet. Met Van Stee zelf schijnen de zaken overigens nog niet te zijn afgehandeld, waarmee AZ tegen afspraken in gaat.

Bij het aankoopbeleid hielden Van Stee en Scheringa zelfs rekening met het wat uitgebluste karakter van de selectie. Ze haalden spelers als Meerdink en De Cler, die nog met plezier voetballen.

Als Scheringa Adriaanse een vrijbrief geeft, zal hij koel saneren. Adriaanse werkt graag met volgzame, jonge spelers. Van Geel: 'We zullen kijken wie meegaat. Het is de bedoeling dat iedereen een eerlijke kans krijgt.'

En laat geen AZ-speler de illusie hebben dat Adriaanse een ander mens is geworden. Van Geel: 'Co Adriaanse zal nooit veranderen, met al zijn voor- en nadelen.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden