ADO wordt gewoon even kampioen Zuiderpark viert zege op Den Bosch

De algemeen directeur lacht wat ongemakkelijk. Ja, hij heeft het ook gehoord. Als hij prominente Hagenaars, oud-clubmensen en fans moet geloven wordt ADO Den Haag gewoon even kampioen....

Van onze medewerker Charles Bromet

Het is bijna rust in de eerste krachtmeting van het seizoen, gelijk een serieuze tegen het gedegradeerde FC Den Bosch. De ploeg van trainer Lex Schoenmaker - compagnon en rechterhand Rinus Israel zit thuis om te herstellen van een zware bypass-operatie - heeft nog niets noemenswaardigs laten zien als scheidsrechter Bossen op slag van rust een nogal dubieuze strafschop toekent na een lichte overtreding op Van der Laan.

Even staakt Langenbach zijn betoog. Wijd opengesperde ogen kijken priemend naar de strafschopstip. Als Van der Laan het presentje een fractie later zelf verzilvert, volgt een brede grijns. Den Haag gaat rusten met een 1-0 voorsprong en Langenbach incasseert schouderklopjes en veelbetekenende blikken van leden van de business-club.

Een oud-bestuurslid van die groep gefortuneerden, Ton Smit, was deze week het meest uitgesproken in zijn oordeel over ADO's kansen. 'Als de club lager dan de eerste plaats eindigt, heeft het in mijn ogen gefaald', liet hij in de Haagsche Courant optekenen.

Langenbach voelt zich opnieuw geroepen deze prognoses te relativeren. 'We moeten uitkijken dat we niet al te hoge verwachtingen kweken. Dit is een club die, toen ik hier kwam, nog in de onderste regionen van de eerste divisie speelde. En nu zouden wij ineens kampioen moeten worden? Dat lijkt mij niet reëel. Vorig jaar eindigden wij als vierde en deden mee in de nacompetitie. Laten wij nu dan maar inzetten op een plaats bij de eerste drie.'

Op basis van het voetbal dat zijn club op deze broeierige maandagavond laat zien in het Zuiderpark zijn de relativerende opmerkingen van de directeur zo gek nog niet. In het spel van ADO is, met name voor rust, weinig lijn te ontdekken. Van As, gekomen van NAC, verstuurt slechte passes. Van der Laan (ex-FC Twente) verliest de bal veelvuldig en spits Hofstede rent in de voorhoede moedeloos van hot naar her.

De aanhang fluit voorzichtig. Mede omdat Den Bosch wél geconcentreerd en met overleg speelt. Maar aanvaller Jansen mist al binnen tien minuten drie opgelegde kansen. Het blijkt een voorbode van het vervolg van een wedstrijd, waarin Den Bosch domineert, maar het overwicht niet weet om te zetten in doelpunten.

Den Haag reageert attent. Een andere aankoop, Stroeve, scoort kort na de rust 2-0. En als Castelen vlak voor tijd ook nog een derde doelpunt weet te produceren, waant de aanhang zich al echt kampioen. De tegentreffer van Jansen, in blessuretijd uit een strafschop, kan de pret onder de supporters niet drukken. Ze hebben het al gezongen en dragen de tekst met trots op de borst. Slimme actie van de sponsor: t-shirts met de tekst 'ADO = favoriet' laten drukken en die dan gratis onder de aanhang verspreiden.

Dat weten ze wel te waarderen op midden-noord, het domein van de harde kern. Deze avond houden ze zich koest. Ze worden dan ook in de gaten gehouden door bewakingscamera's en moeten een vangnet voor hun snufferd dulden. Het zijn opgelegde maatregelen van burgemeester Deetman, die de vervelende incidenten in het Zuiderpark spuugzat was.

Oorzaak: tijdens het nacompetitie-duel tegen FC Volendam daalde een regen aan aanstekers neer op de grensrechter na een vroege achterstand. Het is een veel voorkomend tafereel bij thuiswedstrijden, waarin het scoreverloop niet meezit. Langenbach: 'Maar laten we ophouden dat soort dingen steeds uit te lichten. Het waren trouwens niet alleen de jongens van midden-noord. Ook andere tribunes deden mee.

'Ik geef toe dat het vervelende excessen zijn, maar we doen er als club alles aan om te voorkomen dat die dingen zich herhalen. Ik zal het je sterker vertellen: van het geld dat wij in de beveiliging van het stadion hebben gestoken, hadden wij zeker een kampioenselftal kunnen formeren.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden