reconstructie

ADO Gado Den Haag

Het geduld van eigenaar Mark van der Kallen is beloond: de Chinese overname van ADO Den Haag krijgt zijn beslag. 'Je weet nooit precies van wie het geld komt.'

Supporters van Vitesse, dat in Russische handen is, jennen ADO-supporters tijdens Vitesse - ADO, oktober 2014. Beeld Joep Leenen / ANP

Februari 2014: tijd voor iets nieuws

Al een tijdje wil Mark van der Kallen af van zijn 98 procent aandelen ADO Den Haag. In het begin vond hij het nog een uitdaging om van een club die jarenlang rode cijfers had geschreven een stabiele, winstgevende onderneming te maken. Maar nu dat is gelukt is de lol er wel vanaf. Het is tijd voor iets nieuws.

Jan-Hermen de Bruijn weet dat. De Bruijn is ADO-fan en hoofdredacteur van ELF Voetbal Magazine. Hij beschikt over een groot netwerk. Via Chun Li, een Chinese ondernemer uit Den Haag, komt hij in contact met Hui Wang, directeur van sportmarketingbedrijf United Vansen.

Wang is op zoek naar een club in Italië of Spanje om die in China te vermarkten, maar als hij het verhaal van Li en De Bruijn hoort, wil hij wel praten met Van der Kallen. De Bruijn informeert Van der Kallen dat er een partij is die geïnteresseerd is in zijn aandelen. 'Er is alleen wel een ding', zegt De Bruijn. 'Ze komen uit China.' Van der Kallen begint hard te lachen. 'Wat maakt mij dat uit?', zegt hij. 'Half Nederland is al van de Chinezen.'

Maart 2014: Hui Wang is geen boef

Het klikt tussen Wang en Van der Kallen. Als ondernemer snapt hij de Chinees. United Vansen haalt grote Europese clubs naar China, Real Madrid bijvoorbeeld. Stel nou eens dat Wang die in Peking tegen ADO Den Haag laat spelen. Dan kennen al die Chinezen straks niet alleen Real Madrid, maar ook die groen-gele club uit Nederland. Hoe bekender ADO Den Haag wordt in China met zijn grote afzetmarkt, hoe meer geld er aan de club te verdienen valt op het gebied van tv-rechten, merchan-dising en sponsoring.

Natuurlijk is het Van der Kallen weleens door zijn hoofd geschoten dat Wang ADO Den Haag voor heel andere dingen zou kunnen gebruiken. Heb je een club eenmaal in bezit, kun je makkelijker mensen beïnvloeden. Zoals de Chinese zakenman Ye bij Lierse probeerde. Of de Chinees Mao bij Atlético Clube de Portugal.

Maar als Van der Kallen Wang goed in zijn ogen kijkt, gelooft hij niet dat er een boef tegenover hem zit. En zie je het al voor je: Wang die tegen Henk Fraser zegt dat hij opzettelijk moet verliezen? En dan heb je ook nog de directie, de Raad van Commissarissen en de gemeente Den Haag als toezichthouders. Bestaat niet dat Wang kwade bedoelingen heeft. De onderhandelingen lopen vlotjes. Na twee dagen is er op 30 maart al een 'handshake' over de totale deal.

Juni 2014: kijken met de bril van morgen

Half juni tekenen Wang en Van der Kallen het voor-lopig koopcontract. De deal komt in de publiciteit, omdat de gemeente - als houder van een prioriteitsaandeel - moet worden ingelicht. En dat is nu juist wat Van der Kallen liever niet wil, publiciteit. Bijna elke dag belt er wel een journalist met de vraag of het geld al is gestort.

In de zomer organiseert United Vansen de Franse Supercup in China. Paris Saint-Germain wint met 2-0 van Guingamp. Het Olympisch stadion in Peking blijft voor een derde leeg. Als de Chinezen niet eens afkomen op Zlatan Ibrahimovic, waarom zouden ze dan wel warmlopen voor ADO Den Haag? Maar Van der Kallen gaat niet mee in dat soort doemgedachten. Je moet juist alert zijn op mogelijkheden die anderen niet zien. Kijken met de bril van vandaag, noemt hij dat.

Bovendien heeft hij wel andere dingen om zich druk over te maken. De cultuurverschillen tussen China en Nederland bijvoorbeeld. Een contract heeft voor een Chinees niet de lading die het bij ons heeft, hoort hij van diverse kanten. Twee, drie keer goed uit eten gaan is voor een Chinees meer waard dan een simpele handtekening. Had hij dat maar eerder geweten.

Op 17 juli worden op het kantoor van de notaris de handtekeningen onder het definitieve contract gezet. Pas dan komt Wang met de mededeling dat de Chinese overheid nog haar goedkeuring aan de transactie moet geven. Dat gaat ongeveer twee maanden duren, begrijpt Van der Kallen. Hij voorziet geen problemen.

Onderwijl komt de eerste deadline van 31 augustus in zicht en is ADO Den Haag het mikpunt van spot bij voetbalfans. Gado Gado Den Haag wordt de club genoemd. En mascotte Storky kan maar beter zijn ooievaarspak verruilen voor dat van een pekingeend. Als ook de tweede deadline van 11 september verstrijkt, kan Van der Kallen er nauwelijks meer om lachen. Hij neemt een besluit: hoogste tijd om naar China te gaan.

November 2014: opnieuw houdt wang zich niet aan zijn belofte

United Vansen bestaat niet. Althans, dat beweerde De Telegraaf op 27 september. Als Van der Kallen samen met zijn vriend en medebestuurder Paul Beijersbergen op 7 november in Peking landt, is het eerste wat ze daarom doen naar het kantoor van United Vansen rijden. Daar nemen ze lachend foto's van elkaar.

Twee keer gaan ze uitgebreid uit eten met Wang. In het restaurant komen ze erachter waarom die niets van zich liet horen toen de deadlines verstreken: een Chinees verstopt zich liever dan dat hij publiekelijk gezichtsverlies lijdt.

Van der Kallen en Beijersbergen hebben een prima weekeinde. Vanwege de APEC-conferentie, met onder anderen Obama en Poetin, liggen alle fabrieken stil, waardoor van smog niets is te merken. Wang wijst lachend naar buiten, naar de staalblauwe lucht. 'APEC Blue', lacht hij. De Hagenezen lachen vrolijk mee.

De deal moet alleen nog wel even op papier worden gezet door beider advocaten. Dat duurt hooguit twee weken, verwachten ze. Een formaliteit. Maar opnieuw houdt Wang zich niet aan de belofte te betalen. Er moet iets anders aan de hand zijn, vermoedt Van der Kallen. Dat blijkt te kloppen.

December 2014: zaken doen op z'n chinees

Er is discussie in het bestuur van United Vansen. Van der Kallen krijgt zijn vinger er niet achter, maar hij weet bijna zeker dat Wang zijn medeaandeelhouders opnieuw heeft moeten overtuigen van het belang van de overname. In elk geval is Wang dit keer wel eerlijk, dat waardeert hij.

Dat Wang eerst een deal sluit en daarna pas kijkt of er draagvlak voor is, vindt Van der Kallen niet vreemd. Soms moet een zakenman voor de troepen uit lopen en risico nemen. Bang dat de deal op drijfzand is gebaseerd, is hij niet. United Vansen is een kapitaalkrachtig bedrijf, tien keer kapitaalkrachtiger dan de investering in ADO Den Haag waard is. Die cijfers heeft hij zelf gezien.

Achter United Vansen zitten veel grote partijen. Guanxi, heet dat complexe relatienetwerk in China. 'Je weet nooit precies van wie het geld komt.' Nu de investeerders echt groen licht hebben gegeven voor de overname, lijkt er geen vuiltje meer aan de lucht. Wang is zelf op vakantie naar Canada.

Als hij terug is, maakt hij de zaak definitief rond, belooft hij. In de loop van januari staat het geld op de bankrekening van de notaris in Den Haag. Via de mail wenst Van der Kallen Wang fijne Kerstdagen.

Januari 2015: een nieuw verontrustend bericht

Er verschijnt een nieuw, tamelijk verontrustend bericht over Wang. Hij dreigt voor het gerecht te moeten verschijnen vanwege contractbreuk met een andere voetbalclub, het Chinese BIT FC, dat hij ook lekker zou hebben gemaakt met een miljoeneninvestering. Van der Kallen zucht nog maar eens. 'Als het allemaal niet doorgaat, staan er genoeg andere partijen klaar die ook willen onderhandelen over de aandelen. Het zou jammer zijn, maar dan begint het hele circus gewoon opnieuw.'

Zover komt het niet. Na maandenlang wachten komt op maandag 19 januari een groot deel van de Chinese miljoenen binnen. Terwijl interim-directeur Maarten Fontein in Peking met Wang de toekomst van de club bespreekt, kondigt ADO Den Haag voor eind januari een bijzondere aandeelhoudersvergadering aan.

De veelbesproken overname nadert zijn afronding, al wil Van der Kallen niets bevestigen. Hem boeit nog maar één ding: 'Het moment dat de notaris zegt: het geld is gestort en alle stukken zijn binnen.'

Terugkijkend heeft hij niet het idee dat de zaken hem uit de vingers zijn geglipt. 'Er zat niets in mijn handen, behalve een contract.' Wel had hij dingen anders moeten doen, erkent hij. Een bankgarantie vragen bijvoorbeeld, toen bleek dat er op de Chinese overheid gewacht moest worden.

Zich nog beter verdiepen in zakendoen met China. En het hele spel wat harder spelen. 'Maar goed, niet alles in het leven loopt nu eenmaal zoals je dat zou willen.'

Op zijn telefoon heeft hij een foto ontvangen die het goed doet op sociale media: een lachende Van der Kallen achter grote stapels bankbiljetten.

'Chinees geld eindelijk binnen', luidt onderschrift.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden