Achter de brommer van moeder Klöden
Andreas Klöden heet de nieuwe troef van Telekom. Tot voor enkele weken een anonymus, nu een van de kanshebbers voor de wielerkoers Luik-Bastenaken-Luik....
ANDREAS KLÖDEN is dé revelatie van het wielerseizoen. De 24-jarige Duitser, lid van de Telekom-formatie, won op imponerende wijze Parijs-Nice en de Ronde van Baskenland, vooral dankzij zijn talent voor het rijden tegen de klok.
'Bergop is hij ook niet mis', zegt Rabo-ploegleider Adri van Houwelingen. 'In Baskenland kregen we hem er in de bergen niet van af'. We staat hier voor Michael Boogerd, morgen een van de favorieten in de klassieker Luik-Bastenaken-Luik. De zwaarste en mooiste aller klassiekers vindt Boogerd, vorig jaar de nummer twee in deze koers.
De winnaar van 1999, Frank Vandenbroucke, is er morgen niet bij. De even talentvolle als dwarse Vandenbroucke zag zijn voorseizoen door tal van redenen de mist ingaan en is sinds het begin van deze week op trainingskamp in Californië. Boogerd heeft wel concurrentie te duchten van Jalabert, Rebellin, Casagrande, Bölts en misschien ook wel van een ploeggenoot van laatstgenoemde, een renner die tot voor enkele weken geleden als een anonymus in het profpeloton meefietste.
Wie kent Andreas Klöden?
Weinigen van de wielervolgers en als het aan de Telekom-leiding ligt blijft dat nog even zo. Woensdag in Charleroi, pal voor de start van de Waalse Pijl, laat ploegleider Rudy Pevenage weten dat Klöden de eerstvolgende dagen absoluut niet geïnterviewd kan worden. Mogelijk wil de ploegleiding eerst zelf achterhalen wie Andreas Klöden is.
Nog maar een half jaar geleden overwoog de Telekom-leiding (Walter Godefroot/Rudy Pevenage) Klöden uit het elitekorps te zetten en verder te laten 'rijpen' bij een Duitse satellietploeg. Klöden, net als kopman Ullrich Oost-Duitser van geboorte, kon aanvankelijk de hooggespannen verwachtingen absoluut niet waarmaken. Medio 1998 kwam hij bij Telekom in dienst en hij had nadien de grootste moeite zich staande te houden in het profpeloton.
Jacques Hanegraaf, manager van de Nederlandse Farm Frites-ploeg en voorheen werkzaam bij Telekom, herinnert zich nog goed hoe Klöden in zijn eerste jaar bij de profs in zak en as zat. 'In de slotetappe van de Ronde van Nederland zat hij al voor de bevoorrading in mijn auto. Helemaal kapot. Een zielig hoopje mens. Terwijl de koers nog moest beginnen.' Nee, dat Klöden zich zo sterk zou ontwikkelen was niet te voorzien, erkent Hanegraaf.
'Blijkt hij toch over die typische Duitse sportmentaliteit te beschikken. Ik heb veel met Duiters gewerkt en van hun gedrevenheid kunnen we hier nog wat leren. In het wielrennen draait heel veel om de moraal, hè?'
Als gezegd, ook de leiding van Telekom zelf heeft de afgelopen tijd moeite gehad met het inschatten van Klödens mogelijkheden. Nog na diens eindzege in Parijs-Nice trapte ploegleider Godefroot onmiddellijk op de rem toen er in Duitsland gejubeld werd dat er een nieuwe Ullrich was opgestaan. 'Klöden rijdt zeker de Tour niet, hij moet eerst maar eens verder rijpen.'
Nog geen maandje later heeft Godefroot zijn mening bijgesteld. In de Ronde van Baskenland maakte Klöden opnieuw grote indruk. In de afsluitende klimtijdrit van ruim acht kilometer reed hij een specialist als Jalabert op een halve minuut, Boogerd moest bijna de dubbele marge toegeven. Onmiddellijk werd Klöden door zijn ploegleiding in de kerngroep van dertien Tourrenners (negen mogen er starten) opgenomen.
Met het oog op de Tour werd Klödens koersprogramma snel aangepast. Met ingang van eind deze maand krijgt hij twee weken rust om vervolgens de Vredeskoers te rijden. Als kopman. Dat mag illustratief heten voor Klödens ontwikkeling: de Vredeskoers voert als vanouds door voormalig Oostblok-gebied, was enkele jaren geleden op sterven na dood en geldt nu weer als hét podium voor jong Duits talent.
Andreas Klöden werd op 22 juli 1975 in Oost-Berlijn geboren. Als peuter verhuisde hij naar Forst, aan de Duits/Poolse grens. Hij was dertien toen hij in de befaamde wielerschool van Dynamo Berlin werd opgenomen, waar ook de twee jaar oudere Jan Ullrich werd gekneed.
Sinds kort woont Klöden in Cottbus. Hij heeft voorts een kamer in Merdingen (Zwarte Woud), de woonplaats van Ullrich, en traint in die omgeving zijn klimwerk. Zijn specialiteit tijdrijden traint Klöden op de wielerbaan van Forst. Liefst achter de brommer, bestuurd door moeder Klöden.
Dit seizoen rijgt de Duitser plotseling het ene na het andere succes aaneen. Een kleine tegenslag liep hij woensdag op toen hij halverwege de Waalse Pijl ten val kwam. De verwondingen vielen mee maar de ploegleiding besloot hem onmiddellijk uit de koers te halen. Pevenage: 'Luik-Bastenaken-Luik staat voorop.'
'Klöden staat nu eigenlijk op het kruispunt van zijn carrière', zegt Jacques Hanegraaf, goed ingevoerd in de Duitse wielersport. 'Hij heeft nu veel succes en dan wordt er in Duitsland meteen geroepen dat er een nieuwe Ullrich is. Hij weet ook wel dat het geen feest blijft en dan gaat het er juist om hoe hij straks een mindere periode verwerkt.'
Hanegraaf vermoedt dat het met Andreas Klöden wel goed komt. Zoals hij sowieso een grote opbloei van het Duitse wielrennen voorziet. 'Er zijn nu die bekende verhaaltjes over hoe slecht Ullrich weer de winter is doorgekomen maar geloof mij nu maar: straks in de Tour staat hij er gewoon. Zabel is dit jaar super en zo kunnen we er nog wel een paar uit het Duitse kamp opnoemen.'
Hanegraaf doelt daarbij onder meer op Steffen Wesemann, afgelopen weken een van de uitblinkers in de Vlaamse klassiekers. 'Die jongen is al 29, was altijd een beetje een losbol, maar breekt nu door.' De Duitsers Jaksche en Honda komen er ook aan, weet de Farm Frites-manager met grote stelligheid.
'Telekom heeft heel veel geïnvesteerd in het Duitse wielrennen', zegt Hanegraaf. 'De sport is daar echt in populariteit aan het winnen en het potentieel aan talent is enorm groot. Jonge renners die zijn gevormd door het strenge trainingsregime van de DDR, krijgen nu de kans volop te profiteren van de financiële mogelijkheden in het Westen. Bovendien is het voor sponsors ook een interessante markt. '
Zelf trok Hanegraaf deze week een Duitse renner aan: de 24-jarige Dirk Ronellenfitsch. Hij heeft nog enige moeite met de naam van de aanwinst maar weet wel dat ook deze renner 'zo'n ouderwetse Duitse hardfietser' is.