Aanvraag is de deur uit, nu begint het wachten

De potentiële olympische turners voelden zich niet zo potentieel. Voor de tweede editie van de vijf voorlichtingsbijeenkomsten van NOC*NSF over de Spelen van Peking waren de Nederlandse turners ruimhartig uitgenodigd....

John Volkers

Fysiotherapeut Martin Nijkamp was naar Arnhem gekomen om zich een fijn pak aan te laten meten. En Lichelle Wong, een van de kandidates voor de ene startplek die de vrouwenploeg in haar bezit heeft, werd aangetroffen bij de afdeling sportkleding. Meer afgevaardigden van de gymnastiekunie (KNGU) waren er dinsdag niet.

De opvallendste afwezige was Yuri van Gelder. Hij zal de brief met de uitnodiging van het NOC met een wrang lachje hebben verscheurd. De nummer twee van de wereld aan de ringen heeft zich niet geplaatst. De toestelspecialist, zondag won hij zijn zeventiende wereldbeker, moet een lange procedure afwachten, waarin de 98ste en laatste plaats in het olympische startveld wordt toegewezen.

Woensdag sloot de termijn, waarop men zich kan melden voor een Invitatie Plaats. NOC*NSF heeft formulieren ingediend voor turner Van Gelder en drie handboogschutters. Een Tripartite commissie (drie partijen) zal zich buigen over de aanmeldingen in liefst 16 sporten. Om het nog ingewikkelder te maken: Van Gelder is aangemeld voor een quotumplaats, de boogschutters voor niet gebruikte quotumplaatsen.

Op 31 januari komt er een lijst van kandidaten. Op 1 april volgt de eerste toewijzing. Tot juli, een maand voor de Spelen, worden nog resterende tickets toegewezen.

KNGU-voorzitter Frans Koffrie plaatste onlangs zijn handtekening onder Van Gelders aanvraag. Hij zal deze week ook nog een brief sturen aan de internationale federatie FIG, met de uitleg van de situatie van de Nederlandse wereldtopper die niet naar Peking mag. De preses verwacht daar niet te veel van. ‘In de tripartite zit een vertegenwoordiger van de internationale federaties. Niet specifiek van de FIG.’

De regeling om wat kaarten te bewaren voor een late toekenning buiten de kwalificaties om, is bedoeld om kleine landen, met zes of minder deelnemers, tegemoet te komen. Het doel is wereldwijde deelname aan de Spelen te bevorderen. Nederland behoort met 230-240 deelnemers tot de middelgrote landen.

De KNGU hoopt in het geval-Yuri op een uitkomst als in 2004. Toen werden de kleine landen gepasseerd en kreeg de Griek Tampakos, ook een topper in de ringen, de laatste kaart. Hij won vervolgens goud bij de Spelen, in zijn eigen stad, Athene.

Zulke troeven hebben NOC, KNGU en Van Gelder niet in handen. De turner heeft al verklaard zich helemaal niet bezig te houden met de Spelen. De voorzitter is bang voor het volgende scenario: ‘De Sloveen Pegan en onze Yuri zijn even goed. Om een twist daarover te voorkomen, zullen ze heel iemand anders aanwijzen.’

De bond heeft besloten bij de FIG weer een voorstel in te dienen voor een aanpassing van het olympisch kwalificatiereglement. Alle medaillewinnaars bij de WK zouden voortaan een ticket moeten krijgen. Dat is voor de Spelen van 2012. Ook dat bericht zal Van Gelder met schouderophalen hebben begroet.

John Volkers

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden